Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo bez ... dna - delikatna sprawa

pablitoo

Recommended Posts

Witam

Forumowicze drodzy - mam mały problem z ... sąsiadem .

Właśnie skończył budowę domu - jak widzę wprowadził się / bez odbioru domu w PINB - ale to już szczegół / i zaczął siłą rzeczy go użytkować .Na razie mieszka sam / starszy miły pan / ale jeszcze w tym roku mają do niego dołączyć wnuczka z rodziną / 3 osoby / .

Problem ściśle związany jest z jego szambem - sam byłem świadkiem jak rok temu ekipa budowała mu to szambo z kręgów betonowych - i nie użyła do budowy dna ... - prosta sprawa - sąsiad chce rozsączać ścieki dookoła :evil: - nie wiem za bardzo co mam z tym zrobić - zeszłego roku zwróciłem mu na to uwagę i poinformowałem go o tym że WIEM - przedstawiłem mu zagrożenia i zacytowałem przepisy i naświetliłem konsekwencje takiego "otwartego" układu - sąsiad przyjął do wiadomości i jak widać zapomniał ...

Rok temu nie mieszkał - nie robiło mi to więc różnicy - ale teraz mieszka - i różnicę mi to teraz robi ...

Co prawda w przyszłym roku będą robić u mnie na wsi kanalizację - więc siłą rzeczy się do niej sąsiad podłączy i zaprzestanie wylewania ścieków - ale przez ten rok będzie gównami truł okolicę ...

Szambo sąsiada jest około 25m od granicy mojej posesji - odległość bezpieczna czy raczej nie ? - ale trochę powyżej - co robić ?? - wszczynać awanturę , podp....lić sąsiada do gminy czy starostwa jak nie uszczelni szamba , czy odpuścić na rok , przymknąć oko w imię dobrych relacji międzysąsiedzkich ...

:(

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szambo sąsiada jest około 25m od granicy mojej posesji - odległość bezpieczna czy raczej nie ? - ale trochę powyżej - co robić ?? - wszczynać awanturę , podp....lić sąsiada do gminy czy starostwa jak nie uszczelni szamba , czy odpuścić na rok , przymknąć oko w imię dobrych relacji międzysąsiedzkich ...

Masz studnię? Taką płytką, kopaną? Jeśli tak, to zgłaszaj, gdzie się tylko da.

Jeśli studni nie ma, albo jest, ale głęboko wiercona, to na ten rok bym chyba przymknął oko, najwyżej trzymając rzecz w zanadrzu jako argument, jeśli się okaże, że sąsiad będzie miał więcej takich patentów na życie, dajmy na to zacznie w piecu śmieci palić.

J.

Masz studnię? Taką płytką, kopaną? Jeśli tak, to zgłaszaj, gdzie się tylko da.

Jeśli studni nie ma, albo jest, ale głęboko wiercona, to na ten rok bym chyba przymknął oko, najwyżej trzymając rzecz w zanadrzu jako argument, jeśli się okaże, że sąsiad będzie miał więcej takich patentów na życie, dajmy na to zacznie w piecu śmieci palić.

J.

Nie mam żadnej studni .

Delikatna sprawa..niby to tylko rok. Z drugiej strony to aż rok.. Świat idzie do przodu, za technologia nie można nadążyć, a ludzie dalej tacy zacofani :-? Ty studni nie masz..ale inni pewnie mają. Ja chyba bym zgłosił. Mówisz, że robiła to EKIPA? Jeśli odwalają takie akcje to i nimi powinni się zająć. Zapłacą raz karę i odechce im się takich rzeczy raz na zawsze.

Kiedy jeszcze u mnie nie było kanalizacji też zdarzały się różne akcje..np pompowanie szamba na działki w nocy. Na szczęście już jest spokój..

Nikt w okolicy nie ma studni - mieszkamy na górce - poziom wód podskórnych jest bardzo niski . Poza tym podłoże to tak do 2m gleba czarna klasy III potem zaczyna się rupeć wapienny i potem w przeważającej ilości skała .

Ekipa sąsiada która wykonywała mu szambo to tzw "kumpel szwagra, wujek Staszek ze stodoły" - czyli nikt legalny .

Takoż teraz praktycznie nie do odnalezienia .

Świat idzie do przodu - to fakt - gmina od przyszłego roku startuje z kanalizacją - wszyscy się podłączają - więc i sąsiad się podłączy - no ale to za rok / a może i za dwa ... / :-?

Sąsiad tylko użyźni okoliczną glebę.

Jaką glebę skoro

mieszkamy na górce [....] podłoże to tak do 2m gleba czarna klasy III potem zaczyna się rupeć wapienny i potem w przeważającej ilości skała .

Przez rok po tych skałach to użyźni (zagnoi) wszystkich co poniżej. Sądzisz że te ścieki nie wypłyną u sąsiadów?

A skąd pewność że pierwsza położona rura nie miała wylanego dna betonem przed włożeniem do ziemi,u nas tak się robi i jest ok.

Skąd pewność ?? - przecie napisałem - widziałem na własne oczy - i to nie żadna rura tylko krąg betonowy 1,2m średnicy wpuszczony na dno wykopu bezpośrednio na ziemię - bez wcześniejszego położenia pokrywy / dna / .

Za rok czy dwa bedzie kanaliza i bedzie po bólu, a jak podpieprzysz sąsiada, to do końca życia będzie wojna- wierz mi nie warto.

A skąd ta pewność ze sąsiad mający bardzo chłonne szambo - wyda X kasy i podłączy się do kanalizacji skoro wywóz szamba nie będzie zbyt częsty gdy sporo wsiąknie w glebe?

Pawlok

Za rok czy dwa bedzie kanaliza i bedzie po bólu, a jak podpieprzysz sąsiada, to do końca życia będzie wojna- wierz mi nie warto.

A skąd ta pewność ze sąsiad mający bardzo chłonne szambo - wyda X kasy i podłączy się do kanalizacji skoro wywóz szamba nie będzie zbyt częsty gdy sporo wsiąknie w glebe?

Pawlok

Nie wyda ani złotówki - moja gmina własnym sumptem / plus duża dotacja ze środków unijnych / buduje kanalizację - projekt już wykonany , PnB uzyskane , przetarg zakończony - wykonawca jest - każdy z mieszkańców może się podłączyć za darmo - i każdy na etapie projektu musiał się zadeklarować i podpisać akces - i sąsiad podpisał .

Nie wyda ani złotówki - moja gmina własnym sumptem / plus duża dotacja ze środków unijnych / buduje kanalizację - projekt już wykonany , PnB uzyskane , przetarg zakończony - wykonawca jest - każdy z mieszkańców może się podłączyć za darmo - i każdy na etapie projektu musiał się zadeklarować i podpisać akces - i sąsiad podpisał .

Naprawdę gmina funduje wam zrobienie studzienki wewnętrznej i przyłącza od domu do płotu wraz z opracowaniem dokumentacji itp itd ?

Jezeli tak to macie luksus.

Pawlok

Naprawdę gmina funduje wam zrobienie studzienki wewnętrznej i przyłącza od domu do płotu wraz z opracowaniem dokumentacji itp itd ?

Jezeli tak to macie luksus.

Pawlok

Tzn tak - przy naszej drodze linia zabudowy wynosi 9m - czyli wszystkie domy są 9m od krawędzi drogi . Kolektor główny wraz z rezerwowym będą biegły w drodze - studzienki rewizyjne / przyłączeniowe / będą umiejscowione 5m w głąb każdej posesji w miejscu wskazanym przez właściciela / to już było na etapie projektu / - jeżeli działka jest poniżej drogi w studni będzie zespół przepompowy - to wszystko wykonuje gmina - właściciel będzie musiał tylko własnym sumptem podłączyć się rurą z kanalizacji w budynku do owej studzienki - to cały koszt mieszkańców .

Dlatego twierdzę że za rok/dwa jak inwestycja się zakończy - skończy się mój problem - sąsiad się podłączy bo podpisał akces .

Tylko ten rok/dwa ...

:-?