Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Śnieg na oknach dachowych

Recommended Posts

wracam do tematu - właśnie zasypało mi okna dachowe. Dom jest jeszcze w stanie surowym, więc trudno mi powiedzieć czy ten śnieg będzie się topił na szybach czy nie - ale u sąsiadów widzę, że się nie topi - i to mnie prawdę mówiąc przeraża, bo w dwóch pokojach mam wyłącznie okna dachowe i egipskie ciemności dosłownie. Naprawdę nie ma na to żadnych sposobów tylko zmiatanie? Zresztą zmiatanie też nie jest rozwiązaniem - mąż próbował zmieść z jednego okna - to nasypało się sporo śniegu do środka, a poza tym zostały na zewnątrz oblodzenia szyby i wrażenie jest dalej jakby się wyglądało z zaspy.

Odradzam wszystkim te dziury w dachu. Jak tak to będzie wyglądało to pełna porażka :(

Una czy nie rozumiesz, że jeżeli śnieg nie topi się na oknie połaciowym to oznacza, że okno jest dobrze uszczelnione? I tylko trzeba się z tego cieszyć. Gdyż nie masz mostków cieplnych. Z drugiej strony wg mnie wybór projektu w którym pokoje na poddaszu doświetlane są wyłącznie połaciówkami to porażka. Taki projekt wybrałaś. Trzeba było o tym pomyśleć wcześniej, więc teraz nie płacz. W zimie śnieg, a w lecie wiecznie brudne okna. Nie wspomnę o tym, że trzeba pamiętać o zamykaniu takich okien, jak wychodzi się z domu, bo w razie deszczu woda zaleje pokoje. Na pewno (szczególnie w zimie) wzrosną Ci rachunki za energię elktryczną, bo trzeba w takich pokojach cały dzień palić światło, oczywiście jak śnieg leży na oknach. A odradzać nie musisz. Ci z głową na karku już dawno o tym wiedzą, a postów o takich oknach jest bardzo dużo.

Edytowane przez Aleksandryta

Charlie,

Hmmm zastanawiam się ile lat będę musiała czekać, żeby zwróciło się podgrzewane okno - w końcu to też prąd :):) + magiczne szkło (uwielbiam szkła :):))

Nie uchylasz okna, rozszczelniasz je.

Więc pomieszczenie się nie wychładza - czyli nie ma tak dużych strat ciepła, żeby trzeba było odkręcić wybitnie kaloryfer.

A rachunki za gaz w zimie ? nie takie straszne :):)

A odradzać nie musisz. Ci z głową na karku już dawno o tym wiedzą, a postów o takich oknach jest bardzo dużo.

Głowę na karku powinien mieć przede wszystkim architekt, być może powinny być nawet przepisy zakazujące projektowania pokoi wyłącznie z okanami dachowymi. Inwestor nie wszystko jest w stanie przewidzieć, a jeśli nie lubi dachów usianych lukarnami z każdej strony (jak ja) to jest bliski popełnienia tego błędu.

Na razie deszcz zmył śnieg i zrobiła się jasność więc może da się przeżyć te zimy, na szczęście nie mieszkam w górach.

Edytowane przez una

Więc pomieszczenie się nie wychładza - czyli nie ma tak dużych strat ciepła, żeby trzeba było odkręcić wybitnie kaloryfer.

A rachunki za gaz w zimie ? nie takie straszne :):)

Ciekawa teoria, zwłaszcza o tych 'niedużych stratach ciepła'.

Szczególnie biorąc pod uwagę i tak słabą izolacyjność cieplną okien połaciowych.

Dla każdego 'nie takie straszne' to inny próg.

Dla Ciebie np. 1000zł miesięcznie na gaz może być 'nie takie straszne', a dla innego to koszty ogrzewania domu przez cały sezon zimowy.

Ciekawa teoria, zwłaszcza o tych 'niedużych stratach ciepła'.

Szczególnie biorąc pod uwagę i tak słabą izolacyjność cieplną okien połaciowych.

Dla każdego 'nie takie straszne' to inny próg.

Dla Ciebie np. 1000zł miesięcznie na gaz może być 'nie takie straszne', a dla innego to koszty ogrzewania domu przez cały sezon zimowy.

Ja nie wiem co na to teoria. W moim przypadku to praktyka :):) A oczywiście "nie takie straszne" to pojęcie względne.

Jednak każdy z nas budując dom, wie czego spodziewać się może i że ogrzewanie za darmo nie istnieje.

• 2 weeks później...

Nie widzę w tym nic śmiesznego. W tym roku opady śniegu są bardziej obfite i częste. Ciekawa jestem jak robisz to "łapką" - chyba, że masz okna rozsuwane a nie obrotowe lub dach o dużym kącie nachylenia (okna są wtedy prawie pionowo i okno obrotowe można "przyzwoicie" uchylić).

W moim przypadku ani "trzaskanie" oknem (jak radzi "Ikat Tkin" ) ani próby "łapką" nic nie dają. Czapa śniegu na dachu blokuje śnieg na oknie więc nie zsuwa się przy ruszaniu skrzydłem okna. Mechanicznie (ręcznie) też nie udaje mi się go usunąć (próbowałam szczotką) - przy lekkim uchyleniu szczotka "zmiotka" jest za krótka, a trzonek normalnej szczotki blokuje się we wnęce okiennej. Natomiast przy większym uchyleniu cały śnieg wpada do środka. Jedynym efektem tych zabiegów były siniaki na dłoniach i przedramionach. Myślałam o czymś w rodzaju "skrobaczki" na wyprofilowanym trzonku ale nie bardzo mam pomysł jak to zrobić

.......chyba, że masz okna rozsuwane a nie obrotowe lub dach o dużym kącie nachylenia (okna są wtedy prawie pionowo i okno obrotowe można "przyzwoicie" uchylić).

..

są jeszcze okna uchylno-obrotowe, otwarte na "uchylno-" czyli oś otwarcia u góry to najlepsza pozycja do odśnieżania ;)

• 3 weeks później...

Witam ja mam okna dachowe i mieszkam w Norwegi ,tutaj na ten problem ,jak ktoś ma wmiare dostepny dach są dostępne "ciągaczki" do śniegu to wygląda mniej więcej jak szeroka motyka tylko że jest plasitikowa i na 2,5 metrowym teleskopie.

Ja osobiście musze roszczelniać okna i pomaga.

'

'