Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koza , piec z cegiel jak zrobic

domiii

Recommended Posts

Zależy co tak na prawdę chcesz mieć. Kominek, piec z płytą typu kuchnia, hypokauste, piec akumulacyjny.

Tu masz stronkę

gdzie masz opisy i schematy poszczególnych rodzajów pieców. Poczytaj przynajmniej będziesz wiedział czego chcesz.

Na własną rękę bez nadzoru kogoś kto ma o rzeczy pojęcie nie polecam.

Powtórzę co już kilka razy napisałem. Czad zabija, naprawdę i na śmierć.

Koza to wolno stojący piecyk, żeliwny bądź stalowy. Czasem z okładziną ceramiczną , ale koza z cegieł :o chyba nie wiem o co chodzi.

• 2 weeks później...

jesli jest ochota zabawy w zduna - proszę bardzo.

ale trzeba pamiętać o tym że z samych szamotowych cegiełi (czy płytek) pieca się nie zrobi - z szamotu robi się przede wszystkim paleniska (ściany).

dodałbym koszt zwykłych cegieł, drzwiczek do pieca (muszą być i to dobre)

---

jeśli miałbym stawiać piec we własnym domi czy pracowni, gdzie przebywam ja czy moja rodzina to 3 razy bym sie zastanowwił - i pewnie bym zrezygnował.

---

za max 400 złotych da się już kupić taki piecyk, na allegro jeszcze taniej.

---

swego czasu kupiłem kiedyś kozę ładowaną od góry - samoróbka z rury fi 200 z obrotowym rusztem i szufladą na popiół.

kosztowała mnie 200 złotych.

--- a swego czasu w castoramie chyba były cienkowarstwowe piecyki (też ładowane od góry, które po rozpaleniu i wsypaniu węgla się zamykało na szczelno i grzały w teorii nawet do 2h) za ok. 150 złotych

---

jeśli miałbym stawiać piec we własnym domi czy pracowni, gdzie przebywam ja czy moja rodzina to 3 razy bym sie zastanowwił - i pewnie bym zrezygnował.

A ja tam wolalbym sam zrobić niż ufać że jakiś pijany fachowiec to budował... papraków u nas nie mało. U mnie stoją trzy piece i nie mam wyjścia.. trzeba pilnować.

Po za tym dla pewności lepiej mieć czujnik czadu za 100zl...

• 3 weeks później...
ja zbudowałem kozę z butli gazowej do samochodu ważne wyjście spalin do komina powinno być na górze a nie z boku..... bardzo wytrzymała stal polecam praktycznie nie do zdarcia..... pale w niej w pokoju ponieważ mieszkanie mam 30 m2 wstawiłem sobie dodatkową małą wężownice i w łazience też mi teraz grzeje.... pale metoda od góry wiadro węgla pali mi się dwie doby......patrz post ekonomiczne spalanie węgla kamiennego........ do pieca (Kozy) mam przez rurę podłączone powietrze z zewnątrz budynku.....

• 2 years później...