Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie gazu,pytanie.

Wódowlaniec

Recommended Posts

Witam! Mam pytanie czy skrzynka gazowa w nowym budynku musi być przy płocie czy może być na ścianie budynku?Jakie są koszty podłączenia gazu do budynku (łącznie z projektem) jeżeli gaz biegnie przez moją działkę zasilając całą sąsiednią ulicę około 10m od budowanego domu?Pytam o skrzynkę temu bo ciekawi mnie czy rura będzie musiała być poprowadzona do płotu od ulicy około 30m a potem spowrotem do domu około 20m.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
jezeli materiał to szfka na płot, stelaż do gazomierza, rura, "nawiertka Gazowa"i druga szafka z zaworem na budynku to cena nie jest wygórowana sam zgrzew rury PE kosztuje ok 80 pln. Co do roboty to myślę że można się targować, a projekt to lepiej zapłacić ile chce projektant bo przeważnie ma dobre układy w gazowni i odbiór będzie bez problemu.

Właśnie szukamy kogoś do założenia skrzynki gazowej, wykopanie rowu i położenie rury od skrzynki do domu. Dostaliśmy pierwszą wycenę i chciałam zapytać co o niej sądzicie.

projekt gazowy 500 zł

materiał 1500 zł

robota 1100 zł.

Dodam, że do przekopania jest ok. 8 metrów

Niestety - dostałam taką samą propozycję - za całość podobną odległość - widać, że monopol 'gazowni' działa :cry:

Właśnie szukamy kogoś do założenia skrzynki gazowej, wykopanie rowu i położenie rury od skrzynki do domu. Dostaliśmy pierwszą wycenę i chciałam zapytać co o niej sądzicie.

projekt gazowy 500 zł

materiał 1500 zł

robota 1100 zł.

Dodam, że do przekopania jest ok. 8 metrów

Niestety - dostałam taką samą propozycję - za całość podobną odległość - widać, że monopol 'gazowni' działa :cry:

'gazownia' nie wykonuje instalacji wewnętrznej - część podziemna, a tą jest odcinek od elewacji budynku do granicy posesji wraz z montażem skrzynki gazowej na układzie pomiarowym (liczniku) w tej granicy, więc nie ma tu mowy o jakimś monopolu :-? . Jeśli chodzi o ceny to u nas na Pomorzu jest podobnie, zakładam że cena materiałów obejmuje skrzynkę gaz wraz z montażem "belki" pod gazomierz, a projekt obejmuje też inst gaz wewnątrz budynku oraz "załatwienie" pozwoleniem na budowę przez projektanta. Ja najlepiej zleciłbym całą robotę czyli część projektową i wykonawczą jednej firmie, w finale wychodzi taniej :)

Pozdrawiam