Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

skopali mi kominy z klinkieru

Recommended Posts

Wymarzyła mi się cegła klinkierowa w kolorze jasno-szarym na kominy. Tym bardziej mi się wymarzyła, że w przeciwnieństwie do standartowej cegły do popielatych dachów - MAtrixa, jest dostępna płytka klinkierowa w tym kolorze.

Do tej cegły wybraliśmy grafitowo-czarną zaprawę. Uprzedzałam "fachowców", że cegła jest jasna a zaprawa ciemna - mają uważać.

Komin już stoi i ... jest w kolorze Martix :(. Cała cegła umazana zaprawą. Jest po prostu czarna :(. Cegła kosztowała mnie przeszło 100% więcej niż zwykła grafitowo-czarna. I mam pytanie ... czy jest szansa zmyć to czymś ? "Fachowiec" skwitował - ale ile to bedziesz patrzeć na te kominy ?

Dodam, że komin miał być jasnoszary, cokoliki też i podbitka także. Cały mój projekt szlag trafił. Czy ktoś miał podobne przygody ?

Co to za paproki że Ci cegłę zaprawą upaprali :-? U mnie panowie mieli szamtki, wodę i na bieżąco przecierali jak im się gdzieś ubrudziło. Ja bym się nie godziła na taki stan rzeczy i kazała IM te cegły wyczyścić. Na rynku jest pełno różnego rodzaju czyścików do klinkieru (np. Sarsil)

W sobotę będę czyścić.

Ale gdyby efekt nie był zadowalający chyba pokusimy się czymś obić ten komin. Czy STRUKTONITEM można obić komin z klinkierki ? W jaki sposób ? Normalnie bezpośrednio na cegłę ?

Mam wrażenie że robili Ci te kominy za darmo i teraz nie wiesz jak ich poprosić o naprawienie szkody.

Sorki to ich problem, jak się nie uporają z umyciem to niech robią od nowa.

Przynajmniej na drugi raz będą pamiętać że należy szanować kasę inwestora.

JA lubię patrzeć na swoje kominy codziennie od rana do nocy :D moja brocha i już. :wink:

Kobiety, to zupełnie nie rozumieją mężczyzn. Kolor??? A co to takiego??? Szary, mniej szary, bardziej szary, ciemno szary, jasnoszary, popielaty, ciemnopopielaty, jasnopopielaty. Szary zapaćkany czarnym to ciemnoszary? Czarny zapaćkany popielatym to jasnoszary czy ciemnoszary?? Ile popielatych paćków na cm2 zmienia czarny na jasnoszary?? Trafił się murarz artysta i tyle. Czasami człowiek musi. :lol: :lol: :lol: Aaaaa. To jest odpowiedź w temacie podobnych przygód.

wiaterwiater - to moze do Ciebie przemówi: 420 szt cegły czarnej/grafitowej kosztuje 1260 pln a 420 cegły jasnoszarej 2940 :). Dalej olał byś to ?

A co do kolorów to wiem coś o tym. Obdzwaniałam cały Śląsk za szarą cegłą i wszyscy faceci (bo przewaznie tracy odbierają tel w hurtowniach) uważali że grafitowy to jest szary :). Jedna jedyna hurtownia w Krakowie zajarzyła, że szary to szary :).

qwazar

Boję się dać tym paprokom do ręki ten zmywacz do klinkieru bo podobno jak się dostanie na fugę to będzie jeszcze gorzej wygladało. A poza tym... kobiety lepiej sie potrafią posługiwać zmywaczami, mam z nimi doczynienia conajmniej raz w tygodniu ;).

wiaterwiater - to moze do Ciebie przemówi

Nie denerwuj się. Sprawa zapaćkanych cegieł jest tak oczywista, że nawet nie poruszyłem tematu, a przecież o ten problem głównie chodzi.. I nie ma to nic wspólnego ani z ceną, ani z kolorem cegieł. Osobiście kupiłem dokładnie takie, jak mi się podobały nie patrząc ani na cenę, ani nazwę. Do dzisiaj nie wiem jaki mają kolor. O cenie nie wspomnę. I jeszcze jedno. Ja też uważam, że grafitowy, to szary, no....... może ciemnopopielaty. :lol: :lol: :lol:

pewnie już pochopnie zapłacone

Nie chodzi o pieniądze (1 tyś im już obcięłam) ale o to, że ja CHCĘ szare kominy.

Na nic gdybanie, w sobotę zabieramy się za robotę (zobaczymy czy to schodzi i jak bedzie z tym kupę paprania to murarze to doczyszczą,mam najdzieję, ze potrafię im jeszcze zaufać).

nie dawno ktoś pytał czym pomalowac płytki /bo kupił zbyt chropowate i nie idzie sie ich domyć/

okazuje sie, ze przed zakupem trzeba też trzeba myśleć ...

Czyli kupujmy wszystko czarne ? chyba ewidentnie zawinili fachowcy, to oni są odpowiedzialni za upapranie kominów.

Ten komin miał być ładny a gdzie jego podstawowe zadanie? Nie uciekło gdzieś po drodze?

Przecież jest z cegły klinkierowej więc chyba spełnia swoje zadanie ? Będziemy palić gazem wiec nie boję się, ze się szybko okopci.

Czuję się niezrozumiana :(. Czy faktycznie nikt z Was Panowie (w szczególności) nie stara się pogodzić swojego wyboru także z estetyką ? Kupując cegłę na komin już myślę o cokolikach w tym samym kolorze i o farbie do podbitki i krokwi.

Ten komin miał być ładny a gdzie jego podstawowe zadanie? Nie uciekło gdzieś po drodze?

Komin ma spełniać dobrze swoja funkcję. Powinien być wykonany z dobrych materiałów i odprowadzać spaliny, opary, wilgoć z domu. A z ładnością to bym nie przesadzał.

Moim zdaniem to bardziej jak z samochodem.

Nikt nie kwestionuje, że po pierwsze ma jeździć, ale do tego czy nie chcemy żeby był ładny?

Komin ma spełniać dobrze swoja funkcję. Powinien być wykonany z dobrych materiałów i odprowadzać spaliny, opary, wilgoć z domu. A z ładnością to bym nie przesadzał.

Moim zdaniem to bardziej jak z samochodem.

Nikt nie kwestionuje, że po pierwsze ma jeździć, ale do tego czy nie chcemy żeby był ładny?

Porównanie komina do samochodu, nie jest zbyt trafne :wink:

Komin przede wszystkim, powinien spełniać rolę do jakiej został stworzony.

Dobrze odprowadzać spaliny, opary, wilgoć. Wykonany ma być solidnie i z dobrych materiałów. A jak będzie przy okazji ładny to super :D