Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabezpieczenie szlunków stropowych

--grzesiek--

Recommended Posts

Rozmawiałem juz z kilkoma osobami i słyszę dwie różne wersie, a mianowicie chodzi mi czy można zabezpieczyć deski szalunkowe po strop folią budowlną? Szkoda mi troche pobrudzić je betonem bo z pewnoscią jeszcze sie przdadzą :)

Podobno po położeniu foli beton bedzie miał zbyt gładka powierzchnie i bedą problemy z tynkowaniem?

I nie wiadomo czy folia odstanie od betonu?

Rozmawiałem juz z kilkoma osobami i słyszę dwie różne wersie, a mianowicie chodzi mi czy można zabezpieczyć deski szalunkowe po strop folią budowlną? Szkoda mi troche pobrudzić je betonem bo z pewnoscią jeszcze sie przdadzą :)

Podobno po położeniu foli beton bedzie miał zbyt gładka powierzchnie i bedą problemy z tynkowaniem?

I nie wiadomo czy folia odstanie od betonu?

Trochę prawdy w tym jest, ale tylko trochę. Jak masz już ekipę od tynków to ich zapytaj. Jak potwierdzą to szukaj takiej ekipy, której to nie będzie przeszkadzać.

Nad garażem kładłem folię i nie polecam. Strop aż odbijał światło, betonkontakt załatwił jednak sprawę. Gorsze było to, że mimo wszystko folia ułożyła fałd i weszła w strop, podcinając go lekko. W tym miejscu do dziś strop się rysuje. Fałd musiał powstać od zalewania pompą betonu. Deski, a raczej płyta OSB i tak była usyfiona mleczkiem, które wnikało pod folię jakimiś nieszczelnościami. Ogólnie pomysł do bani.

Juz wiem, że folia i olej odpadaja:) kupie preparat antyadhezyjny, nie jest to wcale takie drogie, dzieki serdecznie za pomoc.

A czym poutykać dziury w szlunkach, w sumie nie są one duże ale deski nie wszedzie były idealnie dopasowane i gdzie niegdzie sa na prawie 0,5 cm?