Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Natalkowy dziennik pietrzyków

Madzia 1976

Recommended Posts

Fajnie ze kanaliza juz jest, :) my mamy szambo (przynajmniej jak na razie) nie było innej mozliwości, ale za parę lat mają podobno mają ciągnąć wiec sie włączymy - wolałabym miec kalanizę. Widzę, ze Twoja skrzyneczka podobna do mojej, bajzel jak cholera, my wczoraj po raz któryś naszego elektryka strofowaliśmy, po mojemu to elektryka powinna być juz skończona, a on zaczyna i zostawia po dzirki w nosie mam tego faceta.

Kominek faktycznie troszkę dalej u Ciebie niz u mnie, my w pierwszej wersji mieliśmy robić narożny, ale w praniu tak jakoś inaczej wyszło.

• Odpowiedzi 423
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, wpadam sie przywitać i oczy szeroko otwieram jak widzę takiee postępy!

Madzia1976 przeprowadzka już za moment! jak ja ci zazdroszczę! Piękne parapety- konglomerat? ile cie wyniósł mb?

magduska jak to hydraulik mówi że się nie wyrobi do grudnia??? przecież u was już można zamieszkać! My jesteśmy na etapie przymiarki do więźby a plany też na grudzień!!! PRzecież takie robótki hydrauliczne i inne to nie mogą zajmować pół roku! prawda?

Też się zastanawiam nad kominkiem kratki albo lechma ... pewnie zamknę oczy i wylosuję coś żeby nie miec wyrzutów że jak by co to był 'świadomy' wybór hehe

Pozdrawiam i podziwiam postępy barrrrdzo!

papuch,

hydraulik to nasz kumpel i rozmawiając z Nim o terminie wprowadzki (grudzień 2010) i.. mojego planu całkowitego wykończenia chaty na ten termin to wyraził swoją opinię, że raczej się nie wyrobimy ze wszystkim :( MY, z całym domem! ;)

..a hydraulik to już skończył robotę ;) ..no prawie ;) ..woda w układzie już jest, teraz jeszcze uzbrojenie kotłowni ;)

..poniedziałek i wtorek u Nas pracować będą nad wylewkami ;)

My kominek wybraliśmy z kratek.pl, bo.. właśnie tę firmę mamy "pod nosem" ;)

Madzia1976,

Nie mogę znaleźć na sieci jakiś ogrodzeń z cegły rozbiórkowej..., masz jakieś inspiracje? ;)

Madzia jak dla mnie to z tych dwoch fotek fajniejsze sa malinki :)Swietnie wyszly Ci te garderoby i wogole pokoj z kacikiem sypialnianym jest rewelacyjny.Nie umiem sobie wyobrazic jak ty to wszystko poprzerabialas wiec jesli moglabys pokaz rzut gory z zaznaczonymi zmianami i garderobami .Ja nie robilam zadnych garderob tylko wneki na szafy a teraz sobie mysle ze moze zle to sobie przemyslalam.Pokoje wyszly naprawde duze i garderoby pewnie etz spokojnie by sie zmiescily.Moze cos jeszcze pokombinuje z zabudowa g-k .

Madzia1976,

Napisz jeszcze jaki będzie blat w tej kuchni...

..bo tak jak patrzę na dwie fototapety to mi się chyba bardziej truskawy podobywują, ale mnie te fototapety pasują bardziej do takich super nowoczesnych, jednolitych kuchni..

..powiem szczerze, że nie bardzo mogę sobie wyobrazić fototapetę w Twojej kuchni.., ale..

może to fajnie wyjdzie? :rolleyes:

Witajcie:)

Chwilkę mnie tu nie było i ile pytań wiec musze po kolei, bo coś mi z tymi cytatami nie wychodzi.

Jeśli chodzi o fototapetę to zdecydowałam sie na truskawki, wydają mi sie takie bardziej prawdziwe niż malinki i takie sobie zamówię, a jak to będzie wyglądało to się okarze. W mojej natalce będę maiłą mieszane style, troszke nowoczesności połączonej ze starymi lampami tak sobie to wymysliłam. W obenm mieszkaniu wszystko mam robione na staro i troszkę mi się już znudziło ale nie do końca. Wuielbaim oświetlenie z lamp i takowych u mnie w domu nie zabraknie, ale wszystko będzie kaszałtowoało się bardzo powolutku.

kakusku jeśli chodzi u rzuty to na chwilę obecną nie posaidam takowych, ale mogę strzelić fotkę w zmianach w projekciei wrzucić tutaj moze będzie coś widać. Co do wnęki sypialnianej to przyznaż, że faktycznie wyszał świetna, spokojnie zmieści sie tam łużko o szerokości 140 cm, a synowi chyba jak na razie większe nie potrzebne.

Ja u siebie mocno uciekam z mebli i dla tego robiłam garderoby, jedna u syna i wydaje mi sie wystarczająca, a druga w sypialni triszkę wieksza bo dla mnie i Pietrzyka:).

Po za tym pokój nad garażem przeznaczam na pralno- suszarnio siłownie (jest na prawde duży) a wejscie do niego będzie przez garderobę i tam porobię zabudowy.

magduska co do blatu w kuchni to będzie jasny ale trudno mi okreslić jaki to kolor, bez jakiś wiekszych wzorków do tego czarny zlew.

Jesli chodzi o ogrodzenia, to kurcze nie miałam czasu cyknąć zdjęć tych płotów, ale postaram sie zrobić to dzisiaj. Wczoraj zakupiliśmy cegłę rozbiórkową (całe 400 sztuk) na razie tylko do wewnątrz domu, wybierałam osiobiście swoimi rączkami, mam nadzieję że sie nada. Jest sucha i dzwoni, a podobno to ważne w cegle.

Cały czas myślimy o płocie z takiej cegły, efekt mógłby być fajny:)

magduska co do blatu w kuchni to będzie jasny ale trudno mi okreslić jaki to kolor, bez jakiś wiekszych wzorków do tego czarny zlew.

jeśli masz jasny blat to zdecydowanie truskawki ;) i masz rację, truskawki wyglądają bardziej realistycznie ;)

Jesli chodzi o ogrodzenia, to kurcze nie miałam czasu cyknąć zdjęć tych płotów, ale postaram sie zrobić to dzisiaj. Wczoraj zakupiliśmy cegłę rozbiórkową (całe 400 sztuk) na razie tylko do wewnątrz domu, wybierałam osiobiście swoimi rączkami, mam nadzieję że sie nada. Jest sucha i dzwoni, a podobno to ważne w cegle.

Cały czas myślimy o płocie z takiej cegły, efekt mógłby być fajny:)

czekam na inspiracje ogrodzenia z takiej cegły ;)

..ciekawe czy ja tu na wschodzie gdzieś zakupię taką cegłę... - u Was jest jednak większy wybór ;)

A ja ciągle szukam inspiracji do wc na dole.. niby już wszystko znalazłam, ale... wciąż mam dylematy...

Witaj Madzia,

U mnie dziś jeszcze praca nad wylewkami (nie zaczęli w poniedziałek a wczoraj dopiero), właśnie mąż przyjechał i jeszcze został garaż ;)

Ile po wylewkach trzeba odczekać, żeby móc dalej wejść z robotą? :rolleyes:

Powinnam chyba zacząć kupować glazurę i terakotę...

Madzia,

masz jakieś nowe zdjęcia?

25 dni i już u Was przeprowadzka!

Magduska jesli masz ogrzewanie podlogowe to dodatkowo musisz wygrzewac wylewki .Tak np 28 dni schna +28 dni wygrzewasz.W przypadku "zwyklego" betonu musisz po prostu przed polozeniem okladziny docelowej zrobic pomiar wilgotnosci .Sa jakies normy ale teraz nie pamietam ile to bylo.

Madzia u nas tez bedziemy miec malo mebli dlatego robilam wneki w scianach aby bylo widac tylko przesuwane drzwi.Mi ostatnio tez wpadl do glowy diabelski pomysl aby kupic chlopakom lozka o szerokosci 140 cm ;)Na razie nie kazalam przerabiac gniazdek pod lampki nocne (sa przygotowane do lozek szer 100 cm) ale jak pojade na budowe i zobacze sobie wszytsko w realu to kto wie czy nie kaze przesuwac :)Dzisiaj przypomnialam sobie ze chcialabym miec na ogrodzie mala kaskade lub fontanne(zxobaczylam u jednej forumowiczki poekna fontanne z kamienia) i kazalam elektrykowie dorobic podejscie na zewnatrz.Czasem sa plusy dlugiej dlubaniny fachowcow bo jest szansa cos jeszcze dodac w trakcie robot;)

Witaj magduska:)

Byłam dziś w LM szukałam szafki, tz. chciałam taką pod mój zlew łazienkowy, miałam już wybraną i całe szczęście ze nie kupiłam bo nie pasuje do moich kafelek i znowu musze kombinować.

Szkukałam tego Twojego żyrandola SOFFIATI, ale niestety nie mieli go na stanie, ale jest u nas drugi sklep w innej części miasta i na pewno tam będę, więc obiecuję że też sprawdzę, przyznam, że faktycznie na zdjęciu wygląda ciekawie.

Co do wylewek to schna troszkę tz. chodzić po nich można juz na drugi dzień, ale żeby kafle kłaśc to raczj trzeba troszkę poczekać, bo Ci wszystko popeka. Wogóle generalnie tam gdzie jest podłogówka posadzkę należy wygrzać, my oczywiście tego nie zrobuiliśmy bo nie mamy czym :( . Dzisiaj dostałam informację, że możemy już podpisac umowe na gaz NARESZCIE !!! . Ale większy kłopot mamy z wodą, niby w wodociągu już płynie ale co z tego jak nie ma jeszcze odbiorów i umowy nie można podpisać, zła jestem na to bo jak ja się pluskać będę.

Jeśli chodzi o urządzeia do wilgotnosci posadzki to prawda, nasz budowlaniec takie miał, ale u nas sporo czasu minęło juz od lania posadzki i jest suchwa, adziś pierwszy dzień szaleństwa pana kafelkarza, co prawda u nas to ten sam pan który robił zabudowy, taki pan złota rączka ale bardzo kumaty to widać, juz nie mogę się doczekać:)

Co so łużek dzieciaków to mój dzisiaj ma 100cm łużko i już starsznie narzeka, u nas po malutku, po wolutku szykujemy się do przeprowadzki i mysli, że przez jakiś czas będziemy mieszkali na budowie, to takie swojego rozdaju wczasy będa, oryginalne, na takich jeszcze nie byłam:)

Magduska jesli masz ogrzewanie podlogowe to dodatkowo musisz wygrzewac wylewki .Tak np 28 dni schna +28 dni wygrzewasz.W przypadku "zwyklego" betonu musisz po prostu przed polozeniem okladziny docelowej zrobic pomiar wilgotnosci .Sa jakies normy ale teraz nie pamietam ile to bylo.

..mamy ogrzewanie podłogowe, ale jak na razie nie mamy czym wygrzać wylewek, bo ani kominka nie zakupiłam jeszcze ani pieca nie mam jeszcze w domku, ani gazu, choć fagas od gazu miał wczoraj robić przyłącze, ale.. się z wylewkami skrzyżowali i musi poczekać...

..nie wiedziałam, że trzeba grzać wylewki przed położeniem płytek czy drewna..., pogadam z mężuchem, może On o tym wie :rolleyes:

Byłam dziś w LM szukałam szafki, tz. chciałam taką pod mój zlew łazienkowy, miałam już wybraną i całe szczęście ze nie kupiłam bo nie pasuje do moich kafelek i znowu musze kombinować.

taaaa, z tymi pierdołami co do czego pasuje to jest jazda, nie powiem...

ale dziś byłam u sąsiadki mojej przyjaciółki i powiem szczerze, że tak zwalonego domku to w życiu nie widziałam, poprawka za poprawkę i poprawką pogania :jawdrop:...i ten jej mąż, który niczego nie kończy :jawdrop:jakaś masakra.. - np. od dwóch lat nie mają kontaktów, kable ze ścian wystają i mieszkają z trzy letnim dzieckiem :jawdrop:- ja to bym była w stresie, że coś temu dziecku się może stać.. - jestem w szoku generalnie :jawdrop:

Szkukałam tego Twojego żyrandola SOFFIATI, ale niestety nie mieli go na stanie, ale jest u nas drugi sklep w innej części miasta i na pewno tam będę, więc obiecuję że też sprawdzę, przyznam, że faktycznie na zdjęciu wygląda ciekawie.

żyrandole kupiłam już! wiedziałam, że nic innego tak fajnego nie znajdę, ale jak będziesz mieć możliwość zobaczenia to proszę napisz swoją opinię ;)

oprócz żyrandoli kupiłam dwie lampki, które wyglądają jak ogromne świece nałożone na piękny mosiężny świecznik, po prostu dla mnie REWELACJA ;)

Co do wylewek to schna troszkę tz. chodzić po nich można juz na drugi dzień, ale żeby kafle kłaśc to raczj trzeba troszkę poczekać, bo Ci wszystko popeka. Wogóle generalnie tam gdzie jest podłogówka posadzkę należy wygrzać, my oczywiście tego nie zrobuiliśmy bo nie mamy czym :( . Dzisiaj dostałam informację, że możemy już podpisac umowe na gaz NARESZCIE !!! . Ale większy kłopot mamy z wodą, niby w wodociągu już płynie ale co z tego jak nie ma jeszcze odbiorów i umowy nie można podpisać, zła jestem na to bo jak ja się pluskać będę.

właśnie zapytałam męża - nie słyszał o wygrzewaniu wylewek, ale dowiemy się jeszcze.. - właściwie to, że nie słyszał to nie oznacza, że tak nie jest, ale generalnie dużo się tym wszystkim interesuje i dużo czyta i powiedział "pierwsze słyszę, ale się dowiem" - znaczy się załatwiony temat ;)

no właśnie, jak będziesz funkcjonować bez wody? :rolleyes:

no właśnie, jak będziesz funkcjonować bez wody? :rolleyes:

No niby mamy obiecan, że woda do 20 - któregoś tam lipca będzie. Wczoraj wystąpiło u mnie apogeum mojego nerwa:bash:. Po prostu miałam dosyć moich wszystkich wykonawców i "prawie skończonych prac" bo prawie robi wielką różnicę, więc pokrzyczałam sobie troszkę i mi lepiej, zobaczymy czy będą efekty mojej złości. Ale moze sie udało bo pan elektryk zadzwonił do nas :jawdrop:pierwszy raz sam, bo to mu się nie zdarzało i powiedział, ze w cenie pozakłada nam gniazdka, normalnie w szoku jestem to chyba takie zadość uczynienie z jego strony za spierniczoną robotę, ale jeszcze sie bnie cieszę.

A tak po za tym to powolutku prace brudzące - czyli szlifowanie kończą sie w naszym domku i wczoraj nastał czas łazienkowy, pan kafelkarz przejrzał projekt i bierze sie do roboty, cieszę się strasznie i bardzo ciekawi mnie dzieło pana kafelkarza.

magduska z tymi posadzkami to poczytajcie dobrze, co prawda jest lato wiec będą dobrze schły ale o wygrzewaniu to ja tez już sie nasłuchałam, i pod kaflami to jeszcze jescze ale drewno i -anele na pewno tego potrzebują.

Wylewki musza byc pozadnie wyschniete bo jak pozniej wlaczysz ogrzewani podlogowe a beda juz przykryte okladzina (kafle,drewno) to nadmiar wilgosci nie bedzie mial gdzie uciec i np polozone na nich drewno moze puchnac bo bedzie wlasnie zbieralo wilgoc.

U nas elektryk ma skonczyc robote w tym tygodniu bo od poniedzilku czekaja w kolejce tynkarze.Dzis ma tez zjawic sie elektryk aby rozdysponowac gniazda w kotlowni.Porposila jeszcze o zrobienie dodatkowych podejsc na strychu (pomieszczenie nad garzem) bo wyszlo ono naprawde duze i w przyslosci spokojnei mozna zrobic tam fajna kuchnie .Noz widelec jednoz dzieci bedzie chcialo z nami mieszkac i meic calkiem osobne mieszkanko ;)