Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Życie z alkoholikiem

alfa36

Recommended Posts

Wychodzi na to,że każdy powód jest dobry i żona i jej brak :lol:

- po przekroczeniu granicy spożywanych ilości zostaje się alkoholikiem . Najgorsze ,że jest społeczne przyzwolenie ,niska kultura jeśli chodzi o picie i tradycje opróżniania każdej butelki do dna - nie jest przyjęte poczęstowanie się lampką ,kieliszkiem czy 1 drinkiem ....

RETRO -1- rodzina .. ta z Ameryki - no cóż - raczej im nie podskoczysz - tym bardziej rozumiem nienawiść aż z uszu się wylewającą zwaną czasem zazdrością :lol:

2 Co do klinik - wyniki mają , sprzęt zaawansowany również a PR też ...czyli wszystko w porządku...

3 światowa organizacja zdrowia zaleca właśnie tę kuchnię ze względu na jej walory

4 Włosi mają dłuższe życie - statystyczna średnia (poszukaj sobie sam ) a z pewnością lepsze i są zdrowi nawet w starszym wieku... mają dolegliwości związane z wiekiem a nie rozwinięte w skrajnych ilościach choróbska (oczywiście nie 100%)

Pizza neapolitańska - to jakiś chory przykład z Twej strony i tu lepiej się nie kłóćmy bo znam ten kraj dobrze.

5 Polska kuchnia ? - jedynie smaczna - energetyczna i kaloryczna obciążająca bardzo (sprawdza się w przypadku pracy fizycznej )

• Odpowiedzi 323
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

RETRO -1- rodzina .. ta z Ameryki - no cóż - raczej im nie podskoczysz - tym bardziej rozumiem nienawiść aż z uszu się wylewającą zwaną czasem zazdrością :lol:

:D :D :D

muszę się żony zapytać, czy mi się nienawiść do niej z uszu wylewa...

PS. nie pisz więcej, bo nie lubię dyskutować z przymiotnikami. Ja chodziłem do szkoły zawodowej więc mnie przekonują argumenty, a nie mielenie jęzorem.

Retro można to wyczaić.... - ja stawiałam na podstawówkę sportową ... :wink:

A w temacie argumentów - właśnie zostałeś ich pozbawiony ....dopytaj żony.Mielenie jęzorem - Twoja SPECJALNOŚĆ i nie zamierzam tu konkurować .

Kultura picia u nas w powijakach jest.... i zabranie butelki ze stołu ,bądź pozostawienie bez częstowania skutkuje jedynie tym, że goście sami się obsłużą...- jak nie zaczną od sknerusów obśmiewać .

Retro można to wyczaić.... - ja stawiałam na podstawówkę sportową ... :wink:

A w temacie argumentów - właśnie zostałeś ich pozbawiony ....dopytaj żony.Mielenie jęzorem - Twoja SPECJALNOŚĆ i nie zamierzam tu konkurować .

Kultura picia u nas w powijakach jest.... i zabranie butelki ze stołu ,bądź pozostawienie bez częstowania skutkuje jedynie tym, że goście sami się obsłużą...- jak nie zaczną od sknerusów obśmiewać .

Tyle, że w mojej zawodówce kultury uczyli, czego Ciebie nawet Twoje uniwersytety, niestety, nie nauczyły ani grama.

Pizza neapolitańska - to jakiś chory przykład z Twej strony i tu lepiej się nie kłóćmy bo znam ten kraj dobrze.

W Zakopcu serwowali/serwują Pizze po Juchasku.

Składniki lokalne. Może to będzie lepszy przykład :lol:

5 Polska kuchnia ? - jedynie smaczna - energetyczna i kaloryczna obciążająca bardzo (sprawdza się w przypadku pracy fizycznej )

Kuchnia Bawarska jest co najmniej równie tłusta i obciążająca. Bawarczycy o tym wiedzą i mają to w głębokim poważaniu.

Kuchnia Chińska mimo że jest znacznie lżejsza też sprawdza się w przypadku pracy fizycznej. Wszak Chińczycy to najbardziej pracowity naród świata.

Lansujesz swoje poglądy nie dopuszczając do świadomości innego spojrzenia

Każdy ma,, jakieś " zdanie .Odniesieniem było to:

cytat z Retro:

Znam kilka kuchni lepszych od włoskiej (jesli chodzi o lekkostrawność). Ale znów to samo: nie maja piar-u

4. A co Ty chcesz od naszej kuchni? Czyżby Włosi mieli dłuższe życie? (to jak z pizzą neapolitańską: mąka z Ukrainy, oliwki z Algierii, pomidory z

Hiszpanii itd.

Uważam ,że odpowiedziałam na ww. ,,argumenty"....i inne spojrzenie .....wcześniej więc nie zamierzam się powtarzać ....

A i jeszcze jedno Retro masz tu taką jedną wstawkę (pościk Twój z innego wątku) ,że na kulturę , to bym się w Twym przypadku nie powoływała - bo sam sobie zaprzeczasz .

Nie wiem tez jak to jest, ze Slowianie najwiecej podobno pija ale najlepsze kliniki

odwykowe maja Amerykanie :D

Trzymajmy sie prosto , bo nikt nas do takiej kliniki na pewno nie wysle :D

Wiem że Szwajcarzy wcale w tyle nie pozostają.

Wysoki poziom tych klinik bierze się też stąd, że oprócz dostępu do najlepszych specjalistów, którzy tani nie są, więc pobyt musi kosztować, to jeszcze zapewniają praktycznie 100% dyskrecję.

A ta ma wymierna wartość dla osób publicznych, rozpoznawanych z racji pełnionej funkcji, lub posiadanych środków.

Świat już jest tak skonstruowany, że jak jest popyt to i znajdzie się podaż.

Więc jeśli znana persona ma problem, który trzeba rozwiązać bez wywoływania skandalu, a ten potrafi być zabójczy w prawdziwej demokracji, do tego z racji posiadania pieniędzy jest przyzwyczajona do pewnych standardów życiowych, to trzeba jej stworzyć dostęp do wysokiego poziomu świadczeń, za które trzeba słono zapłacić.

A że Hameryka to kraina pieniądzem pędzona, więc nie ma się co dziwić, że to właśnie tam powstają najlepsze (najdroższe) kliniki. :D

Jakby ktos lubil krotko to powiem tak - anglosasi grzeja rowno i nie mniej niz Slowianie tylko oni pija i n a cz e j .

Nie wychodza na ulice sie zataczajac tylko wsiadaja w samochod i rozwalaja siebie zabijajac przy okazji innych - ale nie widac zeby na u l i c y , w miejscu p u b l i c z n y m , sie kiwali , slinili, gegal glupoty , sikali itp .

No i dlatego maja takie swietne kliniki .

:D

Jakby ktos lubil krotko to powiem tak - anglosasi grzeja rowno i nie mniej niz Slowianie tylko oni pija i n a cz e j .

Nie wychodza na ulice sie zataczajac tylko wsiadaja w samochod i rozwalaja siebie zabijajac przy okazji innych - ale nie widac zeby sie zataczai, slinili, gegal glupoty itp .

:o A widziałeś kiedyś angielskich kibiców w akcji?

Nie. To podpowiem.

To tacy grzeczni, układni młodzi ludzie, którzy po wypiciu kilku piw w pubie rozchodzą się cicho, nie zataczając się do domów tocząc poważne rozmowy na temat wpływu ilości plam na słońcu na tarło Karasi :lol: :lol: :lol:

Nie wychodza na ulice sie zataczajac tylko wsiadaja w samochod i rozwalaja siebie zabijajac przy okazji innych - ale nie widac zeby sie zataczai, slinili, gegal glupoty itp .

Nie. To podpowiem.

To tacy grzeczni, układni młodzi ludzie, którzy po wypiciu kilku piw w pubie rozchodzą się cicho, nie zataczając się do domów tocząc poważne rozmowy na temat wpływu ilości plam na słońcu na tarło Karasi :lol: :lol: :lol:

a tak , to i ja spotkałam tych miłych i kulturalnych chłopców w Krakowie :)

Rzeczywiście - toczyli interesujące dyskusje - w tym również o genetyce

i wpływie genów dziadka socjalisty na postrzeganie świata przez potomków :roll:

Puszczali przy tym kolorowe pawie.

...

Jakaz przekonujaca zaleznosc przyczynowo-skutkowa :)

Nie. To podpowiem.

Ale mowia krotko i do rzeczy :D

Na dodatek przeprowadzaja szybkie akcje offsetowe :D

Mimo wszystko lubie kibicow - maja duzo zdrowego rozsadku - najlepsi byli kibice Legii jak zaspiewali po smierci Wejherta - " jeszcze jeden, jeszcze jeden ......." :D

Inteligentni ludzie . :D

Ano. I w sumie szkoda watku :( Bo o tym, jak zyc z alkoholikiem w sumie niewiele mozna sie z niego dowiedziec.

A ty chcesz recepty jak zyc z alkoholikiem ?

Gotowe przepisy mozna znalezc w magazynach kolorowych .

Znam paru alkoholikow - sa to sympatyczni ludzie i dobrzy fachowcy .

Niektorzy - bardzo dobrzy fachowcy , kochajacy to co robia.

Znam kobiety, ktore sa z nimi w stalych zwiazkach .

Dzieki nim - alkoholicy funkcjonuja, nie sa bezdomni , glodni, brudni, obdarci.

Chorzy nieuleczalnie ludzie maja dom i funkcjonuja w spoleczenstwie.

Jaka cene placa te kobiety za zycie z alkoholikiem - nie wiem .

Nigdy w zyciu nie osmielilabym sie napisac, ze te kobiety sa czemus winne ,

nakrzyczesc na nie albo je o cos oskarzac .

Ano. I w sumie szkoda watku :( Bo o tym, jak zyc z alkoholikiem w sumie niewiele mozna sie z niego dowiedziec.

aż sobie zacytowałam ....

to co teraz napisałaś świadczy o całkowicie laickim Twoim podejściu do tematu ....

całkowity brak wiedzy fachowej teraz z Ciebie wyszedł i cokolwiek byś innego nie napisała - nie przekreśli tego, że masz całkowity kompletny brak wiedzy fachowej w tym temacie ....

dla mnie to jest koniec rozmowy z Toba ... bo nie mamy o czym rozmawiać ....

nasza rozmowa nie polegałaby na dyskusji , bo po mojej stronie byłaby wiedza , a po Twojej jakies przypuszczenia nie poparte wiedzą ....

jesteś żałosna ....

gadasz o czymś i wnosisz zamęt w temacie o którym nie masz bladego pojęcia ....

finito....

to wzruszające i bardzo szlachetne, ale takie postępowanie określa się raczej jako stwarzanie komfortowych warunków do pogłebiania choroby alkoholowej.

" Sprawą najtrudniejszą jest zrozumienie i zaakceptowanie swojej bezsilności wobec picia alkoholika. Trzeba zrozumieć, że to jest choroba i powiedzieć sobie, że nie jestem w stanie wyleczyć go z tej choroby oraz, ze mam prawo ratować siebie i swoje własne życie. Trzeba pozwolić, by alkoholik spotkał się bezpośrednio z wszystkimi skutkami swego picia."

Daggulka - nareszcie ;) Bo juz miałam wnioskowac o pomnik dla Ciebie :) ;)

Zochno - z ust mi to wyjelas :) daggulka swieta cierpliwosc ma :)

Lumpie - niekonieczna do osobistego szczescia jest mi wiedza o tym, jak zyc z alkoholikiem , ale....tak sobie przy okazji Twoich rozległych dywagacji zerknelam na tytul watku :) A ponadto - niestety - wielu z moich podopiecznych wywodzi sie ze srodowisk, gdzie alkohol to chleb powszedni. Liczylam, ze czegos interesujacego, co w razie potrzeby moglabym wykorzystac - dowiem sie...

Zochna - co nareszcie ? z czego się sie cieszysz ? temat jest trudny i kontrowersyjny - a solidarność jajników niewiele wnosi . Zauważyłam ,że zawsze robisz jako takie tło ..nie masz swego zdania.

Wszystkim nie pomoże się , % chorych jest tak duży ,że chyba co 2 osoba do leczenia z dorosłych - tak strzelam ...

Ja też znam tak funkcjonujące małżeństwa i od nich zależy ten wybór drogi -ku leczeniu lub nie ...I tu uważam ,nie bardzo możemy się wtrącać - można jedynie zwrócić uwagę porozmawiać i raczej tyle ...

Nie znam innych możliwości - a nawet zaciągnięcie do jakiegoś ośrodka osoby nadużywającej nic nie da jak nie chce się leczyć lub nie widzi problemu . Ta droga jest do przejścia SAMOTNIE i jest to walka z samym sobą ... i spostrzeżenie tego ,że JEST problem ..

aż sobie zacytowałam ....

to co teraz napisałaś świadczy o całkowicie laickim Twoim podejściu do tematu ....

całkowity brak wiedzy fachowej teraz z Ciebie wyszedł ...........................

......................................................................................................

finito....

Odpraw egzorcyzmy i nie zapomnij nakrzyczec na kogos i podkreslic i o

glosic wyroku, ze sa [u]winne[/u] co stanowi o

niezaprzeczalnym profesjonalizmie .