Parslej 26.10.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Ciekawy jestem waszej opinii czy warto stosowac ekrany za kaloryferami ? Moj hydraulik twierdzi ze sa zbedneChoc na logike ma to sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 26.10.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 hydraulikowi faktycznie twoje ekrany są zbędne. Tobie - niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 26.10.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Ja to myślę nawet więcej, jemu to nawet Twoje kaloryfery są zbędne. PS: Ja daję ekrany, bo koszt niewielki a zawsze trochę ciepła odbite do wewnątrz. Nawet nigdy się nie zastanawiałem czy ich nie robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parslej 26.10.2009 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Macie racje - biore ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laspalmas 26.10.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Moim zdaniem to jeśli montuje się kaloryfery żeberkowe (ze względu na sposób działania) to ekrany mają jakiś sens, a jeśli dzisiaj najczęsciej stosowane to to przecież i tak zimne powietrze wpada dołem i wylatuje górą więc te ekrany to jakoś funkcje odbijania promieniowania cieplnego to tak mi się wydaje że koszt ekranów i robocizna są wyższe niż ewentualne zyski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasto3 26.10.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 a za ekranem w ścianie grzyb... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parslej 26.10.2009 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 No i znowu w glowie metlik. Czyli uwazacie ze nie ma jednak sensu ?Mam kaloryfery stalowe "22" i cieple sa nie tylko w gornej czesci ale rowniez caly panel boczny ( z tylu tez) Dlaczego mialby grzyb na scianie powstawac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.10.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 przykleiłem takie coś w starym mieszkaniu - grzyba nie zauważyłem ale ekran po paru latach paskudnie się odkleja na brzegach i wygląda to na maxa obleśnie jak zajrzy się za kaloryfer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 26.10.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 a za ekranem w ścianie grzyb... znaczy klej był do rzyci, a nie do ekranu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parslej 26.10.2009 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Na samych rogach? moznaby to wketami przylapac Chyba ze chodzi o wszystkie krawedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.10.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 wszystkie krawędzie się zawijają - nie pamiętam jakiego kleju używałem - chyba takiego przezroczystego Dragon do styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parslej 26.10.2009 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 A jaki bylby dobry klej do tego typu rozwiazania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.10.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 w sumie co ten ekran niby ma dać? teoretycznie kaloryfer nie ma grzać ściany czyli to ciepło wyleci nad kaloryferem. Czy rzeczywiście tak to działa? przecież za ekranem ściana będzie zimniejsza więc obok tego ekranu będzie bardziej ciągnęła ciepło... nie wiem czy to ma sens... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 26.10.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Witam Ja powiem tylko tyle . Bylem kilka dni temu w serwisie samochodowym .Czekając na naprawę w kąciku dla klientow dotknąłem sciany za kaloryferem ktory grzał jak głupi . Po prostu wsunąłem tam rekę i co poczułem ? Ciepłą scianę w tym miejscu -oczywiscie zadnych ekranow tam nie bylo . Jak myślicie od czego ta sciana była ciepła ? Od kaloryfera ma się rozumieć bo 20cm od niego sciana była zimna w dotyku . To był jakis nowoczesny kaloryfer nie jakieś zeberkowe starocie . Tak wiec glosuje na podwójne "tak" dla ekranów za kaloryferem . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.10.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Na pewno nie zaszkodzi, ale czy ktoś widział zdjęcie z kamery termowizyjnej, na którym można by z zewnątrz zauważyć, gdzie taki kaloryfer wisi? Nie sądzę. To o niczym nie świadczy poza znikomym wpływem braku ekranu na straty cieplne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 26.10.2009 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Witam Ja powiem tylko tyle . Bylem kilka dni temu w serwisie samochodowym .Czekając na naprawę w kąciku dla klientow dotknąłem sciany za kaloryferem ktory grzał jak głupi . Po prostu wsunąłem tam rekę i co poczułem ? Ciepłą scianę w tym miejscu -oczywiscie zadnych ekranow tam nie bylo . Jak myślicie od czego ta sciana była ciepła ? Od kaloryfera ma się rozumieć bo 20cm od niego sciana była zimna w dotyku . To był jakis nowoczesny kaloryfer nie jakieś zeberkowe starocie . Tak wiec glosuje na podwójne "tak" dla ekranów za kaloryferem . pozdrawiam czyli grzejnik podgrzewając ścianę uważasz nie podgrzewa domu??? tylko to ciepło ucieka w kosmos... bardzo ciekawe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 26.10.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 czyli grzejnik podgrzewając ścianę uważasz nie podgrzewa domu??? a kto Ci takich bzdur nagadał ? sam to wymysliłeś ? Sorry im ściana gorętsza - tym szybciej i bardziej oddaje ciepło na zewnątrz (w kosmos) ideał to chłodna ściana - mało oddawałaby ciepła ALE : 1) przy scianach zewnetrznych (i one same) byłoby b. zimno a gorąco przy grzejnikach wewnątrz - dyskonfort mieszkania 2) brak grzejników pod oknami to zamarzanie okien, topnienie zmarzliny po ociepleniu i wilgoć spływajaca po oknach - umieszcenie grzejników pod oknami przeciwdziała Reasumujac - grzejniki pod oknami, ekran grubości 0,5-1 cm (a nie 20 cm styropianu od wewnątrz ) ograniczy trochę szybkie uciekanie ciepła w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.10.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 im ściana gorętsza - tym szybciej i bardziej oddaje ciepło na zewnątrz (w kosmos) ideał to chłodna ściana - mało oddawałaby ciepła teoretycznie masz racje ale jeżeli ocieplenie jest na zewnątrz ściany to nie ma to chyba aż takiego znaczenia - ściana akumuluje ciepło co akurat jest pozytywnym zjawiskiem. Układ jest odizolowany przez ocieplenie na zewnątrz więc to ciepło rozejdzie się po ścianie (prawo lewo) i częśc zostanie oddana do pokoju Poza tym te ekrany za kaloryfer mają góra 5mm grubości. Co takie "ocieplenie" może zdziałac? Ja przychylam się do zdania kolegi beton44 - kaloryfer ogrzewając ścianę dalej ogrzewa dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 26.10.2009 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 czyli grzejnik podgrzewając ścianę uważasz nie podgrzewa domu??? a kto Ci takich bzdur nagadał ? sam to wymysliłeś ? Sorry :cry: im ściana gorętsza - tym szybciej i bardziej oddaje ciepło na zewnątrz (w kosmos) ideał to chłodna ściana - mało oddawałaby ciepła ALE : 1) przy scianach zewnetrznych (i one same) byłoby b. zimno a gorąco przy grzejnikach wewnątrz - dyskonfort mieszkania 2) brak grzejników pod oknami to zamarzanie okien, topnienie zmarzliny po ociepleniu i wilgoć spływajaca po oknach - umieszcenie grzejników pod oknami przeciwdziała Reasumujac - grzejniki pod oknami, ekran grubości 0,5-1 cm (a nie 20 cm styropianu od wewnątrz ) ograniczy trochę szybkie uciekanie ciepła w tym miejscu. Ad czerwone. Wygląda to na atak ad personam, hmmm.... Możesz się sparzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 26.10.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Ciekawy jestem waszej opinii czy warto stosowac ekrany za kaloryferami ? Moj hydraulik twierdzi ze sa zbedne Choc na logike ma to sens... Promieniowanie nie przechodzi przez ścianę czyli np. cegłę i styro więc ciepło m.in. z promieniowania grzejnika ląduje w ścianie podnosząc trochę jej temp., co przy normalnym współczynniku przenikania ciepła nie powoduje znacznych zwiększonych strat ciepła w miejsach lokalizacji grzejników, jest to ok może 1-3 %. Czy warto?? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts