Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

słupy na poddaszu w pokojach czy blachodachówka?

Asia_cze_k

Recommended Posts

No to i ja coś od siebie dorzucę :wink:

Moim zdaniem dachówka ceramiczna jest podstawową ozdobą domu - ja w każdym aie mam takie zboczenie, poza tym uważam, że największą ozdobą pomieszczeń na poddaszu są...drewniane słupy - ja to wręcz prosiłam teściów (którzy projektowali nasz dom) żeby jakieś słupy drewnian na poddaszu przewidzieli. I słupy są. I są piękne :lol:

P.S>> Ramę z HEBów stosuje się dosć powszechnie....

Pozdrawiam

I co z tego wynika?

HEB jest profilem który nadaje sie 'najbardziej' na słupy, nie na elementy typu rygiel. Stosuje się je z lenistwa projektujących, są drogie, tzn nie same heby tylko taka rama jest często poprostu przewymiarowana i to znacznie. Można ten sam efekt wytrzymałościowy uzyskać stasując inne profile stalowe, nie tylko HEB. Spada masa ramy inwestorowi zostaje kilka [zł/na każdym kilogramie] w kieszeni, o 100kg róznicy na masie nie trudno.

Witam

Całkowicie zgadzam się z powyższym - szczególnie z tym że zazwyczaj taka rama jest istotne przewymiarowana (czyt. absurdalnie DROGA) - ale cała budowa jest przewymiwarowana conajmniej DUKROTNIE (taki budowlany współczynnik bezpieczeństwa).

BArdzej martwi mnie oparcie tych słupów na środku stropów!!! (chociaż nnych detali konstrukcyjnych nie znam)...

PS>> Moim zdaniem na słupy najlepiej nadają się profile OKRAGŁE - ew. kwadratowe :)). HEBy to jednak belki...

Pozdrawiam