Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Koledzy tak się składa że robię przy regipsach.Moja rada,

1.podwójny stelaż a nie pojedyńczy

2.siatka na łączeniach a nie fliselina

3.dobra gładz no i ktoś kto ma pojęcie jak to się robi :wink:

Sorry że się wcinam w rozmowę ale.... gdyby pękanie płyt było tak nagminne ja piszecie to na tym forum moi dotychczasowi Inwestorzy by mnie roznieśli w strzępy! Oczywiście konkurencja by im w tym pomogła :wink:

I naprawdę nie trzeba jakiś strasznie drogich systemów (podwójne płytowanie czy filiza po całości czy inne cuda)... nawet nie trzeba odmawiać magicznych zaklęć... wystarczy tylko robić to wszystko z głową i według najlepszych zasad sztuki budowlanej.

Powtarzam jeszcze raz: płyty na poddaszu czy suficie mogą SPORADYCZNIE pęknąć... i jest to naprawdę rzadki wypadek... liczony jako jeden na setki m2 wykonanego poddasza! Gdyby było inaczej to poprawki gwarancyjne by mnie wykończyły finansowo...

Rom-Kon zgadzam się z tobą w 100% . Podwiesiłem tysiące metrów sufitów i nigdy nie było żadnych problemów. Poprostu trzeba wiedzieć co się robi i tyle :p
taa, widziałem u kumpla, wujek kuzyna kolegi słyszał, niech wypowie się właściciel, który ma zabudowę sufitów z GK i z ręką na sercu może powiedzieć, że nie ma ani jednej rysy.

zasmucę cię i zburzę Twój porządek świata - ponad 350 m2 skosów w jednej warstwie GK i żadnych pęknięć od ponad 3 lat

Dorzucę swoje spostrzeżenia. Zauważyłem kiedyś, ze jedną z przyczyn pekania łączeń regipsów jest gwałtowna zmiana ciśnienia podczas zamykania lub otwierania drzwi.

a kichać wolno ?

a kichać wolno ?

:D wolno

Dobra wiemy ze mozna zrobic ze nie bedzie pękać?? jaka technologia jest waszym zdaniem najlepsza..... bo o ekipach to mozna pisac ze hoho... u jednych zrobia u drugich spieprza i badz tu inwestorze mądry...

wczytałem... ale drąże temat....musi byc lepszy sposób:)))
lepszy sposob od? moze odeskowac od wewnatrz nalozyc przekladke, siatke l. i otynkowac?

lub zaczac temat od poczatku od gory i kolejno pasujaco do siebie dojsc do warstwy farby na plytach. co?

Flash jak chcesz tynkować na deskach to musisz najpierw upleść matę trzcinową... bo w żadnym składzie budowlanym nie widziałem. oczywiście matę przybijamy haczykami których też już na rynku nie widzę... więc raczej chyba technologia na wymarciu :wink: Ale radzę popytać w skansenach... może jeszcze coś im się ostało i chociaż na wzór haczyki dla kowala będą :lol:
no, to takie rozwiązanie na bogato raczej 8)

Zależy jak na o patrzeć. W Niemczech dawno tak się wykonuje. Ja zrezygnowałem całkowicie z wieszaków i innych pośrednich elementów, mocując profil CD bezpośrednio do jętek i krokwi. Oczywiście musiałem podkładać w profil resztki kontrłat i łat, czasem jakieś cieńkie sklejki, aby to wszystko względnie wypoziomować. Zaoszczędzone pieniądze, wcale nie małe, przeznaczyłem na drugą warstwę płyty GKF. Mieszkam 3 rok i jedyne pęknięcia to wysychający i kurczący się akryl w narożnikach. Akrylowanie, to krótkotrwały efekt aby tylko inwestor odebrał. I dałem się na to nabrać. Poprawię to przy jakimś remoncie. Nie mam natomiast ani jednego charakterystycznego pęknięcia na płaszczyźnie, dodatkowo lekceważona ogniotrwałość znacznie wzrosła. Przy jednej płycie w pół godziny ile zdoła się uratować z dobytku? Może nie aż tyle co w filmie " Nie ma róży be z ognia", ale zawsze coś :)

nie przesadzaj z ogniotrwałością: zdecydowana większość pożarów "odbywa" się raczej po stronie dobytku, wiec płyta to ci uchroni ale blachę na dachu :wink:

lepiej zainwestuj w czujniki, system ppoż, bo podwójna płyta to bardzo bierny strażak :wink:

Wiedziałem, że argument o podniesionej ogniotrwałości wyda się się naciągnięty. To prawda. Ale co tam, miało nie pękać i nie pęka, a na tym mi najbardziej zależało w sytuacji kiedy wykonywałem prace sam. :)