jarett 26.10.2009 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Hej, kupiłem działkę, dla której sporządzone już były warunki przyłączenia prądu. Są one wystawione na poprzedniego właściciela. Do warunków załączony jest wzór umowy na przyłączenie. Na chłopski rozum - warunki są przypisane do działki nie do właściciela. Wymyśliłem, że pewnie wystarczy wpisać umowę na siebie i jechać z koksem. Niestety nie jest to takie oczywiste. Właściwie w 'energetyce' (EnergiaPro) spotkałem się z wielką niekompetencją i spychologią - rozmawiałem dokładnie z 5 osobami (w tym z "odpowiedzialnymi za koordynację tej umowy") i żadna z nich nie potrafiła mi jednoznacznie odpowiedzieć co mam zrobić. Jedni mówili, że powinienem wystąpić o nowe warunki - co wg mnie jest nonsensem bo te są z końca lipca i na bank się nie zmieniły a pochłonie to znów czas. Inni sugerowali (acz niepewnie), że może powinienem załatwić jakąś cesję tych warunków na siebie, ale koniecznie u notariusza (!!??) i wtedy czekać na 'wygenerowanie' nowej umowy. Czy ktoś z Was miał taką sytuację i jak to rozwiązał? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że co miasto to może być inaczej ale może jakoś mnie to naprowadzi. PS. To samo miałem w przypadku gazu, ale tam przynajmniej odp była konkretna. Wystąpić ponownie o warunki, do wniosku dołączyć te na poprzedniego właściciela, oni je tylko szybko przepiszą i dostarczą nową umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/132242-cesja-warunk%C3%B3w-przy%C5%82%C4%85czenia-pr%C4%85du/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 27.10.2009 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Hej.Ja miałem taką właśnie sytuację. Kupiona rozpoczęta budowa wraz z warunkami przyłączenia na prąd. Wszystko na poprzedniego właściciela. Co prawda w momencie podpisywania aktu notarialnego jakiś dokument cesji też był przygotowany, ale nikt o niego póki co mnie nie pytał.Po prostu energetyka zrobiła finalne przyłącze do działki, potem elektryk załatwił przyłącze do budynku i mam umowę na prąd już na siebie. Żadnych problemów nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/132242-cesja-warunk%C3%B3w-przy%C5%82%C4%85czenia-pr%C4%85du/#findComment-3650104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 27.10.2009 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Pytanie czy miałeś tylko warunki przyłączenia czy miałeś już podpisaną umowę przyłączeniową przez poprzedniego właściciela. W tym drugim przypadku ponoć nie ma problemu - casja albo nawet nie i umowa na dostarczenie energii już na nowego. Wczoraj usłyszałem trzecią czy czwartą wersję - muszę po prostu znów złożyć wniosek o wydanie warunków (dodam, że tamte są sprzed 2 miesięcy a na działce nic sie nie zmieniło oprócz właściciela)...ehhh... a to dopiero początek drogi. Będzie FUN ! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/132242-cesja-warunk%C3%B3w-przy%C5%82%C4%85czenia-pr%C4%85du/#findComment-3650116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 27.10.2009 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Niestety dla ciebie kolego ale warunki techniczne są wiążące i ważne przez kilkanaście dni jeśli nie nastąpi podpisanie umowy przyłączeniowej każdorazowo załączanej (a raczej warunki są załącznikiem do umowy) do warunków. Jeśli wnioskodawca w terminie podanym w umowie nie podpisze jej (tak uczynił twój poprzednik) oznacza to, że nie chce zawrzeć umowy na przyłączenie. Po tym terminie warunki lądują w koszu i nie są nic warte. Nawet ta sama osoba musi wystąpić ponownie o warunki gdy chce zrobić drugie podejście. I nic nie znaczy, że warunki są z lipca bo od tego czasu wiele mogło się zmienić. Gdy umowa jest podpisana to oczywiście warunki są do działki a nie właściciela i żadnych problemów nie ma aby przenieść je na nowego odbiorcę. Powiem więcej nawet wykonane przyłącze przenosi sięna nowego odbiorcę. Warunek jest jednak jeden- trzeba związać się umową przyłączeniową z dostawcą. Ty takiej umowy nie posiadasz i dziwię sie że aż tyle gabinetów musiałeś odwiedzić aby to ustalić. Faktycznie brak tam kompetencji widać. Czyli podsumowując: musisz wystąpić o warunki przyłączeniowe - nowe, podpisać umowę przyłączeniową i od nowa czekać na realizację przyłączenia. Warunki mogą być o tej samej treści (ale nie muszą) lecz muszą być nowe bo jak mówiłem te które posiadasz od dawna są nie ważne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/132242-cesja-warunk%C3%B3w-przy%C5%82%C4%85czenia-pr%C4%85du/#findComment-3650209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 27.10.2009 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Otrzymałem następujące wersje od różnych osób: 1.Nic sie nie martwić - najlepiej przekonać poprzedniego właściciela żeby podpisał umowę a potem się to przepisze jakoś na mnie. Z tym, że poprzedni właściciel musiałby podpisać się pod oświadczeniem, że ma prawa do tej działki a nie ma. 2. Spisać z poprzednim właścicielem zrzeczenie się praw i obowiązków wynikających z warunków poświadczone notarialnie. Następnie podpisać umowę na siebie. 3. Po prostu Wypisać umowę na siebie mimo że warunki są na kogoś innego. i ostatnia najsensowniejsza: 4. Wystąpić o nowe warunki (można załączyć te poprzednie - być może to przyspieszy sprawę). Twoja opinia marcinie, potwierdza tę ostatnią wersję, więc jedyne co mi pozostaje to tak właśnie uczynić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/132242-cesja-warunk%C3%B3w-przy%C5%82%C4%85czenia-pr%C4%85du/#findComment-3650287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts