Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Immergas Victrix Zeus 20

Gość

Recommended Posts

troszkę pochodziłem po hurtowniach i znalazłem ciekawą propozycję

gazowego pieca kondensacyjnego:

Immergas Victrix Zeus 20

Nie jest to nowość ( może bardziej dla mnie ) ale ciekaw jestem opinii użytkowników. Znalazłem kilka osób, które pisały tu na forum, że go kupiły rok temu, lub na wiosnę. Może odezwą się ?!

Miałem nie zajmować się piecami kondensacyjnymi, ale od kiedy róźnica w cenie całej kotłowni spadła do ok. 1-1,2 kzł to zacząłem się zastanawiać.

Zalety :

- kondensacyjny,

- bardzo dobry zakres modulacji od 4,7 do 23,5 kW,

- bardzo dobry palnik ( ten sam co w vissmannie )

- wymiennik i wężownica ze stali szlachetnej,

- dobra wydajność cwu,

- małe gabaryty,

- atrakcyjna cena,

- dobre opinie kilku serwisantów,

Wady :

- jakiś zbyt prosty programator ( może to zaleta ?),

- brak sterowania cwu w zakresie czasowym, można tylko temperaturą,

- tylko jeden dodatkowy program do ustawiania własnych parametrów grzania w określonych godzinach,

- kondencasja na poziomie 106% ( wiodace piece 109% )

- pochodzenie pieca - "włoczczyzna" jak ktoś określił,

Proszę o opinie.

Cz.

dzięki Niezły,

a może mając większe doświadczenie, praktykę, wiedzę itd. sprubujecie uplasować ten piec na tle innych w tej grupie produktowej na przykład w skali szkolnej od 1 do 6 ?!

W końcu z deklaracji wyposażenia ten Zeus 20 wygląda całkiem nieźle, ale podobnie możnaby mówić o vissmannie, buderusie, termecie czy urlichu, każdy z nich to w pewnym sensie składak.

Cz.

Ja dla Zeusa dał bym 4-5 ze względu na rodzaj użytych materiałów wymiennika lepsze są tylko Viessman i Vaillant Buderus ma wymiennik aluminiowo-krzemowy no i ta cena Drugim atutem całej gamy kotłów firmy Immergas to ze w swojej ofercie posiadają rozdzielacz strefowy na grzejniki i podłogówki Jest to kompletne urządzenie wyposażone w sprzęgło hydrauliczne zawór mieszający dwie pompki i automatykę niestety pasującą tylko do kotłów w/w firmy :cry: