Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sposób na pozbywanie się deszczówki ?

Ya

Recommended Posts

Zastanawiam się nad sposobem pozbycia się deszczówki. Nie jest mi ona specjalnie do niczego potrzebna (mam własną studnię) a problem polega na tym, że z rynien leci woda tuż przy budynku i boje się, że zanim zrobię porządną opaskę (tzn. wiosną) podmyje mi fundamenty.

Wymyśliłem, że zrobię odprowadzenie wody w ten sposób, że wkopię rurę kanalizacyjną (pod kątem oczywiście) a na końcu będzie beczka - taka ze 160 l. W beczce porobię dziury i woda będzie się rozsączać w glebie (a właściwie w piasku).

Co sądzicie o tym pomyśle?

Czy rura i (zwłaszcza) beczka powinny być wkopane poniżej poziomu przemarzania (czyli ok. 1,5m) czy nie jest to konieczne i może być płyciej ?

Proszę o wszelkie rady. :)

Pozdrawiam

Ya

może coś takiego?

http://www.allegro.pl/item792525665_tunel_rozsaczajacy_300_l_marley.html

ja co prawda wszystkie rynny odprowadzam do zbiornika na deszczówkę, ale na przelewie od niego mam dwa takie tunele (można je łączyć dowolnie po długości.

nie jest jakiś potwornie drogi, a wygląda sensownie.

U mnie kazda rura spustowa jest podlaczona poprzez kosz do kilkumetrowego odcinka rury PCV.

Te z kolei sa doprowadzone do poprowadzonej wokol calego domu rury PCV o odpowiednio wiekszej srednicy.

Oba odcinki koncowe tej rury sa doprowadzone do studzienki rewizyjnej, z ktorej woda opadowa trafia do studni chlonnej (u mnie system Azura, ale tansze i bardziej popularne sa dreny betonowe). Jej pojemnosc musi byc dobrana do powierzchni rzutu poziomego dachu, przepuszczalnosci gruntu, intensywnosci opadow w danym regionie, etc.

W gornej czesci studni chlonnej sa wykonane dwa otwory, z ktorych poprowadzono rownolegle w odl. 2m od siebie, dwie rury drenazowe na odcinku 25 m (zakonczone na powierzchni kominkami wentylacyjnymi).

Ten dodatkowy drenaz jest takim zaworem bezpieczenstwa, w przypadku gwaltownych ulew, oberwan chmury, etc.

Caly system dziala u mnie od ponad roku - do tej pory nie wystapily zadne problemy.