Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spawanie - warto się nauczyć?

perm

Recommended Posts

Wiele potrafię ale spawania jeszcze nawet nie spróbowałem. Warto się tego nauczyć z okazji budowy? Trudne to?

Warto-też mam nadzieję ze sie poduczę-wszyscy mi mówią abym w miarę możliwości kupił sobie coś prostego a porządnego jakąś spawarkę inwertorową i sie uczył-na pewno sie przyda

warto

choć nauke trzeba "opłacić" przeswietlonymi oczami

i miec swiadomość, ze gdyby wogóle na budowie potrzebne było jakieś rasowe spawanie, to i tak trzeba wtedy wynając fachowca ... :)

A te okulary czy maska nic nie dają?

Tak wogóle gdybym kupił mądrą książkę i jakąś spawarkę to sam dojdę mniej więcej co i jak?

Maska lub okulary chronią oczy przed naświetleniem, ale jest taki moment szczególnie dla poczatkujących, że przed przyłożeniem elektrody do materiału spawanego za późno zasłaniają oczy o czym dowiadują się wieczór.

Ale na potencję to nie ma wpływu :)?

No a da się tego nauczyć z ksiązki? Praktykując metodą prób i błędów?

Podobno wpływa :lol:

Nie wiem czy z książki się da, mnie ,,uczył" zawodowy spawacz, pokazał, objaśnił, parę razy naświetliłem oczy i teraz jakoś daję rady, na potrzeby domowe wystarczy takie spawanie.

Czyli korepetycje u zawodowca :cry: . Myślałem że sam się pobawię, coś tam zepsuję ale jakoś pójdzie.

warto

choć nauke trzeba "opłacić" przeswietlonymi oczami

i miec swiadomość, ze gdyby wogóle na budowie potrzebne było jakieś rasowe spawanie, to i tak trzeba wtedy wynając fachowca ... :)

A te okulary czy maska nic nie dają?

Tak wogóle gdybym kupił mądrą książkę i jakąś spawarkę to sam dojdę mniej więcej co i jak?

Polecam automatycznie ściemniającą się przyłbicę. Nie walnie nic po oczach a i ręka wolna.

Wiele potrafię ale spawania jeszcze nawet nie spróbowałem. Warto się tego nauczyć z okazji budowy? Trudne to?

Warto warto - bardzo przydatna umiejętność - ostatnio z niej skorzystałem - odpadło koło od taczek - więc je przyspawałem :D

Jak na wiosnę zalewaliśmy podmurówkę pod ogrodzenie to podjechał rolnik, odpadło mu mocowanie brony. Coś tam polepiłem, posmarkałem, następnego dnia w podziękowaniu dostaliśmy "domowego placka" :-) Także czasami to i jakaś fucha wpadnie :-)

Odnośnie samej nauki, zakupiłem dwie mądre książki (Jerzy Mizerski), poczytałem ale zasadniczo na nic to, bo tam autor traktuje o zbyt mądrych rzeczach jak na początek. Zakupiłem sobie spawarkę inwertorową Dedra i zacząłem praktykować. W spawaniu elektrodą najtruniejsze jest jak dla mnie płynne i odpowiednio wolne prowadzenie elektrody, początkowo jest to arcytrudne bo ręka lata na wszystkie strony i łuk się "zrywa" ale po kilkunastu elektrodach szło coraz lepiej. Generalnie im krótsza (bardziej stopiona) elektroda tym łatwiej mi się ją prowadzi. W sumie to oczu ani razu nie naświetliłem, natomiast poparzyłem punktowo przedramiona, bo spawałem głównie w lato w krótkim rękawie i iskry sobie kapały na nieosłoniętą skórę (długie rękawice !!!). Raz podpaliłem trawę, te kapiące "iskry" mają sporą energię. Dobrze jest się uczyć gdy jest dość jasno (miejsce spawania jest dobrze oświetlone), wtedy przez szybkę przyłbicy co nieco widać i łatwiej trafić elektrodą. Napewno super sprawa to samościemnijąca przyłbica.

Od wielu osób słyszałem że spawanie elektrodą to akurat dość trudna technika. Podobno najłatwiej jest się nauczyć spawać MIGi'em, ale niestety sprzęt jest znacznie droższy i pewnie dlatego wszyscy zaczynają od MMA.

Odnośnie sprzętu to teraz pojawiły się dość tanie inwertery fabrycznie przystosowane do spawania MMA jak również i TIG; gdybym teraz miał możliwośc wyboru spawarki tu kupił bym właśnie taką (wiem że jest możliwość dokupienia odpowiedniego przewodu TIG do zwykłego inwertera, ale zdaje się że fabryczne mają opcję bezdotykowego zajarzenia łuku co jest w TIG podobno bardzo istotne).

Spawanie jest OK.Dziś spawałem patent do wciskania tłoczków hamulcowych (przy wymianie klocków).

Pierwszy raz podpatrzyłem jak to robi sąsiad (spawacz zawodowy).

Sprawa jest prosta.Arkusz blachy się przydaje.Podłączasz klemę do blachy i wtedy cokolwiek położysz na niej możesz spawać.Elementy przytrzymuję ściągami stolarskimi albo rakiem (takie kleszcze samozaciskające się).

Żeby elektroda się nie kleiła i "zaskoczyła" trzeba parę razy przejechać po blasze aby się rozgrzała.Do elektrycznej trzeba mieć maskę, którą się trzyma jedną ręką, w drugiej ręce elektroda, w rękawicy,tak aby nie "popieściło".

A jak po tym potencja ? :)

w mojej miejscowości istniał zakład /istnieje/ zatrudniający spora liczbe spawaczy

spawacze dostawali deputat - codziennie po 1 l mleka ...

ci co smoktali nabiał - w tych sprawach sprawdzali sie

byli jak ogiery ... :wink:

Tak na zapas ta nauka, czy masz coś do spawania. Dla mnie to różnica.

Właśnie nie wiem. Będzie budowa, ponoć nie kończy się nigdy. Jestem Zoś-Samoś, lubię coś samemu sklecić. Nie wiem czy to spawanie się przyda - dlatego pytam. Wy pewnie już wiecie :).