Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grunt gliniasty a dachówka cementowa.

kkdarch

Recommended Posts

Witam

Nie mogłem nic znaleźć odnośnie większej wagi dachu z dachówki cementowej na tym forum więc założyłem nowy temat.

Otóż podczas ostatniej wyceny do wypłaty drugiej transzy kredytu rozmawiałem z panem że planuję położyć na dach dachówkę cementową a on był bardzo zdziwiony.Twierdzi że tak ciężki dach może powodować osiadanie budynku na gruncie gliniastym (a w zasadzie piaski gliniaste ,glina z iłem bardzo zbitym) .

Ściany mam z silki E24 a także budynek jest podpiwniczony.Przecież stropy ,ławy i mury też ważą i to nie mało bo w sumie będzie jakieś 60m3 betonu ,4t stali oraz 50 t mury.Jakie jest ryzyko że po pokryciu dachu ta waga będzie miała wpływ na osiadanie.Ławy są o szerokości 60 cm .Przez myśl przeszło mi żeby zmienić pokrycia ale jakoś nie widzi mi się blacha (przy moim dachu 300m2 i wielu załamaniach byłoby bardzo dużo odpadów) a do gontów jakoś nie mam przekonania.Powili zbliża się termin rozpoczęcia montażu więźby a to nie daje mi spokoju. :evil:

Pan od wycen chyba jakieś bzdury plecie - moja osobista ocena.

Dachówka Brassa cementowa waży 4,3 kg, na m2 potrzebujesz 10 szt. co daje wagę całości około 13 ton przy powierzchni 300 m2. Tyle matematyki.

A gdzie wylewki/posadzki, tynki, instalacje, no i bierzemy tylko różnice wagi innego pokrycia (pełne deskowanie też waży) w stosunku do dachówki itd. Nie uważam żeby te kilka ton więcej miało znaczenie przy całkowitej masie budynku.

Przede wszystkim nie lekceważyłbym sprawy, tylko zajrzał do projektu. Nie wolno zmieniać założeń projektowych ot tak sobie. Dach pod blachę i dach pod dachówkę to są różne tematy; różna konstrukcja, różne rozstawy podpór, różne mocowania, różne wymiary. I jeszcze w opisie technicznym powinieneś mieć takie cóś jak: geotechniczne warunki posadowienia. Twój kierbud powinien umieć z tego wyczytać co wolno, a co nie.

Przede wszystkim nie lekceważyłbym sprawy, tylko zajrzał do projektu. Nie wolno zmieniać założeń projektowych ot tak sobie. Dach pod blachę i dach pod dachówkę to są różne tematy; różna konstrukcja, różne rozstawy podpór, różne mocowania, różne wymiary. I jeszcze w opisie technicznym powinieneś mieć takie cóś jak: geotechniczne warunki posadowienia. Twój kierbud powinien umieć z tego wyczytać co wolno, a co nie.

Gdyby w projekcie miał blachę, a nie dachówkę to raczej powinien się zastanawiać nad kwestią więźby.

W projekcie była blachodachówka ale rozmawiałem z projektantem i twierdzi że i tak wszystko oblicza pod dachówkę więc ze zmianą nie ma problemu-jego słowa.

Bardzo ciekawi mnie czy aby na takim gruncie(gliny piaszczyste -ilaste) nie ma większej podatności na osiadanie a tym samym pęknięcia ścian czy coś w tym rodzaju.Dom będzie stał do wiosny przykryty z zasłoniętymi ażurowo oknami i drzwiami więc wydaje mi się że co będzie miało wyjść wyjdzie do wiosny czy lata kiedy to będą kładzione tynki.Jak do tej pory nic nie pęka -odpukać tylko jedynym pęknięciem jest pęknięcie przy kominie od strony garażu gdzie koparkowy zasypywał i przepychał piach łychą ale to było przed wylaniem stropu z wieńcem nad piwnicą(odzieliły się bloczki od cegły).

Gdyby w projekcie miał blachę, a nie dachówkę to raczej powinien się zastanawiać nad kwestią więźby.

Ja właśnie o tym.

Moja żona siedzi akuratnie nad projektem przebudowy więźby. I nie ma na czym na długości 3 m oprzeć krokwi, bo dach letko skomplikowany. A oprócz zwiększenia przekrojów musi zmniejszyć rozstaw krokwi o ponad 10 cm