ohm30 29.10.2009 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 ohm300, ale macie piękne odeskowanie! My też będziemy deskować szczyty. Jakie drewno kładliście i czym je malowaliście? Śliczny kolor, taki właśnie by nam się przydał... Dzięki, ale z tą farba to mamy przeboje Malowaliśmy pierwszy raz i było oki, zabrakło farby i dokupiliśmy i była juz z innego sortu do tego ciemniejsza. Na koniec podczas montowania podbitki okazało się , że majstrowi zostaje na rękach Po prostu się zaczęła kruszyć Farba to palisander Lakma, czy coś takiego.... Teraz kupiliśmy najtańszą jaka była w sklepie innej firmy, ale też palisander i wszystko musimy jeszcze raz przemalować Deski to zwykła boazeria. Straszne Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohm30 29.10.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 A nam właśnie ktos mówił, że bardzo ważne jest, aby od razu zagruntować, że ma to wpływ ma późniejsze efekty wizualne, tzn że jeśli nie zgruntujemy, to później po położeniu tynku, będą prześwitywać łączenia płyt. Hmm... no to mnie martwisz... Mój wykonawca powiedział, że bez problemu można zostawić bez gruntowania. Co więcej - on twierdził, że gruntowanie teraz jest bez sensu, bo potem tuż przed położeniem tynku i tak trzeba będzie jeszcze raz gruntować... I bądź tu mądry... A może i rodzaj tynku ma znaczenie (np. jak silikatowy to nie będzie nic widać, a jak mineralny to będzie - albo na odwrót)... ? U mnie podobnie - ocieplone, zaciągnięte klejem. Gruntowanie i tynkowanie na wiosnę. U nas po gruntowaniu teraz to i tak majster chce drugi raz gruntowac przed samym kładzeniem struktury na wiosnę , aby oczyścić to z kurzu i wszelkich zabrudzeń po zimie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 29.10.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Czyli suma sumarum, nie ma sensu gruntować teraz, lepiej wiosną przed tynkowaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 29.10.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 ohm300, ale macie piękne odeskowanie! My też będziemy deskować szczyty. Jakie drewno kładliście i czym je malowaliście? Śliczny kolor, taki właśnie by nam się przydał... Dzięki, ale z tą farba to mamy przeboje Malowaliśmy pierwszy raz i było oki, zabrakło farby i dokupiliśmy i była juz z innego sortu do tego ciemniejsza. Na koniec podczas montowania podbitki okazało się , że majstrowi zostaje na rękach Po prostu się zaczęła kruszyć Farba to palisander Lakma, czy coś takiego.... Teraz kupiliśmy najtańszą jaka była w sklepie innej firmy, ale też palisander i wszystko musimy jeszcze raz przemalować Deski to zwykła boazeria. Straszne Pozdrawiam. Pięknie to wygląda, ale i projekt bardzo fajny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohm30 29.10.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Cieszę się, że się podoba [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 29.10.2009 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Mi majstrzy mówią, żeby teraz gruntować i potem przed nałożeniem tynku też by gruntowali. Nie wiem jaki to jest koszt to dwukrotne gruntowanie ale skoro mam taką ściane bez tynku potem zostawić na ok 5-6 miesięcy to może warto. Skoro piszecie, ze można robić jeszcze teraz, a dokladnie w przyszłym tygodniu siatke i klej to się na to zdecyduje. Pytanie jeszcze mam, czy styropian kłaść w jednej czy dwóch wartswach na zakład. Łacznie będe kłądła 15 cm. Ekipa sugeruje bym robiła w jednej warstwie, tylko z felcem, bo taniej i szybciej a jednocześnie nie gorzej (chociarz miedzy wierszami zrozumiałam, że jednak lepiej w 2 wartswach). Inny spec, z którym rozmawaiał to wogóle powiedział, że w dwóch wartstwach się wogóle nie powinno robić bo coś sie bedzie ścinało - już nie pamiętam co ię miałoby ścinać, czy kołki, czy co innego... Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 01.11.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 No i stało się... Wczoraj ekipa przyklejała jeszcze styropian. Pogoda była ładna, 4 st. w cieniu, ale świeciło słoneczko i w słoneczku było znacznie cieplej. Skończyli przyklejanie około 14:00. Dziś w nocy był u nas mróz. -6 st. Celsjusza... i obawiam się trochę o ten styropian, który był przyklejany wczoraj. Można jakoś sprawdzić czy z nim wszystko OK? Próbować oderwać albo coś w tym stylu? Jeśli coś się stało z klejem i styropian ma odpaść, to wolę go oderwać teraz niż żeby odpadł mi potem jak będzie siatka, klej, tynk itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 01.11.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Dziś w nocy był u nas mróz. -6 st. Celsjusza... i obawiam się trochę o ten styropian, który był przyklejany wczoraj. Można jakoś sprawdzić czy z nim wszystko OK? Próbować oderwać albo coś w tym stylu? Jeśli coś się stało z klejem i styropian ma odpaść, to wolę go oderwać teraz niż żeby odpadł mi potem jak będzie siatka, klej, tynk itd. Temperatura między ścianą a styropianem była z pewnością dużo wyższa niż na dworze więc klejowi nic nie powinno się stać. Dzisiaj jest jeszcze za wcześnie na sprawdzanie czy styro się dobrze trzyma, powinno się to robić dopiero po około 24 h, ale ze względu na niskie temperatury myślę, że powinieneś to zrobić dopiero we wtorek. Jeżeli używałeś dobrego kleju, to przy próbie oderwania płyty styropinowej powinno nastąpić jej rozwarstwienie, a na ścianie powinien zostać klej wraz z cienką powłoką styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 01.11.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Dziś w nocy był u nas mróz. -6 st. Celsjusza... i obawiam się trochę o ten styropian, który był przyklejany wczoraj. Można jakoś sprawdzić czy z nim wszystko OK? Próbować oderwać albo coś w tym stylu? Jeśli coś się stało z klejem i styropian ma odpaść, to wolę go oderwać teraz niż żeby odpadł mi potem jak będzie siatka, klej, tynk itd. Temperatura między ścianą a styropianem była z pewnością dużo wyższa niż na dworze więc klejowi nic nie powinno się stać. Dzisiaj jest jeszcze za wcześnie na sprawdzanie czy styro się dobrze trzyma, powinno się to robić dopiero po około 24 h, ale ze względu na niskie temperatury myślę, że powinieneś to zrobić dopiero we wtorek. Jeżeli używałeś dobrego kleju, to przy próbie oderwania płyty styropinowej powinno nastąpić jej rozwarstwienie, a na ścianie powinien zostać klej wraz z cienką powłoką styropianu. Tak zrobię. Dzięki wielkie za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 01.11.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 właśnie tez zaczynam jutro i tak się zastanawiam czy lepiej dać pianę bo w dzień te 6-7 stopni jest czy np Ceresit CT 85 Zima który po 8 h wytrzymuje -5 i wydaje się idealny jak myślicie co lepiej zastosować . A może zwykły dac . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 01.11.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 właśnie tez zaczynam jutro i tak się zastanawiam czy lepiej dać pianę bo w dzień te 6-7 stopni jest czy np Ceresit CT 85 Zima który po 8 h wytrzymuje -5 i wydaje się idealny jak myślicie co lepiej zastosować . A może zwykły dac . Z powodzeniem możesz jeszcze kleić na zwykły klej. CT85 ZIMA jest przeznaczony przede wszystkim do wykonywania warstwy zbrojenia i ze względu na jego wysoką cenę nie opłaca się go stosować do przyklejania płyt styropianowych. Pianka do styropianu jest też dobrym rozwiązaniem, o ile masz równe ściany nie odbiegające od pionu i lini prostej. W innym wypadku będzie Cię to kosztowało więcej czasu i pieniędzy niż przy zastosowaniu zwykłego kleju. Trzeba pamiętać, że klej pod warstwą styropianu wysycha nie tylko w wyniku odparowywania wody, ale również poprzez wchłanianie wody przez ściany budynku, co przy niskich temperaturach na zewnątrz jest zaletą i pozwala na zachowanie odpowiednich właściwości kleju w procesie wiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 01.11.2009 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 dzięki lesio tak też się stanie . Piankę chce mój wykonawca nie koniecznie ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 03.11.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Nam się prawie udało, większa część domu oklejona i pokryta siatką. Zostały jeszcze szczyty, gdzie musimy dać styropian i obicie z desek.Zastanawiamy się, czy pokrywać to co jest oklejone środekim do gruntowania, jest sens? Jeśli tak, doradźcie jaki to powinien być preparat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 03.11.2009 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Witam U mnie w zeszłym roku ocieplali przy takiej pogodzie jak teraz. Też miałam obawy ale jest wszystko ok. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 03.11.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 a powiedzcie mi jak dać styro przy oknach licowanych do ściany . Chyba najlepiej wypuścić styro np 1 cm na okno ale co wtedy ze szczelinką okno styro ?Czy na domkach jednorodzinnych daje się kołki w styro czy może dać luz i nie dziurować ścian?Kiedy uzupełniać szczeliny pianą, jak styro załpie do ściany?Kleić tylko na placki czy dookoła dawać pasek kleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 03.11.2009 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 a powiedzcie mi jak dać styro przy oknach licowanych do ściany . Chyba najlepiej wypuścić styro np 1 cm na okno ale co wtedy ze szczelinką okno styro ? Czy na domkach jednorodzinnych daje się kołki w styro czy może dać luz i nie dziurować ścian? Kiedy uzupełniać szczeliny pianą, jak styro załpie do ściany? Kleić tylko na placki czy dookoła dawać pasek kleju? 1. Minimala grubość styropianu do obróbki glifów to 2 cm (może być grubszy) i najlepiej EPS100. 2. Jeżeli używałeś dobrego kleju do styropianu i płyty są smarowane dookoła i dodatkowo na placki (tak to się powinno robić ), to kołkowanie możesz sobie z powodzeniem odpuścic. 3. Połączenia płyt możesz nawet w czasie klejenia wypełniać pianką pod warunkiem, że jest to pianka niskoprężna. W praktyce robi się to bezpośrednio po oklejeniu ściany styropianem. 4. czyt. pkt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 03.11.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 O matko, a ja mam zaczynać ocieplenie ( styropian i klej ) koło 19-tego listopada ! To już chyba za późno ?! Załamałam się po Waszych postach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 03.11.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 O matko, a ja mam zaczynać ocieplenie ( styropian i klej ) koło 19-tego listopada ! To już chyba za późno ?! Załamałam się po Waszych postach... Na pocieszenie powiem Ci, że często wykonuje elewację jeszcze nawet w styczniu i w lutym, jeśli oczywiście pogoda pozwala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 03.11.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Dzięki za słowa otuchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 03.11.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 leszeq dzięki za twe cenne uwagi ale:1) okno jest zlicowane z zewnętrzna krawędzią ściany więc wysunięty styro na rame okienną np 1 cm zakrywa ją tylko zastanawiam się co z przestrzenią 1mm który powstaje pomiędzy styro a oknem2) uzywam Ceresita ale idą tylko placki z kleju więc z tego co piszesz albo po całości bez kołków albo placki i kołki. Nie chodzi mi o ilośc kleju tylko aby było lepiej.3) jak uzupełnić pianą takie szczelinki 2mm na żywioł wsadzić pistolet do ściany robiąc otór w styro i zapodać piany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts