Andrju70 21.10.2009 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2009 Cześć koledzy i koleżanki! Tyle co zamówiłem dokumentację projektu Z127 z Z500. Powinna być za około 20 dni. Do tego czasu chciałem się zorientować czy ktoś już się interesował tym domem. To nowy projekt, więc nie spodziewam się zdjęć z budów, ale z czasem kto wie... Czemu Z127 zapytacie? Nie lepiej jakaś wypróbowana konstrukcja? Hmm, dobre pytanie. Ale myślę, że warto zaryzykować i postawić na coś nowoczesnego. Do domu według zapewnień Z500 niedługo będzie dostępny pakiet energooszczędny. Z zewnątrz, pomimo dość prostej bryły, dom prezentuje się bardzo przyjemnie, schludnie i elegancko. Zastanawiałem się jakby wyglądał z zadaszonym tarasem, ale wydaje mi się, że mógłby na tym wizualnie stracić. A nie chcę mu psuć uroku. Rozplanowanie pomieszczeń w środku proste i oczywiste. Właśnie takie jakie lubię, bez udziwnień. Co sądzicie o tym domku? Tylko nie odradzajcie, bo już kupiłem projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stastny 22.10.2009 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Witam Twój post brzmi trochę jakbys był pracownikiem Z500... ale nie wnikajmy ) A sam projekt -zastanawiam sie nad tym tarasem nad garażem. Po pierwsze ciężko takie cos dobrze wykonac, po drugie nie wiem na która stronę wyjdzie ten taras... ale jak by nie patrzec to albo on albo taras przyziemia będzie z niezbyt ciekawej strony...co będziesz robił na tym tarasie - suszył pranie???? POza tym projekt jakich wiele... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 22.10.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Hej. - schody w salonie, kuchnia schowana w salonie jak wnęka,- w kuchni jest zawsze cieplej bo się gotuje i jeszcze kominek,- spiżarnia z pom gosp gdzie jest komin, będzie ciepła więc to nie spiżarnia,-jedyne miejsce w salonie na tv to tak jak jest narysowane pod schodami, a przez to to piękne przeszklenie zasłonięte sofami, narożnikiem, poza tym na jednej ścianie sofy, stół i na końcu kuchnia, tak "napchane",- na górze brakuje mi garderoby, ale to pewnie moznaby jakoś wygospodarować,- dodałabym okna szczytowe w pokojach na górze, zamiast połaciowy,- te schody pewnie ładniej wyglądają z tym doświetleniem, ale po to robić lukarnę, wolałabym takie coś mieć w pokoju, sypialni, a nie taki koszt na schody. pozdrawiam, sorki ale tak to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 23.10.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Hej, Z tysięcy projektów jakie przeglądaliśmy na razie naszym faworytem jest najnowsze dzieło studia z500 - z127 - http://z500.pl/projekt/z127.html Spełnia niemal wszystkie nasze oczekiwania. Zmian byłoby niewiele. W zakresie konstrukcyjnym:- na pewno wygospodarowanie miejsca na garderobę na pietrze- być może dodanie okien w ścianie szczytowej w pokoikach na piętrze i zastąpienie okna w łazience na pietrze luksferami- być może wyrównanie tylnej ściany garażu z linią domu + drzwi z ogrodu do pomieszczenia gospodarczego W zakresie estetycznym:- zastąpienie kamienia drewnem egzotycznym - na dachu grafitowa ceramiczna (ale zastanawiamy sie tez nad tytancynkiem) Co sądzicie o tym projekcie? i naszych poprawkach? Mam też dwa ważne pytania:- czy kocioł gazowy (chyba kondensacyjny) będzie wytwarzał dużo ciepła w spiżarce (będzie ona usytuowana od północy) ? - nasz (być może przyszły) majster zaleca nam zastąpienie tarasu na garażu dachem i dodatkowym pokojem, tym bardziej że to ponoć tańsze rozwiązanie. Nam po pierwsze ten pokój nie jest do niczego potrzebny, po drugie nie podobają nam sie takie garaże. CZY TO PRAWDA ŻE TANIEJ ZROBIĆ DACH NIŻ TARAS? Wydaje mi się to dziwne. Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrju70 23.10.2009 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Witajcie W ramach krótkiego sprostowania. Mój entuzjazm związany jest z tym, że jest to mój pierwszy, jak i podejrzewam jedyny domek jaki wybuduje. Długo szukałem czegoś sensownego, że moje oko zawisło akurat na tym projekcie- cóż brak doświadczenia, nie oszukujmy się jestem stricte amatorem więc jeżeli odnieśliście wrażenie jakoby jestem pracownikiem Z500, cóż mogę więcej powiedzieć. Dziękuję za uwagi, bezcenne jak zawsze. Jeżeli mówimy o kuchni to, dla Nas jest to fajne rozwiązanie, choćby z takiego powodu, że zapaszki z polskich tradycyjnych dań mają sporą szansę na pozostanie we właściwym miejscu tak przynajmniej twierdzi moja żona. Kominka i tak raczej nie będziemy budowali, ponieważ bardziej skłaniamy się z lubą do pieca na pelet. Upchanie wszystkiego w salonie jest trochę niewdzięczne, ale tutaj ma luba będzie się znakomicie realizowała- tak przynajmniej sądzi na chwilę obecną Apropos schodów, zdecydowanie macie rację, że są one w trochę niewygodnym miejscu- i tutaj moje pytanie- czy nie wiecie czy zmiana ich usytuowania jest drogim przedsięwzięciem o architekta, który będzie zajmował się przywiązaniem projektu do działki? Wiem, że ceny są zróżnicowane w zależności od regionu. Ufff, ale się napisałem. P.S. Wam jak idzie budowa, czy też wybór projektu, co ciekawego budujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 24.10.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Hej, pośród setek projektów jakie oglądaliśmy z żoną, Z127 to też nasz faworyt. Nawet kilka dni temu założyłem i nim wątek ale nikt się nie pokwapił odpowiedzieć Można poczytać tu. Pozwolicie więc, że się wtrącę do dyskusji Hej. - schody w salonie, kuchnia schowana w salonie jak wnęka, Zależy kto co lubi. Ładne schody w salonie to wg mnie ozdoba. - w kuchni jest zawsze cieplej bo się gotuje i jeszcze kominek, Nie za bardzo kumam ten argument myślę, że w tak otwartym parterze (z dużą ilością okien) ciepło się jednak rozłoży. - spiżarnia z pom gosp gdzie jest komin, będzie ciepła więc to nie spiżarnia, Tak to prawda. To jest moja największa wątpliwość jeśli chodzi o ten dom. U mnie spiżarka byłaby od północy. Zastanawiam się ile w rzeczywistości ciepła będzie wytwarzać instalacja grzewcza w takim pomieszczeniu. -jedyne miejsce w salonie na tv to tak jak jest narysowane pod schodami, a przez to to piękne przeszklenie zasłonięte sofami, narożnikiem, poza tym na jednej ścianie sofy, stół i na końcu kuchnia, tak "napchane", Wszystko jest kwestią aranżacji wg mnie to nie problem. Nie można wybierać projektu z punktu widzenia umiejscowienia telewizora - na górze brakuje mi garderoby, ale to pewnie moznaby jakoś wygospodarować, Prawda - ale myślę, że bez problemu znajdzie się miejsce jak z każdego pokoju uszczknąć po 2m2 - dodałabym okna szczytowe w pokojach na górze, zamiast połaciowy, Słuszna uwaga. Jeśli kupię ten dom i konstrukcja na to pozowli to zapewne tak zrobie. Szczytowe zamiast lub dodatkowo. - te schody pewnie ładniej wyglądają z tym doświetleniem, ale po to robić lukarnę, wolałabym takie coś mieć w pokoju, sypialni, a nie taki koszt na schody. Myślę, że nieznacznie podnosi to koszt domy a efekt jest fajny (wewnętrznie i zewnętrze). Acz (jeśli kupię) zastanowię się czy nie da się jakiś tego przeranażować, żeby lukarna była w pokoju. POza tym projekt jakich wiele... Tu się nie zgodzę. W katalogach gotowych projektów królują ulubieńcy polskich rodzin. Kolumienki, łuczki, okrągłe okienka, 16sto spadowe dachy, lukarenki. Naprawdę ciężko jest znaleźć coś skromnego, eleganckiego i nowoczesnego. Z500 ma akurat kilka takich projektów ale ten jest chyba najlepszy. PS. Dlaczego ciężko wykonać taras nad garażem? Spotkałem się już z opinią, że taki taras jest droższy niż gdyby tam walnąć daszek i jeszcze jedno pomieszczenie. Mi osobiście się to rozwiązanie nie podoba, ale intuicyjnie wydaje mi się, że dach powinien być droższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 24.10.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Właśnie wpadłem na pomysł, że piec można spokojnie wyłączyć ze spiżarki (komin i tak jest poza nią) zrobić taką zabudowaną wnękę od strony hallu. Niektóre nowoczesne piece kondensacyjne są zresztą tak ładne, że nie trzeba ich ukrywać Jeśli Andrju chce palić pelletem to chyba to pomieszczenie i tak nie nada się na spiżarkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 24.10.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Wszystko jest kwestią aranżacji wg mnie to nie problem. Nie można wybierać projektu z punktu widzenia umiejscowienia telewizora Nie no oczywiście, tyle, że często się czyta potem posty pt. pomóżcie gdzie ustawić to a gdzie to, bo nagle okazało się, że salon pomimo tego, że duży to nieustawny. Dla mnie osobiście najpiękniejsze schody w salonie to wada i tyle. Czytałam wiele postów o pięknych ażurowych schodach w salonie, które stają się potem udręką, bo jest z nich mnóstwo spadającego kurzu, zwłaszcza jak pod nimi ma stać tv i inne, jak biegające dzieci, podczas gdy ty odpoczywasz, wszyscy którzy przychodzą do dzieci i chcą wejść na górę to właśnie przez salon. A co do tej lukarny to napisałam, że ładnie to wygląda, ale kosztowne troszkę będzie bo i samo wybudowanie, drzwi balkonowe do tego, wolałabym w pokoju mimo wszystko, ale to już kwestia gustu i pieniędzy. Co do kuchni i kominka, moim zdaniem jest za blisko kuchni, kominek oddaje sporo ciepła, a w kuchni stojąc przy gotujących garach, piekarniku i jeszcze ten kominek będzie naprawdę ciepło, wolałabym go w innym miejscu. Napisałam swoje uwagi no ale rzecz jasna, że o gustach się nie dyskutuje;) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 24.10.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Właśnie wpadłem na pomysł, że piec można spokojnie wyłączyć ze spiżarki (komin i tak jest poza nią) zrobić taką zabudowaną wnękę od strony hallu. Niektóre nowoczesne piece kondensacyjne są zresztą tak ładne, że nie trzeba ich ukrywać Jeśli Andrju chce palić pelletem to chyba to pomieszczenie i tak nie nada się na spiżarkę... Pomieszczenie, w którym ma być piec gazowy z zamkniętą komorą spalania musi mieć kubaturę min. 6,5 m 3. Taka wnęka z piecem nie będzie na pewno ozdobą domu Jeśli już to może to pom. gosp. podzielić na dwa.Zrobiłabym małą spiżarnię w wejściem za kominkiem od strony kuchni i drugie wejście z holu do pom. gosp. Nie wiem jak to wymiarowo wyjdzie ale tak na szybko patrząc będzie chyba ok. A jak palić pelletem to topom. gosp. moim zdaniem odpada, w środku domu kotłownia, wtedy w tym pom,. gosp. za garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 24.10.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Pomieszczenie za garazem tez jest takie sobie bo daleko do komina. Albo trzebaby wstawiać drugi (a z kolei powyzej jest taras wiec srednio to widze). Twoj pomysl z podzialem spizarki wydaje sie byc niezly. Odbiera wprawdzie troszke miejsca na meble w kuchni, ale jest do wykonania. Kwestia tylko czy naprawdę jest to potrzebne. Czy taki piec wytwarza aż tyle ciepała (komin jest poza spizarka)? Reszta to generalnie kwestia gustu, czyli mozna uznać to za problemy poboczne:) Jedyne co to moze rzeczywiście przeniesienie schodow, ale za bardzo nie widzę gdzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 24.10.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Też myślałam nad schodami, nie ma gdzie raczej ich przenieść. Z500 ma kilka fajnych nowych projektów z poddaszem w nowoczesnej bryle, wydaje mi się , że naprawdę ciekawszych. Może warto się jeszcze raz im się przyjrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 24.10.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Z500 rzeczywiscie ma duzo projektow ktore nam sie podobaja z40 jest za mały a pokoje na piętrze to jakies klitki z66 - http://www.z500.pl/projekt/z66.html - bardzo nam sie podoba ale z garazem wyglada niespecjalnie i ciezko zrobic z niego przejscie do domu z79 - http://www.z500.pl/projekt/z79/rzuty.html - nad tym sie jeszcze zastanawiamy, ale wariant z garazem nie za ładny i kiepsko zorganizowany (dorobili drugi komin) z88 - http://www.z500.pl/projekt/z88.html - troszke przyduzy jak dla nas no i trzebaby sporo w srodku przestawiać (1 pokoj za malo). Za malo swiatła w salonie. z68- http://www.z500.pl/projekt/z68.html - rowniez wolelibysmy mniejszy. Uklad w srodku wg mnie super, ale wizualnie taka stodółka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 24.10.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Pomyślcie nad z79. Możecie kupić projekt w wersji podstawowej i garaż doprojektuje Wam architekt w ramach adaptacji tak jak chcecie. Będzie przejście z wiatrołapu, jeśli zrobicie taras tak jak chcecie, to wyjście u góry z pokoju nr 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 24.10.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 ten taras na garazu to najbardziej drazliwy temat wlasciwie nie jest do niczego potrzebny, ale: - mozna walnac nad garazem daszek (nizszy od dachu domu) i miec dodatkowe pomieszczenie. My jednak nie potrzebujemy dodatkowego pokoju do ogrzewania i sprzatania i rozwiązanie to odbiera domowi urody i nowoczesności - można wbudoawać garaz w dom (dachy na tym samym poziomie) ale wtedy robi sie stodola. - mozna zrobic dach pulpitowy ale po co jak w sumie to prawie to samo co taras z79 i inaczej zaplanowanym niz proponuje z500 korytarzem to na razie najlepsza alternatywa. Pozostaje tylko problem spizarki - nie ma jej, a pom. gosp. naprzeciwko kuchni raczej sie nie nada - piec, mala powierzchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 25.10.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 jeszcze takie pytanie mnie teraz naszło Ta facjatka z tyłu ma minimalny kąt nachylenia. Podoba mi się proponowane w projekcie krycie blachą płaską, ale niestety teraz to umiejętność niespotykana u dekarzy:) jeśli się zdecyduję na dachówkę, to rozumiem, że fragment facjatki i tak powinienem przykryć blachą, bo dachówka tam raczej nie uleży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrju70 26.10.2009 00:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Bardzo Wam dziękuję za wszystkie komentarze. Co do tarasu i jego zadaszenia, wydaje mi się, że wszelkie kombinacje przy nim mogą tylko pogorszyć wizualny wygląd domu. Poza tym będę mógł w lecie się na nim poopalać w słońcu. Wracając do zagospodarowania salonu, prawdą jest że jedynym dobrym miejscem na tv jest przestrzeń obok schodów, co jest pewnym minusem, ale zaprzyjaźniony projektant wnętrz, z którym odbyłem głębokie rozmowy po Waszych wcześniejszych postach , twierdzi że salon z telewizorem w tym miejscu można zagospodarować bardzo ciekawie na kilka różnych sposobów, co podniosło mnie na duchu. Co do pieca, jestem prawie pewny, że zdecyduję się na ogrzewanie pelletem, który pewnie usytuujemy w pomieszczeniu gosp. za garażem. Ten pomysł się mi bardzo spodobał. Dodatkowo mój instalator twierdzi, że takie rozwiązanie nie będzie sprawiało dodatkowych problemów związanych z dystrybucją ciepłego powietrza. Co o tym sądzicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 26.10.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 no ja nie wiem - na chłopski rozum to albo pociągniesz jakoś instalację kominową aż do komina koło kuchni, albo wybudujesz drugi komin co może nieźle oszpecić domek. Ja mimo wszystkich drobnych wątpliwości aranżacyjnych nadal jestem zdecydowany na ten projekt PS. A myślicie, że nad użytkowym poddaszem dałoby się jeszcze zorganizować jakiś mały schowek? Nawet nie strych, po którym będzie się chodzić (bo tam za nisko) tylko skrytkę na jakieś kartony, walizki itp? Z jakimi modyfikacjami by się to łączyło (oprócz włazu?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrju70 28.10.2009 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 no ja nie wiem - na chłopski rozum to albo pociągniesz jakoś instalację kominową aż do komina koło kuchni, albo wybudujesz drugi komin co może nieźle oszpecić domek. Ja mimo wszystkich drobnych wątpliwości aranżacyjnych nadal jestem zdecydowany na ten projekt PS. A myślicie, że nad użytkowym poddaszem dałoby się jeszcze zorganizować jakiś mały schowek? Nawet nie strych, po którym będzie się chodzić (bo tam za nisko) tylko skrytkę na jakieś kartony, walizki itp? Z jakimi modyfikacjami by się to łączyło (oprócz włazu?). Podciągnięcie instalacji to zdecydowanie najlepszy pomysł. A co do tego strychu - ten domek już ma sporo przestrzeni na bzdety. Spiżarka, pomieszczegnie gospodarcze, garaż. Jak do tego dorzucimy jakiś skromny strych/poddasze to dom jest nie do zagracenia. Warto się nad tym zastanowić. A co do modyfikacji... Hmm nie wiem, ale na pewno nie kolejne schody. Ale są włazy od razu z gotowymi skladanymi schodkami (a raczej drabinkami) jak np. http://www.swistak.pl/a3645319,Schody-strychowe-wlaz-na-poddasze-80x80-cm.html# Takie coś pasowałoby tu idealnie, nie szpeciło, a spokojnie można zyskać kilka dodatkowych metrów na rupiecie. Swoją drogą przedłużenie pomieszczenia gospodarczego, tak by było na równi ze ścianą pokoju, też pozwoliłoby uzyskać trochę miejsca. Szczególnie jeśli ma tam stać piec. Uhh to teraz pytanie ode mnie. Doradźcie mi co byście połozyli na tarasie? Kamień, drewno, ceramika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 28.10.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 ja osobiście nie wyobrażam sobie tarasu bez drewna (najlepiej egzotycznego) i taki też mam plan. Zresztą będę miał taras wystawiony prawie idealnie na południe więc kamień ceramika/mogłaby się zbytnio nagrzewać. Prawdopodobnie zastosowałbym też drewno egzotyczne na elewacji zamiast tego kamienia, chociaż muszę przyznać, że z dnia na dzień coraz bardziej się do niego przekonuję Fajnie sobie tak pogdybać w sytuacji gdy nie kupiłem jeszcze tego projektu:) Ale jestem już prawie przekonany - czekam tylko na wyceny i opinie kilku "znawców tematu". Andrju a Ty próbowałeś wyceniać już ten domek u jakichś wykonawców? Nie wiem jak traktować wycenę szacunkową z z500. 340 tysi za taki dość prosty domek to chyba sporo? Chociaż w sumie ta cena obejmuje instalacje, piec i chyba nawet drzwi wewnętrzne i biały montaż (ale za to blachodachówkę na dachu, której ja nie chcę)... nie wiem, muszę obadać tę sprawę zanim kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 30.10.2009 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2009 Andrju, zauważyłeś? jakiś filar pojawił się w salonie? Już kupiłeś ten projekt? poinformowali Cie o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts