Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Życie z alkoholikiem

alfa36

Recommended Posts

ANSI najwięcej to się dowiesz z tego co zalinkowała Daga - zwłaszcza ten drugi link (bo ten pierwszy to osobiście nie polecam).

Dyskusja dyskusją i najbardziej mnie śmieszy ,że jak tylko ktoś coś napisze nie po myśli ogólnie przyjętego guru (ogólnie dotyczy większości wątków ) to zavczynaja się ustawki ...na tego lub innego A fakty , prawda , inne zdanie nie mają racji bytu z powodu ,,koleżeńskiego wsparcia "...i to jest tu żałosne .........

• Odpowiedzi 323
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zochna - co nareszcie ? z czego się sie cieszysz ? temat jest trudny i kontrowersyjny - a solidarność jajników niewiele wnosi . Zauważyłam ,że zawsze robisz jako takie tło ..nie masz swego zdania.

Wszystkim nie pomoże się , % chorych jest tak duży ,że chyba co 2 osoba do leczenia z dorosłych - tak strzelam ...

Ja też znam tak funkcjonujące małżeństwa i od nich zależy ten wybór drogi -ku leczeniu lub nie ...I tu uważam ,nie bardzo możemy się wtrącać - można jedynie zwrócić uwagę porozmawiać i raczej tyle ...

Nie znam innych możliwości - a nawet zaciągnięcie do jakiegoś ośrodka osoby nadużywającej nic nie da jak nie chce się leczyć lub nie widzi problemu . Ta droga jest do przejścia SAMOTNIE i jest to walka z samym sobą ... i spostrzeżenie tego ,że JEST problem ..

Nie pisze nawet o leczeniu - raczej o wyborach zyciowych kobiet .

I o tym, ze nie zasluguja na to, mimo kontrowersyjnych decyzji , zeby ktos

na nie wrzeszczal i krzyczal bezpodstawnie o jakiejs wyfantazjowanej

winie , podczas gsy alkoholizm jest nieuleczalna

choroba .

Muszę niestety przyznać, że sami jesteśmy trochę winni rozmycia wątku, :(

wdając się w dysputy z osobami (każdy wie o kim mowa) wnoszącymi jedynie zamęt.

Jedyny pożytek (dla nich) z ich obecności na tych stronach to to, że im się licznik postów kręci.

Jak daggulka napisała: wiedza i doświadczenie vs czcze gadanie-pisanie. :(

-

Szczegolna bardzo to wiedza i wybiorcze doswiadczenie .

To raczej obrona wlasnego wyboru .

Ktorego ja nie neguje - zuwazam, ze kobiety dokonuja r o z n y c h wyborow i

nie zasluguja na to zeby je publicznie za to potepiac oraz rozpatrywac ich decyzji

w kategorii w i n y .

To jakis obled, gorzej niz w sredniowieczu .

cytat z Jani63

,,Muszę niestety przyznać, że sami jesteśmy trochę winni rozmycia wątku,

wdając się w dysputy z osobami (każdy wie o kim mowa) wnoszącymi jedynie zamęt.

Jedyny pożytek (dla nich) z ich obecności na tych stronach to to, że im się licznik postów kręci,,,

POPRAWNOŚĆ POLITYCZNA - aż śmierdzi...zwana innym zdaniem ......lub PODLIZYWANIEM :lol:

Fajnie Jani63 znajdź sobie do dyskusji tylko takich z którymi się zgadzasz .....

:o

Wielka wiedza , a co po za tym ?

Jak to się u ciebie przekłada w praktyce?

moja wiedza zdobyta na terapii dla osób współuzależnionych przekłada się na to, że :

mając ojca alkoholika , matkę współuzależnioną , pierwszego męża alkoholika , drugiego męża alkoholika od 6,5 lat trzeźwego niepijącego który przeszedł leczenie terapeutyczne równolegle ze mną - nareszcie od lat kilku mam normalną spokojną partnerską rodzinę i szczęśliwe uśmiechnięte zadowolone z życia dzieci które mają przed sobą przyszłość której same będą kowalami nie obarczone syndromem DDA .....

i to jest mój sukces ..... udało się to niewielu - bo proste nie jest .... ale chciałam pomóc ....

Jeśli ktoś potrzebuje pomocy , wiedzy - bardzo proszę pisać do mnie na priv .... dla mnie to koniec dyskusji w tym wątku ....

żegnam....

POPRAWNOŚĆ POLITYCZNA - aż śmierdzi...zwana innym zdaniem ......lub PODLIZYWANIEM :lol:

Fajnie Jani63 znajdź sobie do dyskusji tylko takich z którymi się zgadzasz .....

Nie mieszajmy do tego polityki, bo dopiero zrobi się nieprzyjemnie.

Próbujesz mnie obrazić, czy wyprowadzić z równowagi. :evil:

Na początku wątku napisałem co mi leży na wątrobie, i z jakiej pozycji patrze na to zagadnienie. Czytałeś? Szczerze wątpię.

Wskakujesz w jakimś fragmencie, rzucasz tezę która szczypie jak gaz pieprzowy, bo jest nikomu normalnemu nieprzydatna, a później jeszcze sobie uzurpujesz prawo do tytułu adwersarza.

Proponuję zacząć czytać wątek jeszcze raz od początku. Tym razem ze zrozumieniem. Jak pamięć zawodna, i nie pozwala zapamiętać kto co napisał, to robić notatki. Dobrze by było gdybyś też wynotował swoje wypowiedzi, wtedy może dotrze do ciebie ile wniosłeś do tematu.

A jak dotrze to jest szansa że będziesz więcej myślał przed napisaniem, nie klepał bezmyślnie w keyboard. :x

JANI63

Mogę mieć inne zdanie i mogę je przedstawić i oczywiście nie musi Ci się podobać....

Podaj tę nieprzydatną tezę ......

a co bezmyślnego klepania w klawiaturkę podpisuję się z pod całością odnośnie Ciebie- nawet nie zauważyłeś ,że jestem kobietą - czego raczej nnie ukrywam ...więc z tą spostrzegawczością ,rozumieniem tekstu itp. są problemy ...więc SWE RADY ZASTOSUJ DO SIEBIE .

A to napisala Ci DAGA :

...,,Jani_63 - czytając to co napisałeś/łaś od razu da się odczuć nieznajomość problemu .

Aczkolwiek rozumiem, że człowiekowi nie znającemu tego problemu dogłębnie i nie stykającemu się z problemem na płaszczyźnie bezpośredniej trudno jest zrozumieć zasady działania syndromu współuzależnienia ...."

A to napisala Ci DAGA :

...,,Jani_63 - czytając to co napisałeś/łaś od razu da się odczuć nieznajomość problemu .

Aczkolwiek rozumiem, że człowiekowi nie znającemu tego problemu dogłębnie i nie stykającemu się z problemem na płaszczyźnie bezpośredniej trudno jest zrozumieć zasady działania syndromu współuzależnienia ...."

po dojaśnieniu - odszczekałam ....

-

Tylko kto w Polsce n i e zetknal sie z problemem na " plaszczyznie bezposredniej " ?

Doswiadczenia i wybory natomiast moga byc rozne .

-

Znam takich ojcow , dziadkow , ktorzy mimo choroby alkoholowej lub mimo wszystko byli dla swoich dzieci, wnukow najpiekniejszym, najglebszym wspomnieniem .

Znam takich ojcow, matki , ktorych samo wspomnienie bylo dla dzieci przeklenstwem .

-

Tylko kto w Polsce n i e zetknal sie z problemem na " plaszczyznie bezposredniej " ?

Doswiadczenia i wybory natomiast moga byc rozne .

-

Znam takich ojcow , dziadkow , ktorzy mimo tego lub mimo wszystko byli dla swoich dzieci, wnukow najpiekniejszym, njaglebszym wspomnieniem .

Znam takich ojcow, matki , ktorych samo wspomnienie bylo dla dzieci przeklenstwem .

http://images36.fotosik.pl/20/8e79409176ba3245.gif

i chyba tyle w temacie, bo wszystkich bredni tu wypisanych nie da sie sprostować :-?

Doświadczenia i wybory - są różne - tak jak różne są nawet sposoby leczenia , terapii i nie ma jednakowego wzoru dla wszystkich i dla każdego przypadku. Dlatego pomimo tego,że Daga ma tu osobiste bardzo głębokie doświadczenie nie uważam ,by było ono wyznacznikiem dla 100% przypadków.

Jest nawet taka metoda pochodząca z Ameryki PD i stosowana przez Indian-(a obecnie nawet w naszych aptekach - ale na ile skuteczna w Polsce nie wiem ) jak leczenie i odtruwanie organizmu rośliną o nazwie kudzu ....