Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

skopali mi kominy z klinkieru

Recommended Posts

... Uprzedzałam "fachowców", że cegła jest jasna a zaprawa ciemna - mają uważać ...

równie dobrze mogła byś uprzedzac koszykarzy lub piłkarzy ręcznych/ czyli szczypiornistów/ aby uważali i grali tak - aby w czasie meczu nie dotykac się wzajemnie :lol:

kontakt cegły z zaprawa jest nieunikniony :D

przykład ?arturromarr starał sie jak najlepiej /bo robił dla siebie/ lecz nie był w stanie uniknąć zabrudzenia cegły

Jest jeden probem - przyjdą dopiero pod koniec tygodnia, kupię im jakiś zmywacz - ale myślicie, ze jest szansa, ze to wyczyszczą ? Kominy były stawiane w zeszłym tygodniu a cegła nie jest gładka.

wg mnie wiara w cud tym razem nie sie nie spełni, a kominy nie dadza sie doczyścić ... :-?

• 3 weeks później...

Sytuacja wyglada tak:

kominy czyszczone dwa razy zmywaczem do klinkieru. Zeszło minimalnie (przynajmniej są oba kominy w jednakowym kolorze) ale po oryginalnym kolorze ani widu ani słychu.

Mam teraz z kolei drugi problem - słyszał ktoś o tym, ze po tym czyściku do klinkieru nalezy poprawić fugi ? Może inaczej cieknąć komin ? (Sugerował nam to kierownik).

Mam kominy z cełej cegły na zaprawie barwionej grafitowej. Czy należy uzupełnić fugę/zaprawę ? Muszę się rozliczyć/rozmówić z wykonawcą i wyliczyć swoje straty.

Tylko jak uzupełnią fugę to komin znowu będzie w odcieniu matrix. :)

PS:

Jak dla mnie porównanie z samochodem jest dobre bo też musi być trwały, spełniać swoje zadanie i być wykonany z dobrych materiałów, a dziwnym przypadkiem do tego wszystkiego chcemy jeszcze ,żeby był ładny.

Dla mnie komin jest ważnym elementem wizerunku całego budynku i byłem załamany jak moja cegła po fugowaniu zrobiła się bura.

Czyściłem cały dzień, jest w miarę dobrze, choć nie taki jak nowa cegła.