Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stare ściany

rabi84

Recommended Posts

Witam. Remontuje stary dom. Dodam że bardzo stary. W jednym z pokoi zrzuciłem tynki i została stara cegła z sypiącymi się fugami. Znacie jakieś dobre środki do impregnacji starych murów ceglanych?? Bo poza ceresitem nie przychodzi mi nic dobrego do głowy a on jest dość drogi.

Witam. Remontuje stary dom. Dodam że bardzo stary. W jednym z pokoi zrzuciłem tynki i została stara cegła z sypiącymi się fugami. Znacie jakieś dobre środki do impregnacji starych murów ceglanych?? Bo poza ceresitem nie przychodzi mi nic dobrego do głowy a on jest dość drogi.

Zrób normalną obrzutkę cementową (szpryc).

Robi to była stara ściana, stłuklismy tynk, potem szczotkami drucianymi mozolnie ja oczyszczaliśmy, myśleliśmy o piaskarce ale nim ja znalazłam było za pózno. W niektórych miejscach brakowało cegieł więc uzupełnialiśmy je, no i trzeba było uzupełnic szczeliny- fugi, zdaje się że to cement. jak Widzisz efekt nie do końca zadowalajacy, jak był mokry bylo ok ale jak wysechł zrobił się zajasny. Będziemy próbowali te jaśniejsze miejsca jakoś podmalować, żeby zgrało sie z resztą tak więc czeka nas kolejna mozolna praca. przed gruntowaniem, jak przejechałam ręka to co nieco sie sypało, natomiast po gruncie nic się nie sypie :wink:

Chcesz pudrować trupa, żeby wygladał jak żywy...

Są środki, ale sam piszesz - drogo.

Jak Cię stać i MUSISZ - koszt jest bez znaczenia a chemia istnieje odpowiednia.

Jak nie - odpuść.

Daj uczciwy tynk i będzie dobrze.

Adam M.