Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Natalkowy dziennik pietrzyków

Madzia 1976

Recommended Posts

Madzia to pewnie zalezy co wliczal w cene uslugi u nas np sama elektryka jest wyceniona na 9300 zl i w tym jest : 2 punkty siłowe, wykonanie instalacji antenowej i

> internetowej, montaż rozdzielni, wykonanie pomiarów instalacji, wpisy

> do dziennika budowy, zasilanie do bramy przewodem yky , lampy przy

> furtce, zasilanie oświetlenia ogrodu (do pierwszej lampy) Wszystko kable poprowadzone w peszlach w scianie.Potem doliczyl alarm,wideodomofon, odgromowke no i sie nazbieralo.W sumie powymyslalam troche tych pkt swietlnych wiec te 9 tys wydaje mi sie zjadliwowa cena (jest to robocizna z materialem czyli kablami) Jeszcze zrobie sobie wycene u kogos innego bo w sumie to pierwsza oferta wiec nie mam porownania :lol:

A jaki wybraliscie kolor okien?

• Odpowiedzi 423
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

u nas za te 11 tys. to bardzo podobne zestawienie materiałów prócz alarmu i videodomofonu więc to 2 tyś. różnicy, a mieć dwa koła a nie mieć to różnica. Ale z tego co wiem to w Natalii tak się kształtowały ceny za elektryke w granicach 9 tyś więc trzeba powalczyć :lol:

Co do okien to kolor- dab bagienny jest w moim dzienniku ale kiepsko tam wygląda w rzeczywistości jest ładniejszy, chociaz kolor mozemy zmienić w każdej chwili zanim jeszcze je zamówimy, a kobieta zmienną jest więc ... :lol:

Magduska jakiej szerokosci jest wasza garderoba i czy wy macie swoja sypialnie w tym pokoju kolo schodow?(tyl domku)

Madzia mam nadzieje ze sie nie obrazisz ze zadaje tutaj to pytanie ale widze ze magduska do Ciebie zaglada a nie ma swoich komentow :oops:

Ja rysowalam projekt indywidualny ale caly czas cos jeszcze sobie poprawiam i wlasnie stwierdzilam ze zamiast szafy wnekowej w naszej sypialni chyba tez zrobie taka mala garderobe.Nie chce za bardzo szalec z szerokoscia i tak sie zastanawaim czy 150 cm wystarczy (90 cm na przejscie wzdluz a reszta na glebokosc polek) Mam tez dylemat jak rozplanowac gorna lazienke bo chce tam jeszcze wcisnac pralke i szuszarke.Poczatkowo pomieszczenie nad garazem mialo byc mini pralnia ale wyszlo bardzo spore i stwierdzilam ze moze zrobie z niego pokoj rekreacyjny :roll: Wlazience mialam zaprojektowana wneke 180x100 gdzie mial byc murowany prysznic ale teraz moze skroce lazienke na ten cel a we wnece umieszcze wc i wlasnie pralke z suszarka w slupku (oczywiscie zabudowane szafka wiec nie bedzie tego widac.

WITAJCIE DZIEWCZYNY :p

aki-aki

Mojam miska to miska z firmy tupperware (10 L) normalnie wiedro. Wrzucasz wszystkie składniki, zamykasz miskę, potrząsasz wkładasz do ciepłej wody i za jakieś 20 min., masz wyrosniete ciasto drozdżowe. Dla mnie to bomba że nie muszę nic zagniatać. Co prawda naczynia z tej firmy sa dość drogie ale naprawdę dobre i praktyczne. :lol: :lol: :lol:

kakusek

Pewmie, że się nie gniewam, ja szczerze mówiąc jeszcze nie zdecydowałam czy nasza sypialnia będzie na górze czy na dole, wszystko okarze się w praniu. Jak do tej pory garderoby u góry zostają takie jak były, ale wszytsko się troszkę chyba powiększy bo podnosimy ściankę kolankową (oczywiście jak wreszczie kurna przestanie sypać ten cholerny snieg, bo mam go już po dziurki w nosie :evil: :evil: :evil: ). Co do łazienki to powiększyłam tę górną o kawałek pralnio - suszarni, a pokój rekreacyjny tz. taką nie zabudowaną przestrzeń zrobiłam z pokoju L (nie potrzebuję tyle pokoji więc na górez będą dwa + pralnio suszarnia + miejsce rekreacyjne + łazienka całkiem spora. Ale czy to tak wszystko zostanie ... tego nie wie nikt co mi w tej głowie jeszcze zaswita :D :D :D

Niestety, fachowcy kosztują. Nasi naciągnęli nam 2000 zł za 1 miesiąc. Trochę wystraszyliśmy się, bo mamy w całym domu elektryczne maty grzejne (na pow. 120 mKw.), kuchnia ceramiczna, elektryczne podgrzewacze wody, wszystko jest na prąd. Mieszkamy od wrzesnia i rachunek za 2 miesiące (listopad i grudzień) wyniósł 731 zł.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Oj dzieje się dzieje. Zdjęcia czekają w aparacie aż łąskawie znajdę czas aby zamieścic je w dzienniku, ale oststnio tyle spraw budowlanych się nawarstwiło że nie mam na nic czasu. Dziś 13 mrca i jak wiadomo sławetne imieniny Krystyne, a Krystyna to moja teściowa więc .... wszystko wiadomo :D .

Ale jutro mam nadzieję, że troszkę wolnego znajdę i uzupełnię zapiski w dzienniku. :p

Bardzo fajny dzienniczek :)

Gratuluję ładnego domku, my tez jesteśmy na etapie okien drzwi i bramy.

Domek czeka póki co i marznie.

Strasznie spodobała mi się elewacja którą dodałaś do dzienniczka wiesz może coś więcej o niej? jaki to kolor okien i tynku?

http://i49.tinypic.com/2epj1mp.jpg

Jest cuuudna :)

Dokładnie jest śliczna i myślę, ze moja będzie conajmniej podobna, już wydrukowałam zdjęcie i pokazałam wykonawcy , pewnie coś wykombinuje. Niestety nie wiem zbyt wiele na temat koloru, napisałam do właścieileki dziennika ale chyba już mało zagląda i jak na razie nie otrzymałam odpowiedzi. Ostatnio natknęłam sie także na piękny kolor elewacji. Na Wojska Polskiego jest budynek po starym wojskowym przedszkolu - teraz wyremontowany na biura i również jego elewacja jest bardzo ciekawa, zamierzam zawieźć tam mojego budowlańca :lol: :lol: :lol:

No Madzia, widzę że ruszyliście z kopyta, często do was zaglądam i kibicuję.

Oczywiście obserwuję wasze problemy i rozwiązania, bo przez ciebie właśnie nie umiem już patrzeć na inne projekty niż Natalia (jeszcze nie kupiłam, bo nie wiem czy finansowo wydolimy :-? ). Jeśli możesz to podaj jakie wyniosły was koszty stanu surowego (robocizna i materiały)

Pozdrawiam

No Madzia, widzę że ruszyliście z kopyta, często do was zaglądam i kibicuję.

Oczywiście obserwuję wasze problemy i rozwiązania, bo przez ciebie właśnie nie umiem już patrzeć na inne projekty niż Natalia (jeszcze nie kupiłam, bo nie wiem czy finansowo wydolimy :-? ). Jeśli możesz to podaj jakie wyniosły was koszty stanu surowego (robocizna i materiały)

Pozdrawiam

Ja również jestem ciekawa kosztów, jesli mozesz :p

Pozdrawiam

Witajcie dziewczyny :p

Dzieki za dobre słowa. No idziemy idziemy w górę. Dzisiaj mamy pomiar okien więc po pracy lecimy szybko na działeczkę (dobrze że juz coraz dłuzej jest widno to i wiecej można zrobić). Co do kosztów to cały SSO (łącznie z dachem, ojnami dachowymi, tarasami schodami lanymi) wyniósł nas 188.000 zł.

Nie jestem w stanie powiedzieć Wam ile materiał a ile robocizna bo ceny mieliśmy podzielone na etapy (materiał razem z robocizną) i jak na razie sie zmieściliśmy i mamy wyceny nastepnych etapów. z tego co wiem to od wczoraj na budowie "działa" już elektryk i zataz wchodzą panowie od tynków, ale to będę wiedziała dziś po południu.

Pozdrawiam Magda.

Madzia zlituj sie przystopuj troche bo ja mam komlpeksy :wink: :lol: Dopiero co sciagalas humus ze swojej dzialeczki a juz domek sie ociepla :)

U mnie co prawda okna sa wsadzone ale elektryka jeszcze w spiochach (tworzy sie koncepcja) i dopiero pod koniec kwietnia zacznie sie jakies dlubanie.

Troche zaskoczylas mnie tym ocieplaniem domu.Nie boisz sie tego robic przed pracami mokrymi (tynki,wylewki)?Wg mnie dom lepiej wypusci wilgoc jak nie bedzie jeszcze z zewnatrz ocieplony.To samo z welna na strychu-moze wszystko nasiaknac woda jesli zrobisz to przed wylewkami.Jest to tylko moja opinia wiec moze sie myle (nie jestem fachowcem)

Jest jeszcze inna kwestia ocieplania domu po zamontowaniu okien.Mozesz wtedy nasunca sobie styro tak z 2 cm na rame okna (jesli jest montowane rowno z licem sciany)i masz tam wtedy bardzo dokladnie ocieplone bez tworzenia sie mostkow termicznych.

Mimo tych drobnych uwag z mojej strony jestem pelna podziwu tempem waszych prac i musze pogratulowac bo Natalka wylania sie przesliczna :)

he he :lol:

Jeśli chodzi o ocieplenie domu to liczę na pogodę (u nas dziś było 12 st.) i myśle że dopuki okien nie wstawimy to tynki już lekko podeschną, a termin na montowanie okienek mamy na 15 kwietnia. Skoro tak długo trzymała zima to teraz trzeba to wyrównać ładną pogodą. My koncepcję elketryki opracowaliśmy w 1,5 h na budowie przy panu elektryku, a resztę będędopracowywac później, myslę że wszystkiego nie da się przewidzieć. :p