tom11111 22.10.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 Witam, Mam pytanie, czy ktos ma w swoim piecu z podajniekiem na ekogroszek, zamontowany zawor 4-drogowy np. powyzej poziomu powrotu wody z c.o.?Chodzi mi o to, ze rury powrotne mam przy podlodze, a zawor chcialbym miec na wysokosci wyjscia goracej wody z pieca (czyli woda powrotna musialaby najpierw poplynac z rur powracajacych ok 100 cm w gore do zaworu 4-drogowego i pozniej z zaworu z powortem do poziomu podlogi do powrotu do pieca) i nie wiem jak bedzie sie ta instalacja zachowywala z opisanej sytuacji. Bedzie tam oczywiscie pompa, wiec moze to nie ma znaczenia? Bardzo prosze o info jesli ktos tam ma albo komu zakladal. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emwuel 23.10.2009 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 O ile się orientuję, zawór 4D powinien właśnie być bliżej zasilania z kotła - np. Klimosz wręcz sugeruje zamontowanie 4D do 50 cm od króćca zasilającego. W Twoim przypadku więc nie powinno być problemów. Nie zaszkodzi a pomoże jeśli rury dochodzące do zaworu zaizolujesz otulinami. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwests 23.10.2009 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 ja tak mam, sprawuje się bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom11111 23.10.2009 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 dzieki, pewnei zrobie tak jak opisalem. najwyzej za rok znowu be przerabial , ale moze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 24.10.2009 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Dodatkowo producenci zaworów zalecają aby oś zaworu była 80-100 cm od powrotu wody z instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts