Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobudówka

marjan83

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam zamiar zrobić dobudówkę do istniejącego budynku. Ma to być murowany ganek przy wejściu do domu w którym miała by być garderoba i mała łazienka. Wiem że potrzebne mi jest pozwolenie ale co jeszcze? Musze zrobić projekt dobudówki? Ile mnie to będzie kosztowało łącznie z projektem? Jeżeli chciałbym wybudować bez pozwolenia ile wynosi kara ?

Podobnie jak marjan83 nosze sie z zamiarem dobudowy tyle, ze do istniejacego juz domu gospodarczego trzech scian 8m szerokie i 10m dlugie i rozumiem, iz potrzebuje projekt aby otrzymac pozwolenie; czego nie rozumiem natomiast to to, iz do wybudowania trzech scian potrzebny jest architekt? Przeciez to nie budowa domu? A po drugie zastanawiam sie ile moze mnie kosztowac taki projekt trzech scian i czy wogole znajde architekta, ktory zechcial by sie tego podjac?

Ciekawa jestem jak powiedzie sie marjan83? I jak szybko zrealizuje swoj plan?

nie jest potrzebny architekt a osoba z uprawnieniami do projektowania - może to być np technik budowlany lub inżynier z takimi uprawnieniami

WooW! Nie wiedzialam! Wielkie dzieki robert skitek Nooo juz jasniej sie zrobilo! ;)

Jeszcze jedno pytanie - znasz kogos takiego w okolicach Krakow, Tarnow ew Rzeszow?

Dziekuje i pozdrawiam.

Do marjana83 - sorry, ze wparadowalam sie z moim pytaniem, uwazam, iz czeka nas podobna papierologia wiec i odp dla nas beda pomocne.

• 1 month później...
Dobudowywałem ganek w miejsce starego. Stary wyburzony, nowy wiekszy o pow 10 m2 plus schody zewnętrzne na wys 1,2 m. Robótka mała ale papierologia i procedury jak na zwykłej budowie - projekt indywidualny (500-800 zł), pozwolenie, geodeta, geolog(podpiwniczenie), powiadamianie sąsiada (budowa w granicy).

gonsiorek skoro juz opisales to zalacz fotki dla lepszego rozeznania ;)

Przy dobudowie a raczej powiekszeniu tylko ganku, potrzebna byla zgoda sasiada?

Pytam bo u mojej siostry, sasiad wybudowal sobie garaz stykajacy sie doslownie z jego ogrodzeniem i nie pytal jej o zgode

Nie zle Ciebie skubnal projektant tylko za projektowanie ganku, teraz to sie boje co mnie moze czekac przy indywidualnym projekcie duzo wiekszym.

• 2 weeks później...