Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt Z127 pracownia STUDIO Z500

Recommended Posts

jeden z wykonawców rzucił ma za ten domek cenę "nawet 500 tys.".

bo:

- skomplikowane ławy

- dziwna wykuszo-facjatka

- dużo szkła

- elewacja z kamienia/drewna

Powiem tylko, że nie analizował jakoś szczegółowo tego projektu, powiedział tylko na podstawie kilku rzutów w luźnej rozmowie, ale tak czy siak chyba mocno przeszacował. Cena za stan "developerski" czyli wykończenie i instalacje bez podłóg kafli i białego montażu.

Dzięki za rady odnoście tarasu. Drewno ma ten drobny minus, że trzeba je konserwować, ale jak zawsze coś za coś.

A w tym projekcie żadnego filaru nie widzę. :o Może spojrzałeś na jakiś inny projekt, bo w Z127 nic się nie zmieniło. :wink: I całe szczęście, że nie wyrósł w salonie jakiś filar. :D

A co do ceny domu i tego "nawet 500 tyś.", to muszę Cię zmartwić, ale ja spotkałem się z jeszcze droższymi ofertami... :evil: Sam się zastanawiam co w tym projekcie może tak mocno wywindować cenę w górę, poza tym co napisałeś Jarett. Przecież kosztorys to niecałe 350 tyś. i zakładam, że jest realny. No chyba, że zakładam błędnie, ale jestem dobrej myśli. :wink:

Przyjrzyj się dobrze:)

http://z500.pl/projekt/z127/rzuty.html

Mały kwadracik w salonie pod literką "n" w słowie "jadalnia".

To jest filar - zresztą potwierdzili to w z500. Podczas liczenia konstrukcji (zapewne dla Ciebie bo pewnie pierwszy kupiłeś ten projekt) wyszło, że jednak trzeba podeprzeć strop. Być może da się tego uniknąć jak zrezygnuje się z terrivy na rzecz stropu monolitycznego.

PS. ja uparcie nie rezygnuje z tego projektu i uważam za 500 tys. to cena z kosmosu szczególnie, że nie wiem skąd za takie detale jak ławy i elewacja z drewna można wyciągnąć 160tys?!

To jest filar - zresztą potwierdzili to w z500. Podczas liczenia konstrukcji (zapewne dla Ciebie bo pewnie pierwszy kupiłeś ten projekt) wyszło, że jednak trzeba podeprzeć strop. Być może da się tego uniknąć jak zrezygnuje się z terrivy na rzecz stropu monolitycznego.

PS. ja uparcie nie rezygnuje z tego projektu i uważam za 500 tys. to cena z kosmosu szczególnie, że nie wiem skąd za takie detale jak ławy i elewacja z drewna można wyciągnąć 160tys?!

Dzisiaj dostałem maila od Z500 z informacjami, o których pisałeś wyżej. Muszą potwierdzić, że takowy słup faktycznie istnieje w dokumentacji technicznej. Natomiast budując dom, mogę z tego słupa zrezygnować dobierając odpowiedni strop. Mój spec od takich spraw, mówił mi o jakimś stropie, przy którym nie będzie musiało być tej kolumny, ale uleciała mi nazwa tego wynalazku. :wink: A Ty Jarett masz jakieś nowe wieści i informacje na ten temat?

Wracając do kosztów, to zgadzam się, że 500 tyś. zł to cena z kosmosu i jestem pewien, że ten domek spokojnie można zbudować w normalnej cenie. :wink: O ławach i elewacjach z drewna za 160 tyś. zł nie mówiąc. :wink:

Damy radę Jarett :D

Dzisiaj dostałem maila od Z500 z informacjami, o których pisałeś wyżej. Muszą potwierdzić, że takowy słup faktycznie istnieje w dokumentacji technicznej. Natomiast budując dom, mogę z tego słupa zrezygnować dobierając odpowiedni strop. Mój spec od takich spraw, mówił mi o jakimś stropie, przy którym nie będzie musiało być tej kolumny, ale uleciała mi nazwa tego wynalazku. :wink: A Ty Jarett masz jakieś nowe wieści i informacje na ten temat?

Wracając do kosztów, to zgadzam się, że 500 tyś. zł to cena z kosmosu i jestem pewien, że ten domek spokojnie można zbudować w normalnej cenie. :wink: O ławach i elewacjach z drewna za 160 tyś. zł nie mówiąc. :wink:

Damy radę Jarett :D

Chodzi zapewne o strop wylewany - monolityczny. Terriva, która jest w projekcie pewnie nie miała się tam o co oprzeć i wstawili słupek. Ja na razie nic nowego nie wiem. Spotkałem się i korespondowałem z kilkoma wykonawcami i czekam teraz na ich wyceny. Jak bede coś wiedział to dam znać. A Ty masz już jakieś wyceny?

Właśnie o to sformułowanie mi chodziło---> monolityczny wylewany, więc wobec takowego stropu filar w salonie nie będzie potrzebny, tak twierdzi Szefu ;)

Jeżeli chodzi o wyceny to orientowałem się w jednej firmie zajmującej się budową domów w technologii tradycyjnej murowanej, i na chwilę obecną stanęło na 360 tyś w stanie deweloperskim.

Zaciekawiła mnie również technologia prefabrykowana. I tutaj odradzam wszystkim niejaką firmę Polski Dom 2000 :evil: to jakaś abstrakcja, kiedy moja żona zadzwoniła do nich, została pouczona, że najpierw płacimy, a później dopiero możemy rozmawiać o wszystkim innym. Dodatkowo facet, który podawał się za prezesa tej firmy, dziwnie wygląda w googlach, dokładnie posiada dużo zobowiązań. Zresztą szkoda gadać.

Z racji. iż zainteresowała mnie technologia prefabrykowana poprosiłem o wycenę w innych firmach. Szczegóły podam jak tylko dostanę ofertę.

Co w ogóle myślisz o tej technologii? Warta zachodu?

prefabrykowana murowana czy drewniana?

Zastanawiałem się nad nią, ale ze wstępnych badań wynikło, że będzie niewiele taniej od technologii tradycyjnej a domy prefabrykowane są nadal zagadką. Zresztą poszukaj na forum - jest pełno wątków na ten temat.

360 za stan deweloperski... nie jest jakoś porywająco drogo, ale wierzę, że można z tym domkiem zamknąć się w 300 tys, no może z kawałkiem. To bardzo prosta konstrukcja. A tak na marginesie to wczoraj wpadłem na pomysł jak jeszcze go uprościć. Ponoć najtrudniejszym elementem tego projektu jest taras na garażu. Zresztą de facto nie potrzebny bo i tak będzie taras ogrodowy. Poza tym ponoć trudno go zaizolować, a sama barierka może kosztować kilkanaście tys. zł. Ale... w z500 pojawił się nowy projekt - http://www.z500.pl/projekt/z117/elewacje.html . Ma taki garaż z "udawanym płaskim dachem" - w rzeczywistości za niską fasadą kryje się spadzisty dach pulpitowy. Bardzo możliwe, że zdecyduję się na taką modyfikację. Nie zepsuje urody domku a pozwoli zaoszczędzić.

Wow ciekawy pomysł - na pewno warty przemyślenia. A jak na życzenie znalazłem firmę, która to wyceniła na 300 tyś. zł. Nazywa się Multicomfort i jest z Krakowa.

Wracając do tych prefabrykatów... Muszę się bardziej rozeznać nim się zdecyduję z czego będą. Ale chyba mam w sobie jakiś dziwny lęk do drewna i wydaje mi się, że murowany dom jest solidniejszy. :wink:

Wiesz co Jarett - to ja się przejdę załatwić jakąś wycenę z Twoją koncepcją dachu. Przynajmniej będziemy wiedzieć na czym stoimy. I wtedy to sobie gruntownie przemyślę i obgadam z żoną. Raz jeszcze wielkie dzięki za ten pomysł. Dam znać jak tylko będę coś wiedział.

• 5 months później...
ja mam kilka mniej i bardziej dokładnych wycen od 280-350 tys. -wszystko w technologii tradycyjnej. Czyli generalnie za około 300 na pewno idzie go wybudować.

Witam.

Odświeżam temat.

Czy ktoś się w końcu zdecydował na budowę z127 (albo z79) ?

Napiszcie z jaką firmą budujecie i za ile.

Pzdr

owp

• 1 month później...
Witam.

Odświeżam temat.

Czy ktoś się w końcu zdecydował na budowę z127 (albo z79) ?

Napiszcie z jaką firmą budujecie i za ile.

Pzdr

owp

Ja buduję z127. Tzn aktualnie czekam na PnB ale mam już popodpisywane umowy z wykonawcami i w tym roku chcę się wyrobić ze stanem surowym zamkniętym.

Planowałem budować z generalnym wykonawcą, ale koniec końców będzie 3-4 wykonawców (jeden od dachu, jeden od instalacji c.o., jeden od okien i jeden od całej reszty)

Zerowy z szambem mam wyceniony na 44kzł

Otwarty (solbet24) na 63kzł

Dach kompletny (dachówka cermiczna płaska meyer-holsen piano) na 48k zł

Okna jeszcze ostatecznie nie wybrane ale około 19k zł z roletami (w tym tarasowe przesuwne)

Za stan developerski zamierzam zamknąć się w 320-340k zł. Raczej bliżej tej dolnej granicy. Nie oszczędzam szczególnie na jakości materiałów ale nie będzie też jakichś ekstrawagancji ani superenergooszczędnych technologii.

• 2 weeks później...

Witam - jestem szczęśliwym posiadaczem owego projektu wraz z pozwoleniem budowlanym...

Czytam te posty i się dziwię kilku rzeczom.

Po 1 przez 1,5 roku szukaliśmy wraz z żoną projektu odpowiadającego Naszym warunkom zabudowy - i komentować nie trzeba - pełno wszystkiego a zarazem nicczego.

Po 2 idealnego projektu się nie znajdzie - zawsze coś będzie a chodzi o to by dobrać jak najbardziej zbliżony do naszych potrzeb, gustów.aktycznie

Po 3 faktycznie jest to projekt prosty, skromny i nad wymiar elegancki

Po 4 wszystkie te uwagi dotyczące rozwiązań można zaadoptować wg własnych potrzeb.

Po 5 zaczynamy w tym roku - koniec lipca początek sierpnia i mamy w założeniu osiągnąć stan surowy zamknięty ( ceramika, dachówka )

Po 6 poczyniliśmy pare zmian:

- zadaszyliśmy taras ( powstały dwa pomieszczenia - pralnia, garderoba )

- wydłużyliśmy garaż do tyłu i wyciągneliśmy do przodu ( wejście z boku nie z holu - pod zadaszeniem )

- dorobiliśmy kominy w kotłowni na piec klimosza lang Pelet, eco i drzewo alternatywnie

- wydłużyliśmy taras i zmieniliśmy kont nachylenia adekfatnie co do klatki

-zmieniliśmy kształty okien

-dorobiliśmy w ścianach szczytowych

- powiększyliśmy spiżarnie i wmontowaliśmy kominy ( ocieplone i zaizolowane termicznie gwarantują właściwą temp)

- dorobiliśmy dodatkowy komin ( ponieważ w kuchni planujemy także prócz płyty małą węglową

- dostawiliśmy małą ściankę przesłaniającą z lekka kuchnię

-schody będziemy mieć drewniane - żeby ładnie wyglądały i żeby słyszeć kiedy dzieciaki wchodzą do domu:)

-poprzesuwaliśmy ścianki wg planu aranżacji

-zrobiliśmy podciągi, wzmocniliśmy strop i fundamenty

Po 7 nasz z127 będzie mieścił się w parku krajobrazowym jakieś 800 metrów od jeziorka na działce około 10 ar o wymiarach 24/40 idealnie położony wg północy i południa ( taras na południe gdzie planujemy spędzać znaczną część czasu ), z linią zabudowy 10m więc jesteśmy przeszczęśliwi i czekamy na podłączenie prądu a w między czasie na dniach zaczynamy kopać studnie.

Polecam Wszystkim gdyż jest to dom mniejszy, skromny, praktyczny i nie drogi w budowie

• 3 months później...