aczerk 23.10.2009 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Oskar to nasz 6-letni syn, dlatego Oliwka Oskara Wpis pierwszy - czyli klamka zapadła, składamy zamówienie. Działka, którą kupiliśmy dała nam popalić jeszcze przed rozpoczęciem budowy, dlatego ponad rok od kupna postanowiliśmy zacząć zbierać dokumenty tak, aby w kwietniu zacząć budowę. Działka była rolna (kat. VI), nie było planu zagospodarowania przestrzennego, więc aby ją podzielić musieliśmy się postarać o warunki zabudowy. No i się zaczęło. A to bałagan w ewidencji gruntów dotyczący drogi, a to jak się uporządkowało - droga niby za wąska. Dwa razy nam odrzucali dokumenty, właściciel, z którym podpisaliśmy umowę przedwstępną (dzięki Bogu!!!, bo w międzyczasie ceny gruntów skoczyły o kilkaset procent w górę) zaczął się niecierpliwić, no ale w końcu po 2 latach (sic!), wojnie z urzędnikami, kombinacjach z drogą udało się! W październiku 2008 roku otrzymaliśmy warunki zabudowy. Rok czasu odpoczywaliśmy po walce z urzędnikami i wmówiliśmy sobie że 3 pokojowe mieszkanie w postkomunistycznym bloku z płyt jest ok. Wakacje 2009, okres grillów u znajomych na ich tarasach, i powroty do śmierdzącej klatki schodowej i windy. I w końcu coś pękło, decyzja o budowie domu zaczęła się odradzać, a z nim kolejny problem - jaki projekt. Oliwka to pierwszy projekt, który nam się spodobał, zresztą na jego bazie staraliśmy się o warunki zabudowy. Ale jakaż to ważna decyzja z kupnem takiego projektu!! A jak coś będzie nie tak? Za małe, za duże ?? Nie ukrywam, forum dotyczące Oliwki, plus dzienniki budowy Oliwkowiczów bardzo nam pomogły, a dodatkowo wizyta u Kasi w Oławie utwierdziła nas w przekonaniu. Dzięki temu projekt wybrany, a wraz z nim kolejne rodzące się dzień po dniu problemy, których będzie przybywać w ciągu następnego roku Nie, źle określiłam - nie problemy, wyzwania i decyzje do podjęcia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aczerk 23.10.2009 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Zmiany, które postanowiliśmy nanieść na dzień dobry: 1. Podnisienie ścianki kolankowej o dwa pustaki, 2. Likwidacja górnego balkonu 3. W salonie - zamiast trzech bocznych okien - drzwi tarasowe, 4. Przed wejściem - ganek, z przedłużonym daszkiem, 5. Adaptacja pomieszczenia nad garażem i podział na suszarnię i garderobę. Rozpatrujemy też opcję umieszczenia w tym pomieszczeniu ubikacji za ścianką. 6. Likwidacja okien połaciowych w "dziecięcych" pokojach, 7. Likwidacja okna w garażu i pomieszczeniu nad garażem 8. Rozpatrywany - daszek nad tarasem przy jadalni Jeszcze kilka do rozpatrzenia, i pewnie co najmniej kilka w trakcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aczerk 23.10.2009 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Jakie ogrzewanie? Ja jestem za elektrycznym, bo dobre w obsłudze i nie ma żadnych dodatkowych przyłączy i instalacji poza wodą i kanalizacją. W grę wchodzi jeszcze gazowe, które rozpatrujemy, a mąż upierał się na eko groszek, czego ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem. Na razie trwają dyskusje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts