A_dam 23.10.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Witam!Rozglądam się za gotowymi kotwami do mocowania murłaty. Sprzedawcy polecają mi gwintowane pręty, proponują ich zagięcie ewentualnie przyspawanie poprzeczki i ma być. Ja natomiast szukam takich oto kotew.http://img32.imageshack.us/img32/2812/95350663.jpgMoże ktoś z Państwa kupował takie/podobne kotwy w sklepach jakiejś sieci? Doradźcie coś. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 23.10.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Witam! Sprzedawcy polecają mi gwintowane pręty, proponują ich zagięcie ewentualnie przyspawanie poprzeczki i ma być. Ja natomiast szukam takich oto kotew. [ A dlaczego szukasz czegoś takiego? Czym to się ma różnić od gwintowanego zagiętego pręta z zaspawną podkładką i nakrętką ? Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 23.10.2009 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 W pierwszym sklepie sprzedawca tłumaczył mi, że tego gwintowanego pręta nie wygnę, bo pęknie. Nie bardzo w to wierzę. Powiedział mi, że są takie gotowe, ale oni nie mają, bo nikt takich nie kupuje. Radził ciąć na dwa/trzy i spawać od spodu. W trzech następnych nic nie mieli mi do powiedzenia.W piątym sklepie powiedział mi, że mają czasami takie zaginane elki. Więc rozpocząłem poszukiwania (szkoda, że tak późno) po internecie. I znalazłem takie, jak pokazałem na rysunku. Uważam, że są właściwe i dlatego chce je mieć. Mam rozumieć, że mogę je zrobić z tych gwintowanych prętów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.10.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Faktycznie cięzko wygiąć te prety gwintowne, nie wiem czy wszystkie ale spotkałem sie z takimi co pękały. Najprościej nie giąc z na końcu tym do betonu dac nakrętke i dużą podkałdke. Nie ma szans że wyjdzie z betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 23.10.2009 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 jajmar - jakiej średnicy pręty dawałeś? Ja myślałem o 1,6 cm, ale jak zobaczyłem te grubaśne pręty, to wydaje mi się, że 1,4 cm wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 23.10.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Mam rozumieć, że mogę je zrobić z tych gwintowanych prętów? U mnie zrobili z gwintowanych - zagieli zaginarką jaka używali do robienia zbrojenia dodatkowo podkładka i nakretka i master to jeszcze w domu zaspawał. KB twierdził że proste tylko z nakręcona nakretką tez by w 100% starczyły. Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 23.10.2009 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Ok. Mam jeszcze jedno pytanie.Czy każda kotwa powinna być osadzona w środku słupków żelbetowych?Bardzo dużo mi tych słupków wyjdzie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 23.10.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 ja mam pręty gwintowane (nie pamiętam czy 14 czy 16mm) zakotwione w słupkach żelbetowych (co ok. 0,9-1,1m), na końcu pręta osadzonego w słupku nakrętka-podkładka-nakrętka, podkładka największa jaka była do tych nakrętek w sklepie coś ok 4-5cm średnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.10.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 jajmar - jakiej średnicy pręty dawałeś? Ja myślałem o 1,6 cm, ale jak zobaczyłem te grubaśne pręty, to wydaje mi się, że 1,4 cm wystarczy. fi 16mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 23.10.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 ja mam dokladnie tak samo jak Edde - ważne, aby podkladka byla poszerzana - czyli jak najszersza. Wszystko trzyma idealnie. Moi murarze robili już tak na conajmniej kulkudziesięciu domach - i wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 23.10.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 spokojnie mozna zagiac pret fi 14 a nawet fi 16 mm zakladajac na koniec rurke i ciagnac w gore i nic nei peka (ja sie przynajmniej nei spotkalem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 23.10.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 spokojnie mozna zagiac pret fi 14 a nawet fi 16 mm zakladajac na koniec rurke i ciagnac w gore i nic nei peka (ja sie przynajmniej nei spotkalem) tyle że znacznie wygodniej i lżej jest nakręcić nakrętkę niż giąć rurkami pręta (tak, wiem, że za to drożej ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 23.10.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 spokojnie mozna zagiac pret fi 14 a nawet fi 16 mm zakladajac na koniec rurke i ciagnac w gore i nic nei peka (ja sie przynajmniej nei spotkalem) tyle że znacznie wygodniej i lżej jest nakręcić nakrętkę niż giąć rurkami pręta (tak, wiem, że za to drożej ) ja giąłem bo uważam że tak jest lepiej niż z nakrętką i podkładką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_dam 23.10.2009 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Giąłeś fi 16 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
netbet 24.10.2009 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 to ja zadam pytanie z serii głupich:kotwy zamocować w wieńcu przed zalaniem czy wkładać je na bieżąco w trakcie lania betonu i dopiero je stabilizować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin-26 24.10.2009 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Widze że autor robi z igły widły, laik jak podejzewam, zwykły pret 16 gwintowany wkładasz w imadło nakładasz rurke stalowa i gniesz, oczywiescie nie przy samym chwycie imadła bvo wtedy pret peknie lecz troche nalej, po drugie samego preta gwintowanego bez zagiecia bys nie wyjoł z betonu.Parodia dosłownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.10.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 tyle że znacznie wygodniej i lżej jest nakręcić nakrętkę niż giąć rurkami pręta (tak, wiem, że za to drożej ) Faktycznie, kilkadziesiąt sztuk nakrętek fi16 to jakaś makabryczna oszczędność będzie, przy której mozolne gięcie kilkudziesięciu grubachnych prętów to praca niewarta wspomnienia nawet J. (i kotwy do murłat w formie gotowych, zgiętych na końcu prętów kupione w pierwszym z brzegu składzie budowlanym, takie same potem, a znacznie tańsze wypatrzyłem w Castoramie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 24.10.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Giąłeś fi 16 mm? na fi 16 trzeba miec dluzsza rurke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.10.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Ja kupiłem - "L" zwany w sklepie jako łącznik budowlany 44 szt Q16 z gwintem na długości 15cm długość pręta 500mm do tego nakrętka i podkładka poszerzanacałość ważyło bodajże 17kg200g za co zapłaciłem 376,-Zakupy dokonane były w sklepie z maszynami rolniczymi i budowlanymi "Agromasz" znane w całej Polsce. Robotnicy wkładali to w wieniec -strop tuż po wylaniu - wcześniej pomierzyli sobie i zaznaczyli kredą na szalunkach i potem we dwóch z drabiną ustawili idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 24.10.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 CityMatic coś w tym rodzaju ?http://images44.fotosik.pl/218/f659aaaa9dafa9dcmed.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts