Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vaillant ecoTecpluc VCPL 186/3-5 + calormatic 430

Darek82

Recommended Posts

Witam, mam problem,

podłączyłem pod kocioł Vaillanta sterownik calormatic 430 - montaż w pokoju za pomocą złacza Bus na kabelku, wszystko śmigało super przez ok 2 tyg, po tym czasie na calormaticu wyświetla mi się temp. zewnętrzna -50st oraz temp. zasobnika 0st. po włożeniu do kotła to samo. Kocioł bez sterownika "hula" bez zarzutu, temperatura zewnętrzna odczytywana przez sam kocioł też w normie[zgadza się z termometrem zaokiennym +- 2 stopnie - żadna różnica]

Kocioł ani calormatic nie sygnalizuje żadnego błędu, w ustawieniach "d" kocioł nie widzi sterownika, Dodam że w domu byli ludzie od różnych prac - dom na wykończeniu.........

dzięki

Darek

Nie działa poprawnie ponieważ powinien podłączyć to serwisant :evil:

Gdyby coś poszło nie tak jakaś awaria, zwarcie itp to na pewno przysłowiowy Kowalski wmawiałby serwisowi "ja nic nie robiłem samo się stało".

-50 pokazuje ponieważ nie podpięty jest czujnik temp zewnętrznej.

0st zasobnika coś z czujnikiem lub nie podpięty lub zasobnik nieaktywny.

kocioł uruchomiony przez serwis, a sterownik własnoręcznie, czujnik zasobnika wpięty przez serwis kocioł go widzi, czujnik zewnętrzny wpięty własnoręcznie kocioł też odczytuje-parametry "d" a sterownik już nie :( tzn widział go dwa tygodnie potem ta awaria, tylko że żadnego błędu nie wyświetla, zresztą piszę że sam kocioł bez calormatica działa super teraz też, jedyne co zrobiłem to przeprowadziłem kabel dwu żyłowy do kotła podłączyłem i przywiesiłem na ścianę ot cała robota, sterownik zakupiony z neta,

Ps

Gdyby coś poszło nie tak jakaś awaria, zwarcie itp to na pewno przysłowiowy Kowalski wmawiałby serwisowi "ja nic nie robiłem samo się stało".
to jest niesmaczne, nikomu nie wmawiam że kocioł jest zły sterownik jest zły, czy serwis taki czy inny,rozumiem że Vaillant Partner Serwis nie zdradzi gdzie tkwi haczyk ::), ale ocenianie że każdy coś komuś wmawia to trochę na wyrost, jak pewnie VPS zauważył szukam rozwiązania a nie winnego, jedynym "lajkonikiem" jestem ja a mój motyw to zwykły brak kasy i chęć zaoszczędzenia paru groszy,

pozdrawiam

Darek

PPS

a kocioł śmiga i mam ciepło :p

temperatura zewnętrzna odczytywana przez sam kocioł też w normie[zgadza się z termometrem zaokiennym +- 2 stopnie - żadna różnica]

Sprawdź w kotle w d.40 jaka jest temp zew odczytywana przez kocioł.

W d.4 sprawdź pomiar temp zasobnika oraz d.7 zadaną temp zasobnika.

Jeśli odczyt będzie prawidłowy to możesz :

- wykonać reset CM430

- do wymiany CM430 jest na gwarancji.

Zamontuj CM430 w kocioł i wykonaj reset CM430.

dzięki, po sprawdzeniu wszystkiego padło na calormatica, w kotle też nie chce odczytywać temperatur, Pan który uruchamiał zostawił instrukcję dlatego kody "d" sprawdzałem i jestem taki ""mądry"", tak naprawdę nurtuje mnie pytanie czy na płycie elektronicznej czegoś nie dotknąłem zwarłem itp. byłem ostrożny i dokładny a wtyczka wyciągnięta z gniazdka[ i włożona tak samo przy uruchamianiu się dowiedziałem że ma to znaczenie], więc reklamuję 430, a co do kotła i jego uruchomienia, nie jestem kamikaze żeby uruchamiać, ""gaz+prąd+wodę w jednym"" bez przyrządów i wiedzy, ale po wyłączeniu kotła i wyciągnięciu z gniazdka nie jest już taki straszny ::) i dlatego odważyłem się podpiąć i podpiąłem dobrze bo jak piszę działał kilkanaście dni.

Aha co do oskarżeń od strony klientów, zdaję sobie sprawę że na pewno tak jest, dlaczego ja nie zadzwoniłem do Pana który uruchamiał, dzwoniłem ale:

1. powiedział że jak kocioł działa to niech wezmę na wstrzymanie bo on ma sezon i urwanie głowy - zaakceptowałem

2. to kosztuje bo nie on podpinał, a przyjazd na cito czyli już to wogóle.....::) - jeszcze szybciej zaakceptowałem

3. a przez telefon nie był wstanie pomóc - z 20 minut walczyliśmy........

Wnioski:

Ja mam dobre zdanie o człowieku który mi kocioł uruchomił i rozumiem jego argumenty.

jeszcze raz dziękuję za pomoc pozdrawiam

Darek

Nie podałeś jaką wartość jest w d.40 ?

Czy przewody od czujnika zewnętrznego na pewno dobrze podłączone wg instrukcji instalacji CM430 str.9 ?

Czy 6-biegunowe złącze X41 prawidłowo podłączone do kotła ?

Dlatego też wszystkie podłączenia do elektroniki kotła powinien wykonywać autoryzowany serwis.

... powiedział że jak kocioł działa to niech wezmę na wstrzymanie bo on ma sezon i urwanie głowy ...

Trochę poza tematem wątku.

Mam tak samo z moim instalatorem :) Plaga jakaś czy cos :)

Parę drobiazgów zostało do dokończenia w instalacji ale mówi, że ma priorytety u ludzi którym nic nie działa (wcale nie mam pretensji).

Tak że błąd pieca F75 naprawialiśmy telefonicznie :)

A siłownik na zaworze trójdrogowym zamontujemy jak mu się w terminach rozluźni.

Dlatego teraz bawię się wajhą ręcznie nia mając świadomości dlaczego mam ją ustawić w jakimś położeniu a VR61 się nudzi :)

Ale może dojedzie kiedyś do mnie ....