Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowlane szaleństwa

alfa36

Recommended Posts

My staramy się nie szaleć. Często pada taki argument, który nas śmieszy - "ależ to jest tylko niewielki procent inwestycji". Tu parę tysięcy i tam... Teraz np. zastanawiamy się nad dachówką, są w podobnym stylu, droższa ładniejsza, ale różnica około 5 tysięcy i raczej się nie zdecydujemy. Wolałabym mieć pieniądze na kanapę, czy krzeszła. Boję się tego "a co mi tam, dom buduje się raz w życiu", bo można nieźle zaszaleć, a płytki, meble itp. to nie są najważniejsze rzeczy w życiu.

Żadnych szaleństw. Obie łazienki ( jak skończymy ) tyle co fundamenty, a np. kuchnia będzie tyle co połowa dachu :lol:

Mamy akurat taż z Żoną, że jak kupujemy rzeczy to takie co się nie opatrzą przez następne 10-20 lat. Po postu nam się podobają i "dobrze" nam z nimi ...

Nie ma, że boli ... albo jakoś albo jakość jak powiedziała kochana połówka 8)

pozdrawiam "szalejących" :wink: , majki

My z małżonkiem nie bardzo oszczędzaliśmy w trakcie budowania, bo trudno oszczędzać na dachu, hydrualice czy elektryce. Natomiast przy wyposażaniu domu to już inna sprawa. Umiar musiał być, bo jakby fudusze malały. A wybór jest bardzo duży, myślę, że na każdą kieszeń. Trzeba tylko rozważyć, czy chcę super wypasioną podłogę z desek czy panele i do tego stół z krzesłami. Ja nie miałam z tym problemu, wolałam urządzić całościowo dom, więc z pewnych rzeczy po prostu zrezygnowałam bez większego bólu.

Ale cóż są różne charaktery. Jeden je kawior, drugi chleb z dżemem, a oboje mogą być szczęśliwi.

Ja należę do tych z dżemem. :lol:

magpie101 a dlaczego błąd...myślę nad taką :-?

Moja jest roletowa i nie moge parkowac w garazu, bo jak nie ma pradu (czesto tak jest) to recznie swojej nie otworze i nie moge wyjechac do pracy. Do tego kiepsko jest ocieplona i w garazu jest zimno (mamy centralne w garazu). Z 4 pilotow zostal mi jeden i to tez jest klopot, musze dokupic kolejne, a to koszt 150 zl za sztuke.

też mam roletę

i 2 piloty :D

prądu tak naprawdę rzadko kiedy nie ma, ale próbowałam - jak coś ... sama bez problemu otworzę

dla nas najważniejsza tu była oszczędność miejsca w garażu, a właściwie na jego suficie

czy jest chłodniej ? chyba tak, ale mąż już ocieplił od góry, więc jest lepiej

ale nie narzekamy

zobaczymy, jak będzie w praktyce, gdy będziemy mieszkać, gdy na codzień będziemy używać bramy :)

magpie101 a dlaczego błąd...myślę nad taką :-?

Moja jest roletowa i nie moge parkowac w garazu, bo jak nie ma pradu (czesto tak jest) to recznie swojej nie otworze i nie moge wyjechac do pracy. Do tego kiepsko jest ocieplona i w garazu jest zimno (mamy centralne w garazu). Z 4 pilotow zostal mi jeden i to tez jest klopot, musze dokupic kolejne, a to koszt 150 zl za sztuke.

też mam roletę

i 2 piloty :D

prądu tak naprawdę rzadko kiedy nie ma, ale próbowałam - jak coś ... sama bez problemu otworzę

U nas gdy nie ma pradu to nie otworze ani ja ani maz i nie chodzi tutaj o sile tylko o brame. Jej nie mozna bez pradu otworzyc.

A piloty mielismy 4 i zostal 1.

dla nas najważniejsza tu była oszczędność miejsca w garażu, a właściwie na jego suficie

czy jest chłodniej ? chyba tak, ale mąż już ocieplił od góry, więc jest lepiej

ale nie narzekamy

zobaczymy, jak będzie w praktyce, gdy będziemy mieszkać, gdy na codzień będziemy używać bramy :)

U nas gdy nie ma pradu to nie otworze ani ja ani maz i nie chodzi tutaj o sile tylko o brame. Jej nie mozna bez pradu otworzyc.

A piloty mielismy 4 i zostal 1.

to coś nie tak jest

bo musi być możliwość otwarcia, gdy prądu nie ma

jaką macie bramę?

skąd?

Dzwonilam do producenta - wtedy takie robili, teraz od roku robia otwieranie i w srodku korbke. Nasza jest otwierana ale bez korbki, a bateria do pilota kosztuje u zegarmistrza 20 zl :evil: .

Moi znajomi też mają bramę panelową na pilota do garażu dwustanowiskowego. I wszystko jest fajnie dopóki jest prąd. Ale kiedy go nie ma to mogą podnieść za klameczkę. Tylko ile trzeba siły żeby podnieść tak dużą bramę, kobieta nie da rady (chyba że bardzo silna).

A ja mam też panelową tylko do garażu 1-stanowiskowego, na razie bez siłownika, więc trenuję podnoszenie ciężarów :cry: , z czasem może założymy mechanizm.

• 1 month później...

Dachówka - szaleństwo, bo to przecież dach, więc musi być dobrej jakości.

Ocieplenie - wełna - w sumie też szaleństwo, bo można i styropian.

Okna drewniane - tu umiarkowane szaleństwo, bo z polecenia mieliśmy super zakład stolarski i fajny upust.

Ale jakoś tak jak patrzę, to tych szaleństw trochę było...Kafelki w łazienkach - mała miała kosztować 5 tysi, a jakoś tak wyszło 2 razy drożej..., gres pewnie też mogliśmy kupić tańszy, kominek zrobić mniejszy i z gotową obudową, w salonie strop zamknąć na normalnym poziomie zamiast robić otwartą przestrzeń. Ale czy wtedy byłoby tak samo?

Nie żałuję żadnego szaleństwa, jest cudnie, nasz dom przekroczył moje marzenia. A kredyt trzeba spłacać tak czy tak... Przynajmniej wiem, że te pieniądze zostały dobrze wydane, dokładnie na to na co chcieliśmy. I nie muszę żałować, że rata co miesiąc boli, a na kafelki w łazience nie mogę patrzeć bo po miesiącu się znudziły (te, co mamy, nie znudzą się nigdy :D ).

• 2 weeks później...