Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym uzupełnić ubytek w posadzce?

misha81

Recommended Posts

Witam,

przy okazji wywalania metalowych ościeżnic zrobiłem dziurę w posadzce z lastryka. Co gorsza trochę wygiąłem do góry metalowy próg na którym leży sąsiadująca klepka. Czym to teraz najlepiej uzupełnić? Chciałbym przygnieść próg dużym ciężarem tak, żeby zaprawa go związała i trzymała. Dodam, że na ubytek będą kładzione kafle.

Wygląda to w tej chwili tak:

http://picasaweb.google.pl/NieUmiemRobicZdjec/20091023UbytekWPosadzce?authkey=Gv1sRgCIuLwfH11aW_KQ&feat=directlink

Pod ręką mam klej elastyczny do kafli oraz szpachlówkę do napraw tynków - czy coś z tego się nada czy lepiej kupić jakąś specjalną zaprawę to napraw posadzek, a może zwykły cement?

Możesz to zalepić tym klejem elastycznym. Będzie dobrze. Tylko najpierw oczyść tą dziurę odkurzaczem czy czymś takim żeby dobrze związało jedno z drugim.

rozumiem ze to jakiś żart aby ponad 5 cm grubości ubytki uzupełniać klejem do płytek.

Zwykłe masy naprawcze do posadzek lub jeżeli maja być szybko twardniejące to polecam Cn 87 Ceresit, worek 25 kg cena ok 35-40 zł

Jeżeli mają być na niej płytki to możesz je kłaść po 24 godzinach.

Byłem dzisiaj w Castoramie i w Leroyu ale niestety nie mieli CN87. Kupiłem CX5 bo sprzedawca w LM powiedział mi, że to będzie ok. Ale teraz jak dokładnie przeczytałem w necie do czego i jak to się używa to nie jestem pewien czy tak głęboki ubytek można potraktować tą zaprawą...

Proszę o opinie, czy mam to stosować bo jak nie to oddam nieotworzone.

Byłem dzisiaj w Castoramie i w Leroyu ale niestety nie mieli CN87. Kupiłem CX5 bo sprzedawca w LM powiedział mi, że to będzie ok. Ale teraz jak dokładnie przeczytałem w necie do czego i jak to się używa to nie jestem pewien czy tak głęboki ubytek można potraktować tą zaprawą...

Proszę o opinie, czy mam to stosować bo jak nie to oddam nieotworzone.

oddaj, to się nie nadaje

oddaj, to się nie nadaje

Możesz rozwinąć na czym polega problem? Bo niestety w żadym z marketów nie mieli nic lepszego - inne zaprawy były po 25kg a tyle mi nie potrzeba...

Zamiast CX5 powinieneś zastosować CX25 i będzie OK

Pewnie chodziło Ci o CX15?

Ale mam już CX5, w okolicznych marketach nie ma ani CX15 ani CN87 i pytanie moje jest takie czy dajac warstwa po warstwie CX5 uda sie uzupełnić ten ubytek w sposób umożliwiający potem położenie kafli?

Byłem w sumie w 3 marketach: LM, Casto i Praktiker. W żadnym nie mieli nic innego w małych opakowaniach niż CX5. Więc w końcu rozrobiłem tą zaprawę z piaskiem 1:1 i na razie wylałem pierwszą kilkucentymetrową warstwę. Wygląda, że jest ok. Zastanawiam się tylko ile czekać z wylaniem kolejnej, macie może jakieś pomysły?