Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podwieszone WC - za wysoko

el-ka

Recommended Posts

Mam podwieszoną miskę sedesową - jednak wykonawca dał ją za wysoko (niestety tak zdecydowali obaj z moim mężem :evil: :oops: ) i nie jest to wygodne dla niższych osób. Nie mówiąc, że nie uwzględniono grubości deski przy tych przymiarkach . :evil: :evil:

Czy można jakoś sprytnie niewiele wykuć aby obniżyć sedes nie rujnując całej ściany ? W którym miejscu ? Stelaż jest geberita.

problem tkwi nie w producencie stelaża, bo każdy ma możliwość regulacji,

problemem jest podejście kanalizacyjne,

jeśli jest możliwość jego obniżenia, to po drobnych demolkach można to zrobić,

jeżeli nie to tylko podnóżek do tronu,

jak można ustawić stelaż Geberita za wysoko? Przecież jest na nim specjalny znacznik który powinien znajdować się 1m nad ostateczną posadzką. U mnie stelaż stawiany był na chudziaku więc znacznik początkowo znajdował się 117cm nad chudziakiem. Przyszedł styropian, wylewka płytki i jest teraz chyba 99cm czyli w miarę ok.

jak można ustawić stelaż Geberita za wysoko? Przecież jest na nim specjalny znacznik który powinien znajdować się 1m nad ostateczną posadzką. U mnie stelaż stawiany był na chudziaku więc znacznik początkowo znajdował się 117cm nad chudziakiem. Przyszedł styropian, wylewka płytki i jest teraz chyba 99cm czyli w miarę ok.

Jestem w stanie sobie wyobrazić, że ludzie mają różny wzrost i to co dla jednego za wysoko, dla drugiego może być w sam raz. W Gebericie o tym nie wiedzą? Trochę dziwne.

poza tym dochodzi fakt, że same muszle mają inny kształt i dwa różne modele muszli przykręcone do tego samego stelaża będą miały deski na różnych wysokościach. Czasem 0,5 cm daje znaczącą poprawę w komforcie użytkowania. Pod deską są takie korki dystansowe. Możesz spróbować je wyjąć, może coś się poprawi. U mnie pomogło.[/i]

no jeżeli komuś robi różnicę 5mm w wysokości na jakiej ma deskę sedesową to ja przepraszam.... :p

edde ja zawiesiłem tak jak pisałem - nie wiem na jakiej wysokości mam obecnie deskę ale wydaje się że jest ok (mam wrażenie że mogłaby być nawet wyżej :o ). Mój 4 letni synek jest w stanie wysikać się do niej na stojąco a jest dość niski. jak chcesz to mogę zmierzyć na jakiej wysokości jest teraz (miskę mam cersanitu chyba model Iryda)

Jestem w stanie sobie wyobrazić, że ludzie mają różny wzrost i to co dla jednego za wysoko, dla drugiego może być w sam raz. W Gebericie o tym nie wiedzą? Trochę dziwne.

Zaczynamy dyskutować o gustach? Gdzie nas to zaprowadzi? Czyli co? Powinni dołączyć tabelkę z przelicznikiem na jakiej wysokości ma być znacznik w zależności od wysokości użytkownika? Jest jakiś standard i kierując się nim średnio powinno być ok, ale nie dla tych dla których 1cm jest sporym problemem.

Zaczynamy dyskutować o gustach? Gdzie nas to zaprowadzi? Czyli co? Powinni dołączyć tabelkę z przelicznikiem na jakiej wysokości ma być znacznik w zależności od wysokości użytkownika? Jest jakiś standard i kierując się nim średnio powinno być ok, ale nie dla tych dla których 1cm jest sporym problemem.

Ale o jakich gustach? Ja napisałem o komforcie użytkowania, a nie o guście. jeśli koszykarz nie zmieści się do "malucha" to ma spaczony gust?

Jesli rodzina ma wzrost przeciętny, tzn. dzieci i dorośli to pewnie dobrze będzie korzystać ze znaczników. Rozrzut wzrostu średniego bywa dość znaczny, a na pewno większy niż 1cm to i po co ma ktoś wieszać cokolwiek na standardowej wysokości jeśli wszystkim domownikom będzie to przeszkadzać?

i co? wszystko na wyższym/niższym poziomie? umywalki, zlewozmywak,automatycznie blat w kuchni, poziom parapetów, wyższy/niższy stół i krzesła, biurka... A potem chcemy sprzedać dom i szukamy kupca o podobnym wzroście... :p

Jak ktoś buduje na sprzedaż to wiele rzeczy robi inaczej :)

Zakładam, że większość uczestników tego forum buduje dla siebie. 8)

[Zakładam, że większość uczestników tego forum buduje dla siebie. 8)

zgadzam się, ale założę się, że większość tych domów i tak przejdzie kiedyś w inne ręce (dzieci/wnuki, nowi właściciele)

A ja się założę, że nie większość, a wszystkie (jeśli wcześniej nie ulegną zagładzie), ale to nie dowód na to, że powinniśmy budować wygodnie dla przyszłych właścicieli.

Kończąc temat zwócę tylko uwagę, że autorka ma miskę za wysoko dla niej. Bez znaczenia jest fakt, czy jest na standardowej czy nie wysokości.

A intencje kolegi pierwka w pełni rozumiem i nie przekreślam.