Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak połączyć panele z nieistniejącym progiem ;)

mj2007

Recommended Posts

witam!

problem jest tego typu, że zamierzam położyć panele i wymienić drzwi wejściowe do mojego nowego mieszkania. problem w tym, że panelę kładę w tym tygodniu, a drzwi (razem z progiem) będą dopiero za dwa tygodnie. i tu jest problem co zrobić z panelami na przedpokoju. w tej chwili mam wąski przedpokój, na którego końcu są stare drzwi. drzwi te otwierają się na zewnątrz, czyli jest przed nimi wnęka, w której znajduje się wysoki i szeroki próg. mam zamiar go zdemontować i część wnęki wyłożyć panelami. jednak mam pytanie co sie stanie jak przyjadą nowe drzwi? chyba ekipa nie zamontuje mi progu na panelach, bo paneli nie można przytwierdzać na stałe do niczego. jak zrobię za krótkie to będzie mało elegancka dziura, z którą i tak będzie coś trzeba zrobić. czy ktoś mi podpowie co zrobić w moim przypadku?

z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

pozdrawiam.

Może ja spróbuję ;-)

Miałem u siebie niemalże identyczną sytuację - panele istniejące po poprzednim właścicielu, próg makabrycznie brudny, drzwi wejściowe tandetne i brzydkie i taka piękna szpara między nierównie dociętymi panelami i tym obleśnym progiem.

W moim przypadku nowowstawiane drzwi nie miały właściwego porządnego progu w zestawie tylko taką cienką listwę rozpierającą z uszczelką. Dodam jeszcze, że całą obróbkę robiłem sam więc mogłem sam sobie trochę powymyślać i pokombinować.

Próg więc powstał z 27mm grubości deski klejonej kupionej w Castoramie (przeznaczonej tak naprawdę na parapet (kosztowała około 35zł. jeśli dobrze pamiętam)). Mój "sposób" polegał na podcięciu spodu progu tak by zachodził na panele i je zakrywał. Małą szczelinę ponad panelami a progiem wypełniłem akrylem. Po podcięciu próg "stracił" trochę widocznej grubości.

Od strony drzwi mój próg leży na wspomnianej listwie rozpierającej (tam też jest trochę podcięty). Do jego czoła przykleiłem dodatkową uszczelkę. Przestrzeń pod progiem pozostałą po starym progu wypełniłem wylewką ze zwykłej zaprawy wyrównawczej. Po wyschnięciu wywierciłem otwory na 2 kołki i na dodatkowej cienkiej warstwie kleju przykręciłem próg do podłoża.

Moją "dechę" oczywiście wcześniej polakierowałem trzykrotnie.

Być może to rozwiązanie udałoby Ci się zaadoptować do Twojej sytuacji. Cała "operacja" trwała jednakże kilka wieczorów więc pewnie Twoi monterzy wymyślą coś szybszego.

Pozdrawiam.

witam!

Wumi, dziękuję za dobre rady. na pewno się przydadzą, chociaż nie do końca o to mi chodziło. ja nie mam jeszcze paneli, a próg będzie montowała ekipa od drzwi. i nie wiem do którego miejsca mam położyć te panele. z tego co wiem to próg nie powinien być nomtowany na nie od wierzchu, a z drugiej strony nikt mi nie będzie podcinał progu, żeby zmieściły się pod nim panele. czy jak wysunę panele zbyt daleko do drzwi to firma montażowa powinna mi je przyciąć do odpowiedniej długości? jeśli z drugiej strony będą za krótkie to będę musiał czymś maskować powstałą szczelinę.

• 4 weeks później...

niestety jeszcze się nie skończyła ;) co prawda nowe drzwi razem z progiem już są, ale podłogi nadal brakuje. i będzie brakowało jeszcze przez kilka dni, bo "grubsze" prace nie są jeszcze skończone. ale jak coś ciekawego wymyślę to podzielę się tą informacją. może nawet dokumentację fotograficzną załaczę ;)

w chwili obecnej myślę nad zamówieniem u stolarza progu na szerokość całej wnęki odpowiednio wyprofilowanego od spodu. ale to pomysł na dziś, co będzie jutro to dopiero zobaczymy ;)