Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt na doko?czenie budowy domu

Wiech

Recommended Posts

ważne jest także ,czy złotówka jest stabilna,bo w tej walucie zarabiamy- a zobaczcie jak codziennie zmienia się kurs

Jeśli kredyt jest długoterminowy,to ryzyko kursu jest duże, a nie każdy bank bedzie przewalutowywał kredyt kilkanascie razy, a jeśli nawet - to nie za darmo, a prowizja od tej operacji podwyższy koszty kredytu.

Danka

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ważne jest także ,czy złotówka jest stabilna,bo w tej walucie zarabiamy- a zobaczcie jak codziennie zmienia się kurs

Jeśli kredyt jest długoterminowy,to ryzyko kursu jest duże, a nie każdy bank bedzie przewalutowywał kredyt kilkanascie razy, a jeśli nawet - to nie za darmo, a prowizja od tej operacji podwyższy koszty kredytu.

Danka

I dodajmy, że za każdym razem trzeba będzie przynieść tonę papierków poświadczających zdolność kredytową, opłacić zmianę wpisu do hipoteki itd. itp.

Można wyjść jak przysłowiowy Zabłocki na mydle.

Moira byłem wczoraj w PKO-BP we Wrocławiu te kupony z Muratora są ważne do końca lutego 2004r.Dowiadywałem się o kredyt w wysokości 65000zł spłata w zł i w frankach .W tej chwili korzystniej we frankach ale jak będzie za 10 lat(myśle o takim okresie kredytowania)trudno przewidzieć.Osoba z którą rozmawiałem radziła mi wziąć kredyt we frankach jako najstabilniejsza waluta.Proponuje wejść na stronę internetową http://www.kredytmieszkaniowy.pkobp.pl tam przeprowadzić symulację komputerową.W tej chwili będę załatwiał wyciąg hipoteczny z sądu.Całe szczęście że hipoteka nie jest we Wrocławiu(długi okres oczekiwania)tylko w Oławie .Pozdrawiam i życzę pomyślnego załatwienia sprawy z tym kuponem.Wiech.

dziwne ja też byłam w pko bp i pan mówił, że nie polecają kredytu we frankach :lol:

Wiech,sprawdż swoją zdolność kredytową

zarobki netto i inne stałe dochody netto

-opłaty miesięczne(prąd,gza,TV,czynsz,czesne ubezpieczenie

własne,samochodu,mieszkania,domu ,dojazdy do pracy,benzyna,

i co kto ma jeszcze do

zapłaty,)

-raty i odsetki od zaciągniętych kredytów, pożyczek np.z zakładu pracy i

innych waszych zobowiązań

-raty i odsetki od kredytu, który chcecie wziąć (w przeliczeniu na miesiąc)

=kwota pozostająca na tzw"życie"tj.jedzenie,ubrania,środki czystości

kwota końcowa podzielona przez liczbę członków rodziny powinna

wynosić od 400 zł w zwyż (może PKO stosuje mniejszą?,ale nie jestem

pewna, bo to się często zmienia, też w zależności do regionu)

-wtedy jest zdolność kredytowa

Danka

PKO nie wgłębia się tak bardzo w wydatki. Dokładnie opowiem jak było pod koniec tygodnia jak złożę papiery (trochę mi się przesuwa ze względu na kłopoty w zusie i obliczenia z harmonogramem)

Z tego co pamiętam to Pani w PKO mówiła że pożyczki w zakładzie ich nie interesują - tylko wynagrodzenie.

Druga sprawa to pocieszyliście mnie z kuponem. Kasy mam teraz ekstremalnie mało i obawiałem się czy będą jakieś "podpunkty" że ten kupon akurat nie będzie ważny.

Oj ale mam mętlik w głowie.Byłem w PKO i tam młoda sympatyczna pani zaproponowała mi kredyt we frankach.Nie wiem czyim interesem się kierowała moim czy PKO.Jedni piszą na forum że lepiej w ZŁ inni żę we frankach.Będe musiał iść jeszcze do PKO i dowiedzieć się od innych doradców PKO a pózniej wyciągnąć wnioski.Magi napisz proszę jaki Ty wybrałeś i czym się kierowąłeś?DankaO o tych 400zł w zwyż na osobę nikt mnie nie informował.Jeśli teraz przeliczę ile mi zostaje może się okazać że nie dostane w takiej kwocie lub będę zmuszony wziąć na więcej niż 10 lat.Jeszcze raz serdecznie wszystkim dziękuje za posty.Pozdrawiam Wiech.

Byłem w PKO i tam młoda sympatyczna pani zaproponowała mi kredyt we frankach.N

Krdyt w CHF w PKO ?? Czy na pewno masz na myśli PKO BP? Przecież oni mają całkiem ładne oprocentowanie dla PLN, ale CHF jest bardzo drogi!

Np. na 15 lat oprocenowanie CHF wPKO BP będzie wynosiło około 3,9 - 4,0%. Dla porównania banki gdzie CHF jest całkiem dobry:

BPH PBK: LIBOR (0.3) + MARŻA (2.4) = 2.7%

GE Mieszkaniowy: LIBOR (0.3) + MARŻA (2.4-2,9) = 2.7-3.2%

W kwesti PLN czy CHF, to nikt tak na prawdę Ci na to pytanie nie odpowie. CHF jest tańszy, PLN bezpieczniejszy. Analitycy mówią PLN, Ludzie biorą chyba częściej w CHF. Ja zdecydowałam się na PLN.

POZDRAWIAM

Byłem w PKO i tam młoda sympatyczna pani zaproponowała mi kredyt we frankach.N

Krdyt w CHF w PKO ?? Czy na pewno masz na myśli PKO BP? Przecież oni mają całkiem ładne oprocentowanie dla PLN, ale CHF jest bardzo drogi!

Np. na 15 lat oprocenowanie CHF wPKO BP będzie wynosiło około 3,9 - 4,0%. Dla porównania banki gdzie CHF jest całkiem dobry:

BPH PBK: LIBOR (0.3) + MARŻA (2.4) = 2.7%

GE Mieszkaniowy: LIBOR (0.3) + MARŻA (2.4-2,9) = 2.7-3.2%

W kwesti PLN czy CHF, to nikt tak na prawdę Ci na to pytanie nie odpowie. CHF jest tańszy, PLN bezpieczniejszy. Analitycy mówią PLN, Ludzie biorą chyba częściej w CHF. Ja zdecydowałam się na PLN.

POZDRAWIAM

No, mogę powiedzieć że jestem pod wrażeniem. Wczoraj byliśmy w banku. Dość skrupulatnie przygotowałem się jeśli chodzi o papierki (pracujemy na etatach i oprócz tego mam działalność), ale i tak jeszcze muszę donieść:

1. ogniówke

2. pismo-opienie z banku śląskiego o moich kontach (za firmowe chcą w bsk 70 zł opłaty!!!! :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

3. na zaświadczeniu o zarobkach mojej żony podpisała się tylko księgowa - musi też szefowa

Już jutro odwiedza mnie inspektor z PKO na budowie, a na piątek podobno ma być podpisanie budowy!!! :)

Opłaty

wibor s3m + 1,15%

prowizja 500 zł (0,5 % - dzięki kuponowi - miało być 1,6%)

weksel 100,-

podatek za wpis do hipoteki 119,-

ogniówka 200,-

opinie z zusów, skarbowych, banków...

zobaczymy co dalej...

Witam . Ja również byłem po raz kolejny w PKO BP żeby dowiedzieć się o najlepszy dla mnie kredyt.Wcześniej inna pani z PKO sugerowała mi kredyt we frankach ,teraz inna pracownica PKO zasugerowała mi kredyt w PLN.Co prawda nie powiedziałą tego wprost (twierdziła że nie może kogoś namawiać).Spytałem się tylko w jakiej walucie by ona wzieła gdyby była na noim miejscu.Odpowiedziałą ze obecnie ok 80% bierze w PLN.Opłaty związane z kredytem o ile dobrze zrozumiałem to prowizja 0,5% dzięki kuponowi z muratora, weksle 65zł ,PCC za wystawienie hipoteki 19zł,ubezpieczenie kredytu 0,066% około 43zł na miesiąc do czasu wystawienia hipoteki,WIBOR S-3M 5.72% i marża kredyytu 1% razem oprocentowanie kredytu 6,72%.Nie wiem czy czegoś nie przegapiłem.Pozdrawiam Wiech.

Co to jest ogniówka, bo ja ze wsi i nie rozumiem. A podatek 119,- od wpisu na hipotekę to od jakiej kwoty, bo opłata sądowa zarówno za wniosek jak i wpis na hipotekę zabezpieczający kredyt na budowę domu mieszkalnego jest zerowa.

ogniowka to ubezpieczenie od ognia i czegoś tam jeszcze :)

natomiast kwota 119 o której piszę to podatek ... no właśnie, nie wiem jaki. Chyba od czynności cywilno-prawnych - opłaci go bank za mnie. Od kwoty 100.000,-

W moim przypadku, a kredyt brałem większy, opłata skarbowa PCC-1, wyniosła 19 zł (a nie 119). Multibank dał mi druczek PCC-1 z wypisanymi ich danymi i powędrowałem do US, gdzie od ręki załatwiłem sprawę. Może warto zorientować się, czy bank przypadkiem nie liczy sobie extra stówki za jeden druczek do US i jeżeli tak, to chyba taniej wyjdzie samemu to załatwić

W przypadku ustanawiania hipoteki na nieruchomości na zabezpieczenie kredytu na dokończenie budowy domu nie ma opłaty sądowej. Jest natomiast podatek od czynności cywilno-prawnych, w przypadku hipoteki kaucyjnej w wys. 19PLN (bez względu na wysokość wpisu hipoteki).

Mam kredyt w Multibanku w CHF - na razie kosztuje mnie znacznie mniej niż złotowy. Nie miałam problemu z udokumentowaniem wykorzystania kredytu - chcieli, aby przedstawić faktury na 50% wartości wypłaconej transzy i zdjęcia z postępu robót. Zaakceptowali je bez zastrzeżeń.

Nie polecam PKO BP z uwagi na niekompetencję i "nieoczekiwane zwroty akcji" np. w postaci poręczenia 1 osoby z dochodem 1.000,00PLN (co w przypadku kredytu na kwotę 120,0 tys. PLN i zaangażowania 60% jest nonsensem :o ).

Pracuję w banku i swego czasu przez 2 lata udzielałam kredyty mieszkaniowe - nie radzę zaciągać kredytów z równymi ratami kapitałowo - odsetkowymi, bo bardzo podrażają koszt kredytu (chyba, że ktoś chce bankowi fundować marmurowe schody :D ). Radzę też zwrócić uwagę na wysokość prowizji od wcześniejszej spłaty kredytu. Generalnie bezpiecznie jest rozłożyć spłatę kredytu na większą ilość rat i w miarę możliwości kredyt szybciej spłacić. Diabeł tkwi w szczegółach, dlatego warto też pamiętać, że część banków:

- honoruje operaty szacunkowe sporządzone przez współpracujących z nimi rzeczoznawców majątkowych (z reguły droższe niż przez osoby z "wolnego rynku"),

- honoruje ubezpieczenia nieruchomości od ognia i innych zdarzeń losowych określonych towarzystw ubezpieczeniowych (przy zmianie towarzystwa można stracić wcześniejsze zniżki),

- wymaga dokonania cesji ubezpieczenia na życie.

W przypadku ustanawiania hipoteki na nieruchomości na zabezpieczenie kredytu na dokończenie budowy domu nie ma opłaty sądowej. Jest natomiast podatek od czynności cywilno-prawnych, w przypadku hipoteki kaucyjnej w wys. 19PLN (bez względu na wysokość wpisu hipoteki).

Mam kredyt w Multibanku w CHF - na razie kosztuje mnie znacznie mniej niż złotowy. Nie miałam problemu z udokumentowaniem wykorzystania kredytu - chcieli, aby przedstawić faktury na 50% wartości wypłaconej transzy i zdjęcia z postępu robót. Zaakceptowali je bez zastrzeżeń.

Nie polecam PKO BP z uwagi na niekompetencję i "nieoczekiwane zwroty akcji" np. w postaci poręczenia 1 osoby z dochodem 1.000,00PLN (co w przypadku kredytu na kwotę 120,0 tys. PLN i zaangażowania 60% jest nonsensem :o ).

Pracuję w banku i swego czasu przez 2 lata udzielałam kredyty mieszkaniowe - nie radzę zaciągać kredytów z równymi ratami kapitałowo - odsetkowymi, bo bardzo podrażają koszt kredytu (chyba, że ktoś chce bankowi fundować marmurowe schody :D ). Radzę też zwrócić uwagę na wysokość prowizji od wcześniejszej spłaty kredytu. Generalnie bezpiecznie jest rozłożyć spłatę kredytu na większą ilość rat i w miarę możliwości kredyt szybciej spłacić. Diabeł tkwi w szczegółach, dlatego warto też pamiętać, że część banków:

- honoruje operaty szacunkowe sporządzone przez współpracujących z nimi rzeczoznawców majątkowych (z reguły droższe niż przez osoby z "wolnego rynku"),

- honoruje ubezpieczenia nieruchomości od ognia i innych zdarzeń losowych określonych towarzystw ubezpieczeniowych (przy zmianie towarzystwa można stracić wcześniejsze zniżki),

- wymaga dokonania cesji ubezpieczenia na życie.

A ja poczytalem wontek i powiem wam tak NIGDY NIGDY wiecej w zyciu kredytu nie wezme w PKO to sa zdziercy dobrze mydlacy oczy nowym klientom a pozniej to rogi pokazuja. Niechcem sie rozpisywac ale wolami mnie nie zaciagna do tego molocha. A co do CHF to jest oki stabilna waluta oprocentowanie tez mam maly kredycik w CHF i jestem zadowolny. Mam tez inne zdanie co do polskiej waluty jest do kitu i wiecznie sie traci na niej niestety jestesmy zmuszeni w niej zarabiac. Pozdrownie dla wszyskich hey