macieq03 26.10.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Witam. Planuje w kwietniu ruszyć z budową domu z poddaszem użytkowym. Będzie to nieduży około 100 m domek.Mam wstępnie uzgodnioną ekipę która zacznie od fundamentów a skończy na dachu . Zamierzam w związku z trudną sytuacją wprowadzić się na zimę - październik ,listopad. Domek wykonany z maxa.Czy bardzo ryzykuje,na co uważać ? Poradźcie coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 26.10.2009 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Moim zdaniem ryzykujesz i to bardzo, jesli chodzi o termin przeprowadzki. Pół roku od wbicia lopaty to zdecydowanie za krótko. Nawet gdyby zbudować dom w SSZ, to wykończenie pochłonie wiele tygodni. Mam na myśli wszystkie instalacje, wylewki, gładzie, a potem panele, kafelki, malowanie itd. Dobrze się zastanów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.10.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Poczytaj forum, jak ci ktoś ma odpsiać na co masz uważać i co ryzykujesz? Uważaj na wszytko. Na pogode na terminy na akośc itd itp. Ryzyko ? Będzie cieżko w poł roku ale się da. Startuj nie w kwietniu a jak bedzie możlwośc to wcześniej, Każdy tydzień ważny. Chcesz budwać szybko opracuj harmonogram prac, szczegółowy i potem sie go trzymaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 26.10.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Czy bardzo ryzykuje,na co uważać ? Poradźcie coś. Może się uda, a może: - u mnie zrywałem wylewki (3mc w plecy bo trzeba było czekać az nowe wyschną) - miałem kafelkarza/wykończeniowce alkoholika (gość z polecenia ). Dostał kopa w tyłek ale trzeba było szukac nowego (1 mc w plecy). - hydraulik miał wypadek samochodowy. Nikt nie chciał przyjśc aby zrobić samą kotłownie, a jak już kogoś znalazłem to stawka x 3. Czekałem na mojego (3 tygodnie w plecy). Pomniejszych strat czasu (dzien, dwa, pięć) nie liczę nawet. W Twoim przypadku straciłbyś już ponad połowę czasu zaplanowanego na budowę. Pewnie to realne ale niesamowicie ciężkie zadanie i pewnie wprowadzisz się do niewykończonego domu. Na co uważać? Na to wszystko co na tym forum piszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 26.10.2009 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 a papiery gotowe? jak nie ma, to też może być postój... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 26.10.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 naucz się planować ekipy typu wylewkarze, hydraulik itd na 3 miesiące do przodu i przypominaj o sobie co miesiąc najpierw a potem co tydzień w umowie zapisz prawo do zerwania kontraktu z ekipą, jeżeli budowa poszczególnych etapów będzie się wydłużała poza określone czasowo ramy (czasem lepiej wziąć cieślę i położyć folię zamiast czekać aż twoja ekipa łaskawie wróci za miesiąc z innej budowy) pogódź się z myślą, że idealnego domu mieć nie będziesz, bo nie będzie czasu na poprawki pogódź się z myślą, że wykończenie będziesz w pewnym stopniu robił mieszkając Innych niebezpieczeństw nie widzę wybudowałam w pół roku (czerwiec - grudzień) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.10.2009 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Jak już Ci się uda zamieszkać według planów to pomyśl o wentylacji, może być potrzebna w dużej ilości, tak jak kasa na ogrzanie domu Ja wybudowałem w rok, udało by mi się w ok. 6-7 miesięcy gdybym nie musiał wielu rzeczy robić sam. Wiedza na temat budowy i dokładne zaplanowanie wszystkich etapów uważam za najważniejsze w Twojej sytuacji! I tak jak przedmówca, idealnie nie będzie jeśli chodzi o wykończeniówkę, niestety ,,, EDIT: przedmówczyni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 26.10.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 na jesien jednego roku zrobilem fundamenty + płytę. na wiosnę nastepnego (marzec/kwiec) poszły roboty dalej, w grudniu tego roku samego roku wprowadzka. Przy krótkim harmonogramie trzeba wczesnie dogrywać ekipy, warto się zastanowić nad solidnym nadzorem, coby robili raz a dobrze. Bolączką były przyłącza ich wykonanie przez stosowne zakłady - tu trochę nerwów poszło - prąd i gaz - gaz praktycznie rzutem na taśmę się udało. Materiłały Ci podwiozą bez problemów - ale też lekkie wyprzedzenie w zamawianiu jest wskazane. Czyli dla mnie solidny nadzór, organizacja prac ekip, materiały i przyłacza. powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macieq03 26.10.2009 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Wydaje mi się że ekipa stanie na wysokości zadania ,i nie trzeba będzie ich pilnować. A konkretnie to chodzi mi o to jak to jest z wprowadzeniem do ''świeżego'' domu.Czy nie będzie robić się wilgoć czy grzać na przykład w lipcu ,sierpniu w centralnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.10.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Czy nie będzie robić się wilgoć czy grzać na przykład w lipcu ,sierpniu w centralnym? Wilgoc będzie, wszędzie !!! Ale ,,, bez obaw. Rozpoczniesz sezon grzewczy tak jak inni,,, Problem będzie jeśli nie będziesz wentylował lub będziesz robił to zbyt słabo. Kilka okien uchylonych cały czas powinno pomóc, niestety to co ucieknie razem z tą wilgocią ( energia) musisz uzupełnic ! A tak w ogóle to grawitacja będzie czy WM ? PS. Witam sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 26.10.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Czy nie będzie robić się wilgoć czy grzać na przykład w lipcu ,sierpniu w centralnym? Wilgoć może rozłożyć cały misterny plan - dużo zależy od pogody a jednocześnie uniemożliwia np. montaż podłóg, drzwi itp. Przy tak krótkiej budowie może warto iść w mniej wilgotne technologie? Suche jastrychy na posadzkach? Suche tynki z płyt G/K? Bloczki na klej zamiast na zaprawie? Itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 26.10.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Czy nie będzie robić się wilgoć czy grzać na przykład w lipcu ,sierpniu w centralnym? Wilgoc będzie, wszędzie !!! Ale ,,, bez obaw. dokładnie. ale przy solidnym grzaniu i wietrzeniu - krórko. U mnie przez pierwszy tydzień po włączeniu centralnego woda kapała z wełny Nie było na szczęście zabudowy sufitów na poddaszu. Po tygodniu grzania i wietrzenia kapać przestało, potem przez miesiąc - dwa była miła wilgoć, którą lubiły moje zatoki a nie lubiły stawy męża, a potem wszystko wyschło i po sprawie. Ale piec chodzil non-stop, okna otwieraliśmy na przestzrał co godzinę a parkiet położyliśmy po pół roku mieszkania na betonie zakrytym wykładziną. Panele były od razu i nic im się nie stało. PS grzanie ma sens, jak masz ocieplenie poddasza. My grzaliśmy przed połozeniem wełny i nic to nie dało - całe ciepło szło sobie przez dach a nie w ściany. dopiero po wełnie zaczęło schnąć. Mówię oczywiście o suszeniu ekspresowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tig1 28.10.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 spokojnie można (z głowa), trzeba tylko wybierać sprawdzone, sprawdzone i jeszcze raz sprawdzone ekipy, te ekipy muszą wiedzieć że tobie bardzo, bardzo zależy na czasie (spore rachunki za telefon ale warto) i nie ważne co tam sobie o tobie pomyślą, sprawdzona, sprawdzona hurtownia materiałów budowlanych: telefon - dostawa, wracając do wykonawców - nie wiązać się uczuciowo - jeżeli jakiś czas przed omówionym terminem zaczynają kręcić, odkładać - szukamy nowych pamiętając o tym co wyżej, technologie jak najbardziej tak ale nie przesadzałbym np. ze spoinami, do czasu wykończenia całego domu zapomnimy o nich i o wilgoci w nich zawartych (jeden większy deszcz na pewnym etapie budowy zrobi więcej niż te spoiny, ale można), kartongips - brr - tylko poddasza - choć to kwestia ..., na pewno posadzki z miksokreta ze względu na czas wykonania i ilość wody (ale to raczej standard), warto się zastanowić nad tynkami jeśli nie zależy nam na gładkości pupy niemowlaka a podoba nam się struktura DOBRZE/ŁADNIE zrobionych tynków polecam cem/wap, trochę mniej wilgoci i mniej konsekwencji z jej ewentualnym nadmiarem, na pewno większe ilości betonu tylko w betoniarni, czas wykonania/wiązania zdecydowanie na plus, warto pomyśleć o gotowych nadprożach, strop np. terriva nie monolit, odpada deskowanie, znaczna część zbrojenia - sporo zaoszczędzonego czasu, przy ekipach warto zwracać uwagę na ilość pracujących osób, im więcej tym szybciej (na ogół), istotny jest też sam projekt domu, jego komplikacja - ale na to już chyba za późno, częste wizyty na budowie dopingują. ale niestety większość z tych porad można by zatytułować jak drożej wybudować dom mnie pobudowanie i wprowadzenie się do wykończonego parteru zajęło około 8-mcy, a spokojnie zdążyłbym wcześniej tylko musiałem poczekać z przeprowadzką na koniec roku szkolnego, all instalacje - sam+1/2 podłogi - sam+1/2 malowania - sam+1/2 kafelki - sam różne - sam+1/2 w tym czasie wolnego czasu - 0% wliczając w to święta i niedziele, po tym czasie aż do teraz satysfakcji - 100% dom budowała "Firma" od fundamentów aż po dach - przy dobrej to czysta przyjemność i w ogólnym bilansie nie koniecznie drożej, zaoszczędzone pieniądze np. na wykopach pod fundament, szalunkach, VAT-cie , wilgoci mimo rozsądnego/oszczędnego grzania/wietrzenia niewiele, na styku ściany z balkonem i na klatce schodowej ale ta przez suszące się tam pranie trochę chaotycznie ale o wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 28.10.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 ja rozpocząłem budowę 1 czerwca.W poniedziałek zaczynam kłaść podłogi.1 grudnia przeprowadzka. Miałem wszystkie papiery wcześniej.Zbudowałem dom energoszczędny więc tzreba było pilnować wszystkiego i wszystkich więc od czerwca nie mam dni wolnych . co do ryzyka to napiszę na wiosnę.Zobaczymy.Na razie rekuperator pracuje cały czas.Wilgoć mam na poziomie 60-65%.Pasuje mieć 50%. Pozdrawiam i życzę duuuużo zdrowia i optymizmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Armidia 28.10.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Nawet gdyby zbudować dom w SSZ, to wykończenie pochłonie wiele tygodni. . co to jest SSZ ? Pozdrawiam, Armidia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 28.10.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 SSZ to stan surowy zamknięty, czyli mury, dach, okna i drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Armidia 28.10.2009 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 no tak, logiczne - dzięki tak to jest, jak się blondynka za budowanie chałupy zabiera Pozdrawiam, Armidia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 29.10.2009 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Budowe zaczalem 23 maja 2007,na kolejny maj,juz 2008,wprowadzilismy sie,do kompletnie wykonczonej chalupki.Pomijam brak drzwi wew. mebli......Gdyby nie 3 miesiace straty czasu przez chory wowczas rynek budowlany,byloby i wczesniej....Nie wiem,ale moze moja technologia budowy domu-sciana 1 w Ytong 40 cm,wm odpalona w koncu kwietnia ,tuz przed wprowadzka,cos daly...pewnie tak ,niemniej...nic zlego sie nam i w domu nie stalo i nie odczuwalismy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts