marjan83 24.10.2009 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2009 Witam wszystkich. Mam zamiar zrobić dobudówkę do istniejącego budynku. Ma to być murowany ganek przy wejściu do domu w którym miała by być garderoba i mała łazienka. Wiem że potrzebne mi jest pozwolenie ale co jeszcze? Musze zrobić projekt dobudówki? Ile mnie to będzie kosztowało łącznie z projektem? Jeżeli chciałbym wybudować bez pozwolenia ile wynosi kara ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 25.10.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 abyś dostał pozwolenie musisz mieć projekt rozbudowy budynku zrobiony przez uprawnioną osobę. Koszt projektu - zdecydowanie mniejszy niż kara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 27.10.2009 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Podobnie jak marjan83 nosze sie z zamiarem dobudowy tyle, ze do istniejacego juz domu gospodarczego trzech scian 8m szerokie i 10m dlugie i rozumiem, iz potrzebuje projekt aby otrzymac pozwolenie; czego nie rozumiem natomiast to to, iz do wybudowania trzech scian potrzebny jest architekt? Przeciez to nie budowa domu? A po drugie zastanawiam sie ile moze mnie kosztowac taki projekt trzech scian i czy wogole znajde architekta, ktory zechcial by sie tego podjac? Ciekawa jestem jak powiedzie sie marjan83? I jak szybko zrealizuje swoj plan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 27.10.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 nie jest potrzebny architekt a osoba z uprawnieniami do projektowania - może to być np technik budowlany lub inżynier z takimi uprawnieniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 27.10.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 nie jest potrzebny architekt a osoba z uprawnieniami do projektowania - może to być np technik budowlany lub inżynier z takimi uprawnieniami WooW! Nie wiedzialam! Wielkie dzieki robert skitek Nooo juz jasniej sie zrobilo! Jeszcze jedno pytanie - znasz kogos takiego w okolicach Krakow, Tarnow ew Rzeszow? Dziekuje i pozdrawiam. Do marjana83 - sorry, ze wparadowalam sie z moim pytaniem, uwazam, iz czeka nas podobna papierologia wiec i odp dla nas beda pomocne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 03.11.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Nooo i topic utonal! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonsiorek 04.12.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 Dobudowywałem ganek w miejsce starego. Stary wyburzony, nowy wiekszy o pow 10 m2 plus schody zewnętrzne na wys 1,2 m. Robótka mała ale papierologia i procedury jak na zwykłej budowie - projekt indywidualny (500-800 zł), pozwolenie, geodeta, geolog(podpiwniczenie), powiadamianie sąsiada (budowa w granicy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 04.12.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 gonsiorek skoro juz opisales to zalacz fotki dla lepszego rozeznania Przy dobudowie a raczej powiekszeniu tylko ganku, potrzebna byla zgoda sasiada? Pytam bo u mojej siostry, sasiad wybudowal sobie garaz stykajacy sie doslownie z jego ogrodzeniem i nie pytal jej o zgode Nie zle Ciebie skubnal projektant tylko za projektowanie ganku, teraz to sie boje co mnie moze czekac przy indywidualnym projekcie duzo wiekszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezar_Lublin 14.12.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2009 Koszt projektu (dobudowa ganku) około 1.5-2tys (z inwentaryzacją). Zgoda sąsiada nie potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts