Ya 26.10.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Zastanawiam się nad sposobem pozbycia się deszczówki. Nie jest mi ona specjalnie do niczego potrzebna (mam własną studnię) a problem polega na tym, że z rynien leci woda tuż przy budynku i boje się, że zanim zrobię porządną opaskę (tzn. wiosną) podmyje mi fundamenty. Wymyśliłem, że zrobię odprowadzenie wody w ten sposób, że wkopię rurę kanalizacyjną (pod kątem oczywiście) a na końcu będzie beczka - taka ze 160 l. W beczce porobię dziury i woda będzie się rozsączać w glebie (a właściwie w piasku). Co sądzicie o tym pomyśle? Czy rura i (zwłaszcza) beczka powinny być wkopane poniżej poziomu przemarzania (czyli ok. 1,5m) czy nie jest to konieczne i może być płyciej ? Proszę o wszelkie rady. Pozdrawiam Ya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 26.10.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 może coś takiego?http://www.allegro.pl/item792525665_tunel_rozsaczajacy_300_l_marley.htmlja co prawda wszystkie rynny odprowadzam do zbiornika na deszczówkę, ale na przelewie od niego mam dwa takie tunele (można je łączyć dowolnie po długości.nie jest jakiś potwornie drogi, a wygląda sensownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
staś100 27.10.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Ja wodę z rynien rurami pcv odprowadziłem do rowu, który mam dość blisko domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 27.10.2009 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 U mnie kazda rura spustowa jest podlaczona poprzez kosz do kilkumetrowego odcinka rury PCV.Te z kolei sa doprowadzone do poprowadzonej wokol calego domu rury PCV o odpowiednio wiekszej srednicy.Oba odcinki koncowe tej rury sa doprowadzone do studzienki rewizyjnej, z ktorej woda opadowa trafia do studni chlonnej (u mnie system Azura, ale tansze i bardziej popularne sa dreny betonowe). Jej pojemnosc musi byc dobrana do powierzchni rzutu poziomego dachu, przepuszczalnosci gruntu, intensywnosci opadow w danym regionie, etc.W gornej czesci studni chlonnej sa wykonane dwa otwory, z ktorych poprowadzono rownolegle w odl. 2m od siebie, dwie rury drenazowe na odcinku 25 m (zakonczone na powierzchni kominkami wentylacyjnymi).Ten dodatkowy drenaz jest takim zaworem bezpieczenstwa, w przypadku gwaltownych ulew, oberwan chmury, etc. Caly system dziala u mnie od ponad roku - do tej pory nie wystapily zadne problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 27.10.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Caly system dziala u mnie od ponad roku - do tej pory nie wystapily zadne problemy. Masz może jakieś zdjęcia z budowy tego odwodnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts