Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Seko Typ-R 25KWh+ ST-37 problem ze ogrzaniem

Camil

Recommended Posts

Mam ww. piec ze sterownikiem Tech'a ST-37 i mam problem z jego ustawieniami - takimi żeby palił jak najmniej, czyli w granicach 20kg ekogroszku na dobe. Moje ustawienia:

czas podawania: 15s

czas przerwy: 45s

histereza CWU/CO: 2s

przepalanie: 20min

temp. na kotle: 55C

Spalanie mam w granicach 40-50kg na dobe - to stosunkowo za dużo jak na 100mk powierzchni grzewczej. Na prawdę nie mam już cierpliwości do tego pieca. Niby na kotle jest te 55C a kaloryfery ledwie ciepłe. Dom jest 100-letni, ma grube mury, podatkowo jest ocieplony od wewnątrz wełna mineralna - dość grubo.

• 4 weeks później...

Witam

40-50 kg na dobę to faktycznie bardzo dużo.

Na retorcie cały czas powinien być kopiec z węgla, czyli tak manewruj czasem podawania żeby go utrzymać. Siłę nadmuchu daj na 2 bieg, histerezę c.w.u. proponuję zwiększyć do 5*C a przerwę przepalania na ok 40 minut. Raz jak dzwoniłem do serwisu SEKO to takie dane mi podali, co do czasu podawania i przerwy w podawaniu to musisz sam ustawić bo na to nie ma uniwersalnych parametrów.

mam ten sam sterownik ale inny piec Fakore 25kw,do ogrzania około 240m2 , grzeje od 3 tygodni , tem. 20st do 23 na podaszu, nie mieszkam jeszcze

ale moje nastawy moge ci podać

czas podawania - 6s

przerwa - 56s

histereza - 2st

przepalanie 45min

wentylator na 4 biegu(1-6), otwarty na 80%

na piecu mam 50st, groszku spalam wiaderko po farbie 10litrów na dobę

popiołu mam wiaderko na 1,5 tygodnia , mysle ze dobrze pali

początkowo spalałem 25kg worek na dobe a w chałupie zimno , dziś na dom idzie woda o tem.40st. i chodzę w podkoszulce , jeszcze nie mam głowic na grzejnikach i niektóre pomieszczenia mam przegrzane , a to tez swoje robi

No to masz rewelacyjne spalanie. Ja jak na razie mam ustawione same grzanie C.W.U. temperatura na piecu 46C, na 2 biegu nadmuch, w 80% powietrze zasłonięte i "bierze" mi 25kg na dobe. Moje ustawienia:

podawanie: 12s

co: 60s

histereza C.W.U./C.O. 2C

przepalanie co: 20min

Zawór trójdrożny na 1/4 otwarty.

Groszek mam pakowany z Juliana 26MJ/kg

Jak słysze, że niektorym spala ok 4t przez cały rok to mnie cholera z tym moim bierze!

• 1 month później...