Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze mieszkalne w domku jednorodzinnym

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

Mieszkam obecnie w domku (PRLowskim klocku - bliźniaku) jednorodzinnym (piwnica, 2 piętra, strych). Każde piętro ma niespełna 95mKW (9,70m X 9,80m, liczone wewnątrz)

Chciałbym na strychu zrobić sobie SWOJE "mieszkanie", z osobnym wejściem (zewnętrzna klatka schodowa).

Mam w planach podnieść ściany zewnętrzne o ok. 1m w górę, położyć nowy dach (jedna ściana sąsiaduje z drugą połówką bliźniaka - obecnie 3 spady dachu).

W związku z tym mam 2 zasadnicze pytania do ekspertów i doświadczonych inwestorów:

1) Na jaki koszt muszę się przygotować żeby podnieść ściany, pokryć to dachem i dobudować klatke zewnętrzną (narazie bez kosztów wykończenia wnętrza)? Oczywiście zaraz ktoś powie ze to koszty indywidualne itp. Wiem. Ale jakieś "od-do" musi istnieć :) Dodam że nie mam zbyt grubego portfela i planuję zrobić to w możliwie ekonomiczny sposób.

2) 95mKW - chciałbym zrobić tam kuchnie połączoną z salonem, łazienkę razem z WC, sypialnię i pokój dziecięcy. Jest to możliwe bez ścisku? Nie będą to zbyt małe pomieszczenia?

Z góry dziękuję za wszelkie pomocne odpowiedzi.

Pozdrawiam

Łukasz