leszeq 03.11.2009 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 leszeq dzięki za twe cenne uwagi ale: 1) okno jest zlicowane z zewnętrzna krawędzią ściany więc wysunięty styro na rame okienną np 1 cm zakrywa ją tylko zastanawiam się co z przestrzenią 1mm który powstaje pomiędzy styro a oknem 2) uzywam Ceresita ale idą tylko placki z kleju więc z tego co piszesz albo po całości bez kołków albo placki i kołki. Nie chodzi mi o ilośc kleju tylko aby było lepiej. 3) jak uzupełnić pianą takie szczelinki 2mm na żywioł wsadzić pistolet do ściany robiąc otór w styro i zapodać piany 1. Ocieplenie ściany musisz zakończyć tuż przed oknem, tak żeby widać było kawałek pianki którą jest uszczelnione okno. Powiedzmy, że do obróbki okna użyjesz 2 cm EPS100, w takim przypadku styropian przy oknie przycinasz tak, aby pianka wystawała około 1 cm. Do przyciętej krawędzi styropianu należy dokleić i docisnąć do okna pasek styropianu 2cm, uciętego na szerokość mierzoną od okna do krawędzi styropianu na elewacji. W ten sposób ten pasek styropianu wejdzie około 1 cm na ramę okienną i połączy się z pianką uszczelniającą okno. Możesz to robić także grubszym styropianem z zachowaniem odpowiedniego wcięcia w styropianie na elewacji. Niestety nie mam ze sobą żadnego zdjęcia (jestem na budowie ), żeby pokazać jak to się robi w praktyce - łatwiej by było zrozumieć. 2. Klejenie tylko na placki to błąd! ZAWSZE trzeba smarować płytę po obwodzie i dodatkowo kilka placków na środku płyty. Kołokowanie na budynkach jednorodzinnych stosuje się tylko wówczas, gdy istnieją wątpliwości co do wytrzymałości podłoża. 3. Końcówka pistoletów do pianki ma średnicę około 5 - 7 mm, pozwala to na wsunięcie jej między płyty styropianu i ciągnięcie jej wzdłuż płyt. Styropian jest elastyczny i odkształca się pozwalając na płynny ruch i szczelne wypełnienie pianką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 03.11.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 dzięki kumamad.1 kupić styro 2 cm przyciąć płyte tak aby było widać 1 cm piany przykleić styro i docisnąc do okna i te 2 cm wejdą 1 cm na oknoad.2 to lipton co zrobić jak kilka płyt jest bez tego kleju na bokachad.3 jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 03.11.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 ad.2 to lipton co zrobić jak kilka płyt jest bez tego kleju na bokach Przeboleć i zakołkować dla bezpieczeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 03.11.2009 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 dzięki i do jutra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 04.11.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Ocieplaj,nie ma na co czekać, mrozów nie będzie do połowy listopada. Umię przepowiadać pogodę NIE UMIESZ PRZEPOWIADAĆ, mamy dziś 4 listopada a już trzeci dzień są mrozy do -4 - dziękujemy za dobre rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 04.11.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 W ciągu dnia chyba mają byc wyższe temperatury... Wczoraj w ciężkim stresie zadzwoniłam do mojego fachowca. A potem jeszcze do drugiego, żeby sprawdzić ich wersje. Potem trochę poczytałam na FM i poprzeglądałam gazetki. Zawsze tak robię. Podobno ważne jest ( jeśli chodzi o klejenie styropianu ! ) aby W CIĄGU DNIA tzn. PODCZAS KLEJENIA STYROPIANU nie było mniej niż 3 - 5 stopni. Klej wysycha i wsiąka po około 1 - 3 godzinach. Ewentualny mróz w nocy już nieistotny i krzywdy nie zrobi. Więc luz. Gorzej jest z tynkami - tynki są bardzo wrażliwe na mróz. Tu już nie ma zabawy. Dlatego jeden z nich już odmówił robienia tynków sześciu domom. Za duże ryzyko. Za to bez problemu zgadza się ocieplać styropianem. Drugi powiedział to samo. Tyle się dowiedziałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 10.11.2009 23:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2009 U mnie prace są już na półmetku. Może do końca tygodnia skończą ocieplanie z zewnątrz i wezmą się za poddasze. Temperatury jak na życzenie od połowy zeszłego tygodnia wzrosły do bezpiecznego poziomu 5-10 pow zera. Nie wiem tylko czy ocieplanie podczas małego deszczu lub mżawki i ogólnie panującej dużej wilgotności powietrza jest wskazane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 11.11.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 U mnie 99% ocieplania już zrobione. W poniedziałek i wczoraj zaciągali klejem i dawali siatkę. Miałem nadzieję, że dziś skończą, ale się nie udało - zostały do zrobienia szpalety przy 4 oknach. Klej schnie pomimo deszczowej i wilgotnej pogody... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.11.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Dom oklejony styropianem. Zostały ściany polnocna i poludniowa do zaciągnięcia siatką. Ekipa 4 osoby, dom ok. 110mkw. uzytkowej + garaz. Na kleju Izolbet Sdb-Ksu informacja by kleić powyżej 5 st.C. - klej wysycha na siatce ponoc w 2-3 dni. Czy można dzialać teraz z siatką? Jakie będą ew. konsekwencje (temp. poniżej 5 st.C lub przymrozki)? Gruntowac przed zimą? Nie chcę zostawiac styro na zimę bez siatki - za duze ryzyko wg mnie. Ale znow też boję się obecnych temperatur. Zalaczam prognoze pogody z mojego regionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubek84 21.11.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Generalnie jeśli temperatura spada poniżej 5 stopni nic się nie dzieje. Gorzej gdy klej nam zamarznie, choć przymrozek na poziomie -1 o 4 rano nie jest groźny(wiem z doświadczenia). Można zaryzykować naciąganie siatki jeśli ekipa jest rozsądna i nie naciągnie ci siatki gdy będą zapowiadać -5 w nocy:)Tynku nie ryzykuj poczekaj do wiosny, i jeszcze ważna rzecz gruntowanie wykonać przed nałożeniem tynku nie teraz na jesień!!! To poważniejszy błąd niż nakładanie siatki w temperaturze +2. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 21.11.2010 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Dzięki. Tynk planuję na wiosnę, naturalnie. Ale dlaczego nie gruntować teraz? Czy deszcz nie będzie wsiąkal w klej i siatkę? Bo ściana bez gruntu (zasiatkowana) podczas deszczu wygląda na świezo oblepioną klejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubek84 21.11.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Kleje do siatki są na bazie cementu i kruszyw oraz wypełniaczy, przez jeden sezon nic im nie będzie bez gruntowania, oczywiście dla świętego spokoju można zagruntować lecz nie jest to konieczne. Gruntowanie należy wykonać bezpośrednio przed nakładaniem tynku chodzi tu właśnie o to żeby grunt nie zabrudził się sadzą pyłem i wszystkim innym co spowoduje pogorszenie przyczepności. Po to też gruntuje się warstwę kleju, Pod żadnym pozorem nie gruntuj unigruntem lub czymś podobnym. Jeśli gryntujesz teraz użyj gruntu pod tynk a wiosną powtórz gruntowanie tym samym materiałem> Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 22.11.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Kleje do siatki są na bazie cementu i kruszyw oraz wypełniaczy, przez jeden sezon nic im nie będzie bez gruntowania, oczywiście dla świętego spokoju można zagruntować lecz nie jest to konieczne. Gruntowanie należy wykonać bezpośrednio przed nakładaniem tynku chodzi tu właśnie o to żeby grunt nie zabrudził się sadzą pyłem i wszystkim innym co spowoduje pogorszenie przyczepności. Po to też gruntuje się warstwę kleju, Pod żadnym pozorem nie gruntuj unigruntem lub czymś podobnym. Jeśli gryntujesz teraz użyj gruntu pod tynk a wiosną powtórz gruntowanie tym samym materiałem> Pozdrawiam Jestem tego samego zdania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 20.02.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 witam:) Odswierzam temat, Pod koniec przyszlego tygodnia zapowiadaja dodatnie temperatury rowniez w nocy,,, mam okazje wykonac ocieplenie w bardzo okazyjnej cenie ale boje sie ze zima wroci i straty beda wieksze niz oszczednosci(chodzi o zaciaganie siatki klejem i ewentualne zamarzanie i oslabienie kleju) jak myslicie warto sie zabierac do roboty czy lepiej poczekac? no i kiedy w koncu bedzie wiosna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 20.02.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 witam:) Odswierzam temat, Pod koniec przyszlego tygodnia zapowiadaja dodatnie temperatury rowniez w nocy,,, mam okazje wykonac ocieplenie w bardzo okazyjnej cenie ale boje sie ze zima wroci i straty beda wieksze niz oszczednosci(chodzi o zaciaganie siatki klejem i ewentualne zamarzanie i oslabienie kleju) jak myslicie warto sie zabierac do roboty czy lepiej poczekac? no i kiedy w koncu bedzie wiosna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 20.02.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Pogoda jest codziennie na tvn np. i możesz sprawdzić czy nie będzie przymrozku. jak nie będzie, to śmiało z klejem atakujesz i po problemie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 20.02.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 dobrego trupa odświeżyłeś - dwulatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 24.02.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 chyba od srody zaczne ocieplac zobaczymy czy pogoda pozwoli na zatopienie siatki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 26.02.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 witam jade zamowic material i od jutra zaczynam robote... przez najblizsze dwa tyg zapowiadaja w nocy przymrozki nawet do minus 6 wiec zaciaganie siatki chyba sobie odpuszcze, ale styropian przykleje. moze w polowie marca cos sie zmieni to uda sie dokonczyc. pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel2210 26.02.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2013 A moze jest ktos na forum ktory tez startuje z ociepleniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts