misiek_y 26.10.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 WitamMam do was pytanie Postawiłem dom w stanie surowym otwartym właśnie koniczą mi dach Ale zanim przyszła ekipa od dachu budynek miesiąc stał a deszcze solidne padały teraz mam mokre ściany w środku i na zewnątrz. Z góry uprzątnąłem wodę ponad 1000 litrów Mam pytanie czy zabijać wszystkie okna i dźwi na zimę szczelnie czy zostawić wszystkie otwory i niech chula wiatr do wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 26.10.2009 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 zabijać otwory deskami z prześwitem - żeby wiatr i mróz hulał po domu a śnieg i okoliczne menelstwo nie wpadało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 26.10.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Świetnie, że się ten wątek pojawił. Ja się śniegu i meneli nie boję. Ale chciałbym pozakrywać wszelakie otwory na poddaszu czarną folią ze względu na membranę dachową - musi mieć ciemno. Pytanie jak to zrobić? Czy taką folie można poprzybijać gwoździami do porothermu czy może jakąś taśmą poprzyklejać? Czy można to zrobić od środka? - nie mam drabiny. PozdrAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 26.10.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Świetnie, że się ten wątek pojawił. Ja się śniegu i meneli nie boję. Ale chciałbym pozakrywać wszelakie otwory na poddaszu czarną folią ze względu na membranę dachową - musi mieć ciemno. Pytanie jak to zrobić? Czy taką folie można poprzybijać gwoździami do porothermu czy może jakąś taśmą poprzyklejać? Czy można to zrobić od środka? - nie mam drabiny. Pozdr AM Odfruniesz z tą folią . Mi raz wyrwało solidnie zbite z palet "dekle". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.10.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Świetnie, że się ten wątek pojawił. Czy taką folie można poprzybijać gwoździami do porothermu Do porothermu nie bardzo da się coś wbić.Szkoda zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 26.10.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Świetnie, że się ten wątek pojawił. Ja się śniegu i meneli nie boję. Ale chciałbym pozakrywać wszelakie otwory na poddaszu czarną folią ze względu na membranę dachową - musi mieć ciemno. Pytanie jak to zrobić? Czy taką folie można poprzybijać gwoździami do porothermu czy może jakąś taśmą poprzyklejać? Czy można to zrobić od środka? - nie mam drabiny. Pozdr AM Z tym dbaniem o membranę bym nie przesadzał. Dechy będą solidniejszym rozwiązaniem. Gwoździe bijesz w fugi. Można kupić utwardzane wtedy będzie łatwiej. U mnie była folia "szklarniowa" dostałem od kogoś w prezencie. Mocowałem pasy poprzeczne na zakład, zszywaczem tapicerskim, do listewek, a listewki gwoździami w fugi. Wiatr przy większym naporze robił sobie miejsce pomiędzy pasami folii. Przez całą zimę jedynie raz w oknie garażu wyrwało całą ramkę. Przybiłem od nowa i po kłopocie. Otwory drzwiowe i garażowe zabiłem płytami OSB. Rozwiązanie zdało egzamin, a wiało naprawdę solidnie. Badań membrany w laboratorium nie robiłem ale "na moje oko" zniosła to dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 26.10.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Świetnie, że się ten wątek pojawił. Czy taką folie można poprzybijać gwoździami do porothermu Do porothermu nie bardzo da się coś wbić.Szkoda zachodu. Widzę, że wyobraźni brakło! Nie trzeba nic wbijać w pustaki. Wystarczy zaklinować stemple w otworze i do tego przybić poziome listewki rozpinające folię. Przy takim sposobie mocowania folia nie jest rozrywana i dom ładnie się wentyluje. Tak było u mnie i wszystko suchutkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adammxxx 26.10.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Świetnie, że się ten wątek pojawił. Czy taką folie można poprzybijać gwoździami do porothermu Do porothermu nie bardzo da się coś wbić.Szkoda zachodu. Widzę, że wyobraźni brakło! Nie trzeba nic wbijać w pustaki. Wystarczy zaklinować stemple w otworze i do tego przybić poziome listewki rozpinające folię. Przy takim sposobie mocowania folia nie jest rozrywana i dom ładnie się wentyluje. Tak było u mnie i wszystko suchutkie! Wielkie dzięki za podpowiedz,bardzo dobry pomysł,napewno go zastosuje już niedługo u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 26.10.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Ja miałem przykręcone deski po bokach okna i do tego przybite deski zasłaniające okno. Te po bokach przykręcone do Pth kołkami. Całośc wytrzymała 3miesiące tamtej zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.10.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Świetnie, że się ten wątek pojawił. Czy taką folie można poprzybijać gwoździami do porothermu Do porothermu nie bardzo da się coś wbić.Szkoda zachodu. Widzę, że wyobraźni brakło! Nie trzeba nic wbijać w pustaki. Wystarczy zaklinować stemple w otworze i do tego przybić poziome listewki rozpinające folię. Przy takim sposobie mocowania folia nie jest rozrywana i dom ładnie się wentyluje. Tak było u mnie i wszystko suchutkie! kolo ....to nie pustaki tylko ceramika.Jakie stemple masz klinować??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek_w 29.10.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 kolo ....to nie pustaki tylko ceramika.Jakie stemple masz klinować??? chyba chodzi o to, że w pusty otwór okienny wkładasz kołek-stempel-jak sobie to nazwiesz na wcisk, pionowo. W zależności od wielkości okna jeszcze jeden lub dwa. Do nich mocujesz poziome łaty i folię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 29.10.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Nic bym nie robił, jak snieg napada to łopatą tylko wygarnąć, a tak przy wiatrach w zimie ładnie na wiosne wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts