Gość Tom gość 01.01.2004 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2004 Proszę o pomoc!Jaki piec na ogrzewanie olejowe.Zastanawiam się nad Wolf-em,Viessmann-em i Buderus-em (a może inny).Dom 160 m2 z poddaszem użytkowym (próbowałem ogrzać kominkiem Hajduka z DGP. Nie da rady.Temp. w domu ok.16st.C przy 0 na zewnątrz ,a co jak przyjdą mrozy) . W domu ok.70m2 to podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-L 01.01.2004 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2004 Napisz coś więciej. Ja planuję podobne rozwiązanie i wydawało mi się, że kominek z DCP wystarczy. Jaki masz komin (przekrój), z czego zbudowany dom, czym ocieplony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rari 02.01.2004 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Sprawdz czy mozesz: ja sie wylozylem na zbyt malej powierzchni kotlowni - zbiornik mi sie nie zmiescil, a na zewnatrz sie nie zaleca, wiec poszedlem w LPG; jesli piec na poziomie mieszkalnym pamietaj, ze mozesz sie czuc jak na polskich drogach:bedzie jechac opalakiem; nagrywalem temat u dystrybutora Viessmanna - polecany piec: Calorond 055pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snake_ 02.01.2004 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 Sorry !!Olejowe jak jest zrobione tak jak trzeba nie ma prawa śmierdzieć .zbiorniki mają zestawy odpowietrzające których wyloty wypuszcza sie na zewnątrz ściany z dala od okien więc zbiornik nie śmierdzi co do pieca jeżeli komin jest OK a nawet jak nie jest to olejaki mają własną dmuchawę która sie tym problemem zajmuje - (Buderus) A co do zbiornika dwupłaszczowego to ta druga warstwa jest raczej chyba po to aby zabezpieczyć przed ewentualnym wyciekiem w razie pęknięcia wewnętrznej warstwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snake_ 02.01.2004 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2004 A i jeszce jedno Jeżeli akcyza nie wejdzie a chyba nie bo narzazie jakoś cicho to olej opałowy wychodzi trochę taniej niż LPG noooo i na bombie się nie mieszka Pozdrowienia w 2004 roczku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Tom gość 04.01.2004 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Do Maciek-L Komin ma wymiary 24/36 .Budynek z betonu komórkowego 24cm + 12cm styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
durysz 04.01.2004 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Smake_ - poddajesz pewną wątpliwość, że drugi płaszcz zbiornika pełni funkcję zabezpieczającą przed wyciekiem i tak jest w rzeczywistości. Można stosować zbiorniki jednopłaszczowe, ale muszą być one umieszczone w szczelnej wannie. A propos gazu LPG. Nie mam mowy mieszkania na bombie ponieważ zbiornik na gaz umieszczany jest na zewnątrz budynku. Przynajmniej nie spotkałem się, aby było inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
durysz 04.01.2004 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Ogrzewam budynek (ściany 24 bk + 8 cm styropian) o łącznej powierzchni użytkowej 300 m kw. piecem olejowym WOLF z palnikiem GUENOD od pięciu lat. Moc pieca 30 kW, wysokość robocza instalacji 16 m. Jedyną awarią (zresztą tegoroczną) była awaria grzałki palnika, bez której palnik też może funkcjonować. Poza tym ogrzewanie działa poprawnie. Wystarczy tylko pilnować stanu oleju opałowego w zbiornikach, ponieważ wykorzystuje 2 zbiorniki tysiąclitrowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Yeti 04.01.2004 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Durysz! Czy Twój WOLF jest stalowy,czy żeliwny.Słyszałem, że w żeliwnym bardzo ciężko wyczyścić palnik, co przy jakości naszego oleju może mieć duży wpływ na ilość spalanego oleju.Czy coś Ci wiadomo na ten temat? Napisz jeśli możesz coś więcej o kosztach użytkowania.Czy te 2 tys.litrów starcza Ci na cały rok? Gdzie i po ile kupujesz olej? Instalator mówił mi ,że Viessmann może spalić w moim domu (160m2, 24BK+12cm styropianu, 20cm wełny od góry)ok.20litrów o.opałowego! Moim zdaniem to bardzo dużo! A może ktoś jeszcze ma praktykę w ogrz.olejowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
durysz 17.01.2004 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Durysz! Czy Twój WOLF jest stalowy,czy żeliwny.Słyszałem, że w żeliwnym bardzo ciężko wyczyścić palnik, co przy jakości naszego oleju może mieć duży wpływ na ilość spalanego oleju.Czy coś Ci wiadomo na ten temat? Napisz jeśli możesz coś więcej o kosztach użytkowania.Czy te 2 tys.litrów starcza Ci na cały rok? Gdzie i po ile kupujesz olej? Instalator mówił mi ,że Viessmann może spalić w moim domu (160m2, 24BK+12cm styropianu, 20cm wełny od góry)ok.20litrów o.opałowego! Moim zdaniem to bardzo dużo! Dzisiaj jestem trochę mądrzejszy. Przedwczoraj zamówiełem fachowca do sprawdzenia kotła. W chwili obecnej kocioł pracuje piąty sezon BEZ JAKIELKOWIEK KONTROLI (o zgrozo !). Powiesz pewnie, że coś ze mną nie tak. Zgłaszałem wcześniej fachowcowi chęć sprawdzenia, ale otrzymywałem odpowiedź: "Jeżeli piec chodzi, to lepiej w nim nie grzebać." Dzisiaj wiem, że to bzdura. Piec powinien być sprawdzany, czyszczony i konserwowany przynajmniej raz do roku. Najlepiej przed rozpoczęciem sezonu grzewczego. Ale wracając do Twoich pytań. Mam kocioł żeliwny. Czyszczenie palnika polega na tym, że jest on odkręcany od obudowy kotła i wyciągany na zewnątrz. Myślę, że bardziej w pytaniu chodziło Ci o oczyszczenie wnętrza kotła i z tym jest problem. Przedwczorajszy fachowiec spędził na czyszczeniu wnętrza kotła 2,5 godziny skrobiąc ścianki z żółtego osadu (siarki) i posługując się okurzaczem. Był zszokowany ilością osadu na ściankach, ale nalezy pamiętać, że piec nie był czyszczony prawie 5 lat (jak to piszę to mnie ciarki przechodzą - bądź krytyczny w stosunku do wypowiedzi fachowców - mądry Polak po [prawie] szkodzie). Jakość oleju jest podła i nie zależy to w stopniu zasadniczym od dostawcy. Brałem od kilku ze Słupska, Koszalina, Szczecinka i Człuchowa. Zawsze dużo jest osadu, zarówno w zbiorniku, jak i na filtrach, palniku i ściankach kotła. W ciągu sezonu spalam w granicach 3700-4300 litrów w sezonie. Ta rozpiętość związana jest z "jakością" zimy. Cena również jest zmienna. Generalnie rośnie, jak wszystko. W ostatnim okresie wahała się w granicach 1,43-1,55 zł (z VAT). Ale tankowałem już za 1,95 zł w okresie wojny w Iraku. Rozumię, że określenie "20 litrów" dotyczy spalania dobowego. W moim przypadku spalanie dobowe wynosi w granicach 15-25 litrów na dobę i zależy od czynników, które już podałem. Koszty utrzymania są duże. Trudno jest mi powiedzieć, czy wyższe od systemu na gaz ciekły (nie mam porównania), ale nie miałem żadnej alternatywy. Budynek, który ogrzewam nie mam przyległego terenu - odpada gaz ciekły, bo zbiornik musi być nba zenatrz budynku i to w okreśłonej odległości. Piwnicę mam małą i nie miałbym gdzie składować węgla lub drewną. Mozna powiedzieć, że wybrałem najlepsze zło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.01.2004 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2004 Według muratora ogrzewanie olejem opałowym jest niewiele droższe niż gazem ziemnym i prawie dwa razy tańsze niż gazem płynnym (ze zbironika). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 18.01.2004 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Może ktoś ma doświadczenia z umiejscowieniem zbiornika poza budynkiem lub jak już pytałem w innym poście w garażu poniżej poziomu 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.01.2004 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2004 A jakie są koszty roczne na ogrzanie 160 m2 olejem - Pytam bo mam zamiar zrobić sobie kotlownie olejową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 20.01.2004 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Mi przy podobnej wielkości podali ok. 2800 litrów na sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 20.01.2004 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 hej!mam buderusa 115 i jestem zadowolony.co prawda, dopiero pierwszy sezon...spalanie max 10l/dobe- obliczeniowo ( czy ktoś wie czy mozna podłączyć licznik przepływowy i jaki?)dopalamy termokominkiem 18kw.w kotłowni gdzie jest tez zbiornik absolutnie nic nie śmierdzi!!!wystarczy zrobiś dobrą wentylacje i odpowietrzenie na zewnątrz budynku. domek 120m2, pietrowy izolacja 10cm wełny, dach 23cm wełny.cału dół , ok 70m2 podłogówka, teren bez jednego drzewka, więc wiatr hula, ze aż hej ( pola głównie w około ) pozdrawiamoorbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
durysz 20.01.2004 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2004 Może ktoś ma doświadczenia z umiejscowieniem zbiornika poza budynkiem lub jak już pytałem w innym poście w garażu poniżej poziomu 0 Doświadczenia w tym zakresie nie mam, ponieważ zbiorniki mam w tym samym pomieszczeniu co kotłownia, czyli w piwnicy. Ale słyszałem od fachowca, że umieszczając zbiornik z oelejem opałowym istotna jest temperatura składowania. Im zimniej tym olej bardziej gęsty. W takim przypadku palnik musi być wyposażony w grzałkę do wstępnego podgrzania oleju. Z tego co wiem obecnie palniki wyposażane są w grzałki standardowo. Ale to wymaga sprawdzenia w serwisie firmowym. Mój sąsiad ma zbiornik w garażu blaszaku. Nie słysałem, aby narzekał na swój piec lub system grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 21.01.2004 01:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 durysz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość joanna sk 21.01.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Ja mam zbiornik umieszczony poza budynkiem. Zakopany. Poniżej poziomu 0. Jeśli chcesz dokładnych informacji podaj jakiś inny kontakt niż forum muratora. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość MZ2 21.01.2004 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Czy ktoś może użytkuje polski kocioł olejowy LUMO? http://www.lumo.com.pl Pozdrawiam. MZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 21.01.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2004 Mam Buderusa 17 kw trzeci sezon w budynku 140 m kw. , dwa oryginalne zbiorniki Buderusa po 1650 litrów jednopłaszczyznowe bez wanny izolującej /spełniają wszystkie normy/ obok pieca 2m , nic nie smierdzi. Pierwsze czyszczenie miałem po 1.5 roku tj. po około 2500 godz. pracy palnika. Brudu było około 2 kg ze ścianek kotła. Teraz wiem, że trzeba co rok to spalanie jest korzystniejsze. Spala mi 1.8 litra oleju na godzinę pracy palnika. En. elektrycznej ok. 20 zł/m-c. Co sezon tankuję 3000 litrów za 1.32 lub 1.60 zł najdrożej. Najtańzsy jest w lecie, ale już po żniwach - tak mi powiedział stały dostawca. Z piecem żadnych problemów. Zaglądam "przy okazji" wizyty w piwnicy. Przez 3 lata wyłączany był tylko podczas czyszczenia i tankowania. W lecie ciepła woda tańsza niż z termy taryfy nocnej. Wybrałem Buderusa, ponieważ instalator serwisował ich kilkadziesiąt, Vissmana kilkanaście, Urlichów kilka /podobno awaryjne/, a ceny zbliżone. Zawsze coś było w pakietach lub oddzielnie, ale razem wzięte nie było większych różnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts