Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekran za kaloryferem - warto?

Parslej

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Moim zdaniem to jeśli montuje się kaloryfery żeberkowe (ze względu na sposób działania) to ekrany mają jakiś sens, a jeśli dzisiaj najczęsciej stosowane to to przecież i tak zimne powietrze wpada dołem i wylatuje górą więc te ekrany to jakoś funkcje odbijania promieniowania cieplnego to tak mi się wydaje że koszt ekranów i robocizna są wyższe niż ewentualne zyski.

Witam

Ja powiem tylko tyle . Bylem kilka dni temu w serwisie samochodowym .Czekając na naprawę w kąciku dla klientow dotknąłem sciany za kaloryferem ktory grzał jak głupi . Po prostu wsunąłem tam rekę i co poczułem ? Ciepłą scianę w tym miejscu -oczywiscie zadnych ekranow tam nie bylo . Jak myślicie od czego ta sciana była ciepła ? Od kaloryfera ma się rozumieć bo 20cm od niego sciana była zimna w dotyku . To był jakis nowoczesny kaloryfer nie jakieś zeberkowe starocie . Tak wiec glosuje na podwójne "tak" dla ekranów za kaloryferem .

pozdrawiam

Witam

Ja powiem tylko tyle . Bylem kilka dni temu w serwisie samochodowym .Czekając na naprawę w kąciku dla klientow dotknąłem sciany za kaloryferem ktory grzał jak głupi . Po prostu wsunąłem tam rekę i co poczułem ? Ciepłą scianę w tym miejscu -oczywiscie zadnych ekranow tam nie bylo . Jak myślicie od czego ta sciana była ciepła ? Od kaloryfera ma się rozumieć bo 20cm od niego sciana była zimna w dotyku . To był jakis nowoczesny kaloryfer nie jakieś zeberkowe starocie . Tak wiec glosuje na podwójne "tak" dla ekranów za kaloryferem .

pozdrawiam

czyli grzejnik podgrzewając ścianę

uważasz nie podgrzewa domu???

tylko to ciepło ucieka w kosmos...

bardzo ciekawe :o

a kto Ci takich bzdur nagadał ?

sam to wymysliłeś ? Sorry :cry:

im ściana gorętsza - tym szybciej i bardziej oddaje ciepło na zewnątrz (w kosmos)

ideał to chłodna ściana - mało oddawałaby ciepła

ALE :

1) przy scianach zewnetrznych (i one same) byłoby b. zimno a gorąco przy

grzejnikach wewnątrz - dyskonfort mieszkania

2) brak grzejników pod oknami to zamarzanie okien, topnienie zmarzliny

po ociepleniu i wilgoć spływajaca po oknach - umieszcenie grzejników

pod oknami przeciwdziała

Reasumujac - grzejniki pod oknami, ekran grubości 0,5-1 cm (a nie 20 cm

styropianu od wewnątrz :lol: ) ograniczy trochę szybkie uciekanie ciepła w tym miejscu.

im ściana gorętsza - tym szybciej i bardziej oddaje ciepło na zewnątrz (w kosmos)

teoretycznie masz racje ale jeżeli ocieplenie jest na zewnątrz ściany to nie ma to chyba aż takiego znaczenia - ściana akumuluje ciepło co akurat jest pozytywnym zjawiskiem. Układ jest odizolowany przez ocieplenie na zewnątrz więc to ciepło rozejdzie się po ścianie (prawo lewo) i częśc zostanie oddana do pokoju

Poza tym te ekrany za kaloryfer mają góra 5mm grubości. Co takie "ocieplenie" może zdziałac? Ja przychylam się do zdania kolegi beton44 - kaloryfer ogrzewając ścianę dalej ogrzewa dom.

a kto Ci takich bzdur nagadał ?

sam to wymysliłeś ? Sorry :cry:

ALE :

1) przy scianach zewnetrznych (i one same) byłoby b. zimno a gorąco przy

grzejnikach wewnątrz - dyskonfort mieszkania

2) brak grzejników pod oknami to zamarzanie okien, topnienie zmarzliny

po ociepleniu i wilgoć spływajaca po oknach - umieszcenie grzejników

pod oknami przeciwdziała

Reasumujac - grzejniki pod oknami, ekran grubości 0,5-1 cm (a nie 20 cm

styropianu od wewnątrz :lol: ) ograniczy trochę szybkie uciekanie ciepła w tym miejscu.

Ad czerwone. Wygląda to na atak ad personam, hmmm....

Możesz się sparzyć :-?

Ciekawy jestem waszej opinii czy warto stosowac ekrany za kaloryferami ?

Moj hydraulik twierdzi ze sa zbedne

Choc na logike ma to sens...

Promieniowanie nie przechodzi przez ścianę czyli np. cegłę i styro więc ciepło m.in. z promieniowania grzejnika ląduje w ścianie podnosząc trochę jej temp., co przy normalnym współczynniku przenikania ciepła nie powoduje znacznych zwiększonych strat ciepła w miejsach lokalizacji grzejników, jest to ok może 1-3 %. Czy warto??

pzdr