Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna

Recommended Posts

Mam ogrzewanie gazowe z piecem z zamkniętą komorą spalania, w kuchni piec gazowy.

Do wszystkich pomieszczeń poprowadziłem kanały wentylacyjne zakończone w jednym pomieszczeniu gdzie mam zamiar zainstalować centralę wentylacyjną z odzyskiem ciepła

Czy macie jakieś doświadczenia albo informacje o odbiorze technicznym wentylacji mechanicznej?

Czy wymagane są jakieś zaświadczenia o prawidłowości wykonania instalacji wentylacyjnej oraz o atestach centrali? Na czym polega odbiór?

Jeszcze jedno pytanie? Jak mają się przepisy do sytuacji gdy w kuchni będzie kuchenka gazowa a wentylacja mechaniczna.

Słyszałem, że po pierwsze nie można stosować wentylacji mechanicznej w pomieszczeniu z otwartym ogniem,

Po drugie nie wolno łączyć wentylacji mechanicznej z grawitacyjną. To co w takiej sytuacji można zrobić?

Oczywiście miałem na myśli wentylację nawiewno-wywiewną.

Jak na razie to wykonałem kanały wentylacyjne z przewodów prostokątnych w podłodze piętra (w warstwie ocieplenia). Przewidziałem również możliwość zastosowania wymiennika gruntowego, w tym celu z poddasza (tam chcę umieścić rekuperator) wyprowadziłem wolnym kanałem wentylacyjnym do gruntu za obrys budynku jeden kanał. Wymyśliłem sobie że będę zmieniał źródło powietrza zasysanego: z wymiennika gruntowego lub z czerpni zewnętrznej. Jak na razie nigdzie nie spotkałem się z odpowiednimi zwrotnicami do kanałów wentylacyjnych. Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Temat mechanicznej instalacji wywiewnej był poruszany na spotkaniu. Pani która się tym zajmowała (mam kiepską pamięć do nazwisk) powiedziała, że wg najważniejszego kominiarza w Polsce zapis "w pomieszczeniu" należy interpretować jako "w budynku". Obiecała jeszcze sprawdzić na jakiej podstawie gość to tak interpretuje. Pisaliśmy o tym w "Co w Muratorze - skomentuj...", wątek: "40 błędów (2002/2). Kominek a wentylacja mech."

Wracam do waszego tematu - co rozumiecie przez pojęcie wentylacji nawiewno-wywiewnej? Na spotkaniu padło hasło zblokowanej wentylacji. Rozumiem to tak, że ta zblokowana gwarantuje dostarczanie i wyciąg podobnych ilości powietrza i w ten sposób nie zakłóca ciągu. Jak coś będzie pchało i coś innego, niezależnego, ciągnęło to taka wentylacja może i tak być do kitu, choć też chyba ją można nazwać nawiewno-wywiewną.

• 1 month później...
Zgłaszałem ostatnio dom do użytkowania, a mam również rekuperator. Do odbioru wystarczy opinia kominiarska. Proszę mi wierzyć, kominiarz był zachwycony i wystawił mi piekną laurkę w protokole. Powiedział też, że chciałby żeby więcej domów miało taką instalację. W gminie nie było żadnego problemu z protokołem.