Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotwy do murłaty

A_dam

Recommended Posts

Witam!

Rozglądam się za gotowymi kotwami do mocowania murłaty. Sprzedawcy polecają mi gwintowane pręty, proponują ich zagięcie ewentualnie przyspawanie poprzeczki i ma być. Ja natomiast szukam takich oto kotew.

http://img32.imageshack.us/img32/2812/95350663.jpg

Może ktoś z Państwa kupował takie/podobne kotwy w sklepach jakiejś sieci? Doradźcie coś. Pozdrawiam.

Witam!

Sprzedawcy polecają mi gwintowane pręty, proponują ich zagięcie ewentualnie przyspawanie poprzeczki i ma być. Ja natomiast szukam takich oto kotew.

[

A dlaczego szukasz czegoś takiego?

Czym to się ma różnić od gwintowanego zagiętego pręta z zaspawną podkładką i nakrętką ?

Pawlok

W pierwszym sklepie sprzedawca tłumaczył mi, że tego gwintowanego pręta nie wygnę, bo pęknie. Nie bardzo w to wierzę. Powiedział mi, że są takie gotowe, ale oni nie mają, bo nikt takich nie kupuje. Radził ciąć na dwa/trzy i spawać od spodu. W trzech następnych nic nie mieli mi do powiedzenia.W piątym sklepie powiedział mi, że mają czasami takie zaginane elki. Więc rozpocząłem poszukiwania (szkoda, że tak późno) po internecie. I znalazłem takie, jak pokazałem na rysunku. Uważam, że są właściwe i dlatego chce je mieć. Mam rozumieć, że mogę je zrobić z tych gwintowanych prętów?

Mam rozumieć, że mogę je zrobić z tych gwintowanych prętów?

U mnie zrobili z gwintowanych - zagieli zaginarką jaka używali do robienia zbrojenia dodatkowo podkładka i nakretka i master to jeszcze w domu zaspawał.

KB twierdził że proste tylko z nakręcona nakretką tez by w 100% starczyły.

Pawlok

spokojnie mozna zagiac pret fi 14 a nawet fi 16 mm zakladajac na koniec rurke i ciagnac w gore i nic nei peka (ja sie przynajmniej nei spotkalem)

tyle że znacznie wygodniej i lżej jest nakręcić nakrętkę niż giąć rurkami pręta (tak, wiem, że za to drożej :wink: )

ja giąłem bo uważam że tak jest lepiej niż z nakrętką i podkładką

Widze że autor robi z igły widły, laik jak podejzewam, zwykły pret 16 gwintowany wkładasz w imadło nakładasz rurke stalowa i gniesz, oczywiescie nie przy samym chwycie imadła bvo wtedy pret peknie lecz troche nalej, po drugie samego preta gwintowanego bez zagiecia bys nie wyjoł z betonu.Parodia dosłownie.

tyle że znacznie wygodniej i lżej jest nakręcić nakrętkę niż giąć rurkami pręta (tak, wiem, że za to drożej :wink: )

Faktycznie, kilkadziesiąt sztuk nakrętek fi16 to jakaś makabryczna oszczędność będzie, przy której mozolne gięcie kilkudziesięciu grubachnych prętów to praca niewarta wspomnienia nawet :lol:

J. (i kotwy do murłat w formie gotowych, zgiętych na końcu prętów kupione w pierwszym z brzegu składzie budowlanym, takie same potem, a znacznie tańsze wypatrzyłem w Castoramie)

Ja kupiłem - "L" zwany w sklepie jako łącznik budowlany 44 szt Q16 z gwintem na długości 15cm długość pręta 500mm do tego nakrętka i podkładka poszerzana

całość ważyło bodajże 17kg200g za co zapłaciłem 376,-

Zakupy dokonane były w sklepie z maszynami rolniczymi i budowlanymi "Agromasz" znane w całej Polsce.

Robotnicy wkładali to w wieniec -strop tuż po wylaniu - wcześniej pomierzyli sobie i zaznaczyli kredą na szalunkach i potem we dwóch z drabiną ustawili idealnie.