Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Śnieg na oknach dachowych

Recommended Posts

Szukałem szukałem ale nie znalazłem na forum takiego tematu. Zbliża sie sezon opadowy :) wiec chciałbym się jakoś przygotować. Spotkalem się z opiniami że przy dużych opadach śnieg zalega na oknie i jest poprostu ciemno na poddaszu.

To będzie już moj drugi sezon zimowy z oknami dachowymi. W zeszłym roku nie miałem problemów bo śniegu ładnie topił się na szybie, podobno mam w oknach "cieplejszy pakiet szybowy" co powoduje ze śnieg topi si e bardzo szybko.

Chciałbym wiedzieć jak to wygląda u innych forumowiczów.

Jak sobie radzicie z śniegiem który zalega na oknie?

Jest jakiś dobry sposób?

Szukałem szukałem ale nie znalazłem na forum takiego tematu. Zbliża sie sezon opadowy :) wiec chciałbym się jakoś przygotować. Spotkalem się z opiniami że przy dużych opadach śnieg zalega na oknie i jest poprostu ciemno na poddaszu.

To będzie już moj drugi sezon zimowy z oknami dachowymi. W zeszłym roku nie miałem problemów bo śniegu ładnie topił się na szybie, podobno mam w oknach "cieplejszy pakiet szybowy" co powoduje ze śnieg topi si e bardzo szybko.

Chciałbym wiedzieć jak to wygląda u innych forumowiczów.

Jak sobie radzicie z śniegiem który zalega na oknie?

Jest jakiś dobry sposób?

Sorki ale uśmiałem się po pachy.Tej zimy ma padać inny śnieg i się obawiasz? :D :D :D .Zakładasz post w ,którym właściwie wszystko powiedziałeś no i wynika z tego ,że sobie doskonale radzisz z w/w opadem.Ty już masz sposób.U mnie śnieg jak mi przeszkadza zrzucany jest łapką. :D :wink: Pod każdym oknem jest grzejnik co zmniejsza jego przyczepność.

Ciesze sie ze udalo mi sie wszystkich rozbawić!!!!! :oops:

To moze ja wyjasnie, bo chyba dalej nie wiesz czym nas tak rozbawiles :) "Cieplejszy pakiet szybowy" zwykle oznacza, ze przez okna ucieka Ci *MNIEJ* ciepla - czyli okno / szyba jest bardziej energooszczedna. Zeby stopic snieg trzeba *WIECEJ* ciepla - ten co Ci nagadal takich glupot (mam nadzieje ze nie sprzedawca?;) o tym ze masz "cieplejszy pakiet szybowy" i dzieki temu snieg za oknem topi sie szybciej - albo byl baranem albo robil Ciebie za takiego :)

pozdr.

dokładnie

a u mnie akurat śnieg często zasłania okno, szczególnie, jak jest go dużo, a to oznacza tylko jedno- ciepło mi nie ucieka i nie ma co go topić od środka. Stopiony by spłynął. Więc się cieszę i czasem go po prostu zrzucam :lol: :lol:

Chyba mam ciepły pakiet szyb :lol: :lol: :lol: :lol:

Rozumiem o co wszystkim chodzi... :)

Rzeczywiście troche zle dobralem słowa...

Chciałem tylko wiedzieć czy te wszystkie opowieści o ciemnościach egipskich na poddaszu w zimie sa prawdziwe. U siebie nic takiego do tej pory nie miało miejsca.

U siebie mam standardowy pakiet szybowy o współcz przenikania ciepła 1,0

wypełniony jakims specjalnym gazem (bez szyby energooszczędnej)

Ciesze sie ze udalo mi sie wszystkich rozbawić!!!!! :oops:

Jak to wyglada u was?????

U nas to wygląda tak, że jak się ma "ciepłą szybę" to za cholerę się nic na niej nie topi.

Mam ten casus w oknie alu w salonie (zachodzi połać okna na dach) i pomimo wygrzewania podłogówką w zeszłym roku (temperatura w salonie ok. 30 stopni :)) nic a nic się nie chciało stopić :)

• 1 year później...

wracam do tematu - właśnie zasypało mi okna dachowe. Dom jest jeszcze w stanie surowym, więc trudno mi powiedzieć czy ten śnieg będzie się topił na szybach czy nie - ale u sąsiadów widzę, że się nie topi - i to mnie prawdę mówiąc przeraża, bo w dwóch pokojach mam wyłącznie okna dachowe i egipskie ciemności dosłownie. Naprawdę nie ma na to żadnych sposobów tylko zmiatanie? Zresztą zmiatanie też nie jest rozwiązaniem - mąż próbował zmieść z jednego okna - to nasypało się sporo śniegu do środka, a poza tym zostały na zewnątrz oblodzenia szyby i wrażenie jest dalej jakby się wyglądało z zaspy.

Odradzam wszystkim te dziury w dachu. Jak tak to będzie wyglądało to pełna porażka :(

jedynym sposobem na stopienie śniegu w oknie połaciowym jest zastosowanie podgrzewanej, zewnętrznej szyby.- nazywa się to cudo E-glass. Szkło to jest dosyć szeroko stosowane w Finlandii i Rosji ( szklany dach na lotnisku w Moskwie).

Prąd o niskim napięciu nagrzewa zewnętrzną szybkę i po śniegu.