Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Natalkowy dziennik pietrzyków

Madzia 1976

Recommended Posts

• Odpowiedzi 423
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzieki dzieki oby spełniło sie to co mówisz.

A propo moze sie orientujesz ile teraz kosztuje inwentaryzacja powykonawcza geodezyjna budynek plus przyłącze i swiedectwo energetyczne?

Muszę to szybko załatwic o bank zaczyna sie upominać.

Witaj powolutku uczymy sie w nim mieszkać. Jest jeszcze ogromniasta lista rzeczy do zrobienia i taka samo do poprawek, które wychodz dopiero teraz, ale wszystko w swoim czasie. Lekko nie jest, ale nikt nie mówił że budowa usłana różmi jest.

Madzia1976,

a jest szansa na jakieś zdjęcia? chętnie byśmy pooglądały...

..i miałaś rację - wykończeniówka wykańcza..., jestem przerażona kosztami a jeszcze tyle rzeczy do zrobienia...

..mam nadzieję, że na wiosnę to dam radę się wprowadzić..

Witaj magduska

To prawda, wykończeniówka wykańcza, u nas też jest jeszcze wiele do zrobienia, od tamatej soboty mamy ten komfort, ze mamy drzwi wewnętrzne i spokojnie można załatwić chociazyby swoje potrzeby fizjologiczne:):):)

Jesli chodzi o zdjecia to mam kiepski aparat, ale postaram sie coś wrzucić, jesli tylko mi się uda.

Jak na razie jestem pełna obaw jaki będzie my mieli rachunek za gaz bo do lipca zużyliśmy 290 m3 gazu, nie wiem jak to sie stało ale wiecznie była testowana podłogóka i cały czas mam wrażenie że z tym ogrzewaniem jest coś nie tak, a tu jeszcze mrozy nie nadeszły. Z kominkiem tez panowie cos mi pokombinowali bo od dołu nie ma ciagu. Pietrzyk wczoraj wyrwał rure (niby ta która na zewnątrz wychodzi) i cią od razu był tyle tylko że z domu.

Witaj magduska

To prawda, wykończeniówka wykańcza, u nas też jest jeszcze wiele do zrobienia, od tamatej soboty mamy ten komfort, ze mamy drzwi wewnętrzne i spokojnie można załatwić chociazyby swoje potrzeby fizjologiczne:):):)

no właśnie mężuch dziś rozmawiał z kolesiem co nam wykańcza chałupę czy nie da się drzwi otynkować, bo kupiłabym na razie z 5 drzwi, by można potrzeby fizjologicznie na spokojnie załatwić.., a resztę będę dokupywać...

..nie wiem jak mam to zrobić...

Jesli chodzi o zdjecia to mam kiepski aparat, ale postaram sie coś wrzucić, jesli tylko mi się uda.

ok..., może coś ściągnę ;)

Jak na razie jestem pełna obaw jaki będzie my mieli rachunek za gaz bo do lipca zużyliśmy 290 m3 gazu, nie wiem jak to sie stało ale wiecznie była testowana podłogóka i cały czas mam wrażenie że z tym ogrzewaniem jest coś nie tak, a tu jeszcze mrozy nie nadeszły. Z kominkiem tez panowie cos mi pokombinowali bo od dołu nie ma ciagu. Pietrzyk wczoraj wyrwał rure (niby ta która na zewnątrz wychodzi) i cią od razu był tyle tylko że z domu.

my mamy gaz podłączony do budynku dopiero od środy, a dziś mieli przyjechać hydraulik i elektryk dopracować piec gazowy, ogrzewanie kominka i inne pompy..., nie mam info od męża, więc nie wiem czy są, czy pracują.., nic nie wiem...

No nic..., ważne że u mnie już wszystko wyschnięte... można podłogi kłaść...

• 3 weeks później...

Madzia, tak czytam o tych Twoich problemach z ogrzewaniem i ciągłym testowaniu podłogówki, napisz jaki ty masz piec właściwie?

W zależności od producenta test podłogówki wygląda tak że ustawia się specjalny tryb na piecu który wynosi od 14 do 21 dni: przez ten czas wygrzewana jest na maksa podłogówka. Do połowy tego czasu tempretaura rośnie systematycznie i stopniowo każdego dnia o około 5 stopni aż do max 45 stopni a później każdego dnia ma spadać o dwa lub 5 stopni aż do zadanej temperatury. A u Ciebie jak wyglądał ten test?

U mnie nie podłogóka jest problemem, ona dzaiłą ok. Problemem sa dla mnie kaloryfery i ich szyblkie wychładzanie się. Wczoraj z zegarkiem w reku sprawdziałm - 8 minut od momentu kiedy piec przestaje grzeać kaloryfery są zimne, i w momencie kiedy temperatura utrzymuje sie w miejscu gdzie jest podłogóka nawet kilka godzin to w pomieszczeniach z kaloryferami jest zimno, Całe poddasze mam w kaloryfertach i tam jest 4 st. mniej niż na dole,po mojemu tu coś jest nie tak.

Mój piec to dwyunkcyjny firmy Wolf CBG-K-24 z zasobnikiem.

Madzia a jakiej firmy masz kaloryfery? Ja rowniez zrobilam ogrzewanie mieszane (kaloryfery +podlogowka) z tym ze w dowch pokojach na dole dalam sie zbalamucic mezowi i pociagnelismy rurki do kaloryferow (zamiast podlogowego) chociaz elektryk i w tych pomieszczeniach przygotowal sterowniki do podlogowki :bash:

Moze masz jakies niedociagniecia w ociepleniu poddasza i dlatego cieplo stamtad ucieka?Mam nadzieje ze juz roziwazalsicie ten problem bo zima przyszla pelna para .

Pozdrawiam

Madzia a jakiej firmy masz kaloryfery? Ja rowniez zrobilam ogrzewanie mieszane (kaloryfery +podlogowka) z tym ze w dowch pokojach na dole dalam sie zbalamucic mezowi i pociagnelismy rurki do kaloryferow...

Moze masz jakies niedociagniecia w ociepleniu poddasza i dlatego cieplo stamtad ucieka?Mam nadzieje ze juz roziwazalsicie ten problem bo zima przyszla pelna para .

miałam właśnie pytać o kaloryfery.., bo właśnie rozmawiałam z koleżanką i też ma ogrzewanie na dole podłogowe + kaloryfery na piętrach i jej się też schładzają szybko, nie liczyła z zegarkiem w ręku ale mówiła mi, że to jest dość szybko...

..a ja mam pytanie: czy na oknach nie zostaje wam woda (rosa)? czy ja mam coś zwalone z wentylacją?

fakt, że jeszcze nie palę na górze, ale.. wkurza mnie to, że czegoś nie dopilnowaliśmy... :/

U mnie nie podłogóka jest problemem, ona dzaiłą ok. Problemem sa dla mnie kaloryfery i ich szyblkie wychładzanie się. Wczoraj z zegarkiem w reku sprawdziałm - 8 minut od momentu kiedy piec przestaje grzeać kaloryfery są zimne, i w momencie kiedy temperatura utrzymuje sie w miejscu gdzie jest podłogóka nawet kilka godzin to w pomieszczeniach z kaloryferami jest zimno, Całe poddasze mam w kaloryfertach i tam jest 4 st. mniej niż na dole,po mojemu tu coś jest nie tak.

Mój piec to dwyunkcyjny firmy Wolf CBG-K-24 z zasobnikiem.

mam ten sam piec co ty i rozruch robił mi nie hydraulik montujący kotłownię tylko serwisant Wolfa (darmowo, skasował tylko za dojazd parę złotych). Ja mam w całym domu podłogówkę i tylko jeden grzejnik, i żeby grzejniki dobrze działały muszą być wpięte w piec zaraz za nim, jeszcze przed mieszaczem do podłogówki.

Jak kaloryfery ci się nagrzewają to czujesz że są bardzo gorące czy tylko lekko ciepłe? Ja radziłabym ci nie wołać następnego hydraulika tylko Pana Wolfa który i tak się zna na tych instalacjach a przynajmniej od razu świetnie orientuje się co do nastawy pieca.

mam ten sam piec co ty i rozruch robił mi nie hydraulik montujący kotłownię tylko serwisant Wolfa (darmowo, skasował tylko za dojazd parę złotych). Ja mam w całym domu podłogówkę i tylko jeden grzejnik, i żeby grzejniki dobrze działały muszą być wpięte w piec zaraz za nim, jeszcze przed mieszaczem do podłogówki.

Jak kaloryfery ci się nagrzewają to czujesz że są bardzo gorące czy tylko lekko ciepłe? Ja radziłabym ci nie wołać następnego hydraulika tylko Pana Wolfa który i tak się zna na tych instalacjach a przynajmniej od razu świetnie orientuje się co do nastawy pieca.

U mnie też był serwisant wolfa ale nie koniecznie umiał coś doradzić. Najpierw tak nastawił parametry pieca że kaloryfery były lekko cieple i piec mielił i mielił co z tego że na ałych obrotach, po prostu nie dał rady. Nie wiem czy mamy tego samego serwisanta ale jesli moge to poprosze tel. na priv do Twojego jeśli to inny pan to moze coś doradzi

• 2 weeks później...

Madzia1976,

jak się rozwiązała sprawa z Twoim piecem?

My z mężem mamy taki dylemat - ustawiony był piec na 17 stopni, temperatura w domu 19 stopni, zmniejszaliśmy piec stopniowo do 12 stopni, a temperatura w domu ciągle 19 stopni - mam wrażenie, że ten piec w ogóle nas nie słucha...

zużycie gazu do wczoraj 268m3 - palimy ciągle od 27 października....

Sprawa z moim piecem jest cały czas w toku. Jak na razie wezwałam hydraulika do usunięcia usterki, ale myślę źe i tak nie przyjedzie więc będę myślała dalej. U nas oprócz tego że pompa od podłogówki była źle zamocowana, do tego jeden obieg podłogówka-grzejniki to do tego podłogówka jest najprawdopodobniej zapowietrzona. Po świętach poszukam nowego hydraulika który to odpowietrzy bo to troszke trwa. A jeśli mam Cię dalesz szokować to u mnie zużycie gazu jak do tej pory to 850m3 - misięcznie to jakieś 450 m3, jak się domyślasz to zaje...e dużo. I nikt mi nie powie że to ogrzewanie nie jest spierniczone, bo dom jest ocieplony dobrze, a z panem hydraulikiem to chyba o sąd się oprze bo za dużo kasy na nas zarobił żebysmy teraz mieli takie rachunki. Ogólnie na ogrzewanie jestem wściekła i jeśli moge to napisze wszem i wobec NIE POLECAM FIRMY HYDRAULICZNEJ MADAR - TO PARTACZE I NIC WIĘCEJ a pan hydraulik zawsze umie zrzucić tylko winę na kogoś innego.

Sprawa z moim piecem jest cały czas w toku. Jak na razie wezwałam hydraulika do usunięcia usterki, ale myślę źe i tak nie przyjedzie więc będę myślała dalej.

mam nadzieje, że jakoś się to u Ciebie rozwiąże..

U nas oprócz tego że pompa od podłogówki była źle zamocowana, do tego jeden obieg podłogówka-grzejniki to do tego podłogówka jest najprawdopodobniej zapowietrzona.

ciekawe czy u mnie jest coś nie tak..., dziś najprawdopodobniej przyjedzie spec od pieca, więc mam nadzieje, że nam jakoś wyjaśni działanie a może niedziałanie tego cuda..

A jeśli mam Cię dalesz szokować to u mnie zużycie gazu jak do tej pory to 850m3 - misięcznie to jakieś 450 m3, jak się domyślasz to zaje...e dużo. I nikt mi nie powie że to ogrzewanie nie jest spierniczone, bo dom jest ocieplony dobrze, a z panem hydraulikiem to chyba o sąd się oprze bo za dużo kasy na nas zarobił żebysmy teraz mieli takie rachunki. Ogólnie na ogrzewanie jestem wściekła i jeśli moge to napisze wszem i wobec NIE POLECAM FIRMY HYDRAULICZNEJ MADAR - TO PARTACZE I NIC WIĘCEJ a pan hydraulik zawsze umie zrzucić tylko winę na kogoś innego.

a to jaką masz tą instalacje? ile zapłaciłaś za nią, jeśli można wiedzieć...

jakie masz ocieplenie?

Hydraulika wystrzel w kosmos!

Ok, jadę na działkę...