Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Po kilku minutach halogeny słabiej świecą - jaka przyczyna.?

Recommended Posts

W jednym miejscu mam na jednym obwodzie dwa halogeny 12V o mocy 35W. Zauważyłem, że po kilku minutach od właczenia świecą słabiej... Nie, żeby kompletnie przygasły, ale jednak spadek mocy świecenia jest zauważalny... Jaka może byc tego przyczyna..? W obwodzie zamontowany jest transformator elektroniczny Osram 105W...

Dodam jeszcze, że wczesniej miałem zamontowane halogeny o mocy 50W, ale przy wymianie zauwazyłem, że izolacja kabla trochę się podtopiła i zmieniłem na 35W... Może to ta sama przyczyna..? Kabel mam 1,5 mm...

najpierw się sprawdza styki, Kazda utleniona powierzchnia bedzie stawiać opor i się grzać. Ze szkodą dla światła.

No własnie coś chyba jest z tym grzaniem... Przy halogenach 50W kabel tak się grzał, że troche podtopiło aż izolację... Tylko, że styki są OK, kabel był nówka sztuka, czy jest możliwe, że to np. kwetia transformatora..?

Witam

Prawdopodobnie padnieta przetwornica . Wymień to g.... na zwykły transformator ktory nigdy ci sie nie spali jeśli dasz niewielki zapas mocy .

Czyli co..? Transformaator elektroniczny wymienić na taki zwykły toroidalny..?

A dałem najlepszy /w sensie: najdroższy/ jaki mogłem znaleźć Halotronic Osrama...

Witam

Prawdopodobnie padnieta przetwornica . Wymień to g.... na zwykły transformator ktory nigdy ci sie nie spali jeśli dasz niewielki zapas mocy .

Czyli co..? Transformaator elektroniczny wymienić na taki zwykły toroidalny..?

A dałem najlepszy /w sensie: najdroższy/ jaki mogłem znaleźć Halotronic Osrama...

nic nie jest pewne. Najpierw sprawdza się połączenia a potem trafo.

A rachunki za prund płacisz? :D

Moze jak Pan dyspozytor widzi,ze za duzo prundu ciagniesz to Ci troche przykreca,aby sasiadom starczyło :D

Tak serio to trza kabel od staji trafo do licznika sprawdzic bo moze tam jak ten prund biegnie to Ciebie to go jakis sasiad do siebie zaprasza :D

Kolega wyzej ma racje,najlepsze to te najprostrze rozwiazania.

Im mniej elektroniki tym lepiej.

niestety - z transofrmatorami prawda. wprowadzile sie rok temu i przez ten czas juz chyba 3-4 transformatory elektroniczne poszly do wymiany. szczsliwie kupilem je w markecie, w ktorym bez problemu uznali mi reklamacje i dali nowe, ale sama strata czasu na dojazd do sklepu i wymiane transformatorow jest irytyjaca.

w wiekszosci przypadkow halogeny/LEDy w ogole przestawaly swiecic, ale w jednym miejscui objaw byl podobny jak opisany przez autora wątku, wiec zakladalbym ze to transformator