Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

technologia wykonania bramy ?

pawlok

Recommended Posts

Witam pytanie zielonego w kwestii trwałości powłok na elementach metalowych.

A konkretnie która z bram jest lepsza/trwalsza

1)zabezpieczona antykorozyjnie farbą podkładową i zielonym chlorokauczukiem.

2)ocynkowane ogniowo, malowane proszkowo.

Jakie są wady w użytkowaniu bramy tylko ocynkowanej?

Pawlok

Witam pytanie zielonego w kwestii trwałości powłok na elementach metalowych.

A konkretnie która z bram jest lepsza/trwalsza

1)zabezpieczona antykorozyjnie farbą podkładową i zielonym chlorokauczukiem.

2)ocynkowane ogniowo, malowane proszkowo.

Jakie są wady w użytkowaniu bramy tylko ocynkowanej?

Pawlok

Jeśli chlorkauczuk zielony to oczywiście zmienia posatć rzeczy :D

A na poważnie to elementy cynkowane ogniowo i malowane proszkowo będą trwalsze. W tym jak i w wielu innych układach za trwałość odpowiada najsłabsze ogniwo. Oznacza to, że zabezpieczenie musi być bez przerw (np. spawanie po cynkowaniu).

A na poważnie to elementy cynkowane ogniowo i malowane proszkowo będą trwalsze. W tym jak i w wielu innych układach za trwałość odpowiada najsłabsze ogniwo. Oznacza to, że zabezpieczenie musi być bez przerw (np. spawanie po cynkowaniu).

Dzięki za odpowiedż.

A może są na forum użytkownicy tylko wersji ocynkowanych?

Akurat mam ofertę dwóch lokalnych producentów i wersja ocynk+malowanie proszkowe jest tańsza od farby podĸladowej+chlorokauczuk...

Wszelkie opinie mile widziane :-)

Pawlok

Dzięki za odpowiedż.

A może są na forum użytkownicy tylko wersji ocynkowanych?

Akurat mam ofertę dwóch lokalnych producentów i wersja ocynk+malowanie proszkowe jest tańsza od farby podĸladowej+chlorokauczuk...

Wszelkie opinie mile widziane :-)

Pawlok

Ceną się nie sugeruj. Cynkowanie powinno być droższe, ale zależy to też od ukłądów wykonawcy.

Główna różnica jest taka: malowanie jest mniej trwałe i po kilku latach będziesz musiał je powtórzyć co nie jest skomplikowane, a ocynk wytrzyma dłużej, ale ponowne malowanie już nie będzie takie proste.

Główna różnica jest taka: malowanie jest mniej trwałe i po kilku latach będziesz musiał je powtórzyć co nie jest skomplikowane, a ocynk wytrzyma dłużej, ale ponowne malowanie już nie będzie takie proste.

Hmm akurat aktualna działke mam pokrytą siatką cynkowaną - załozoną w 1979 roku,rdza pojawiła sie po 20 latach,gdzieś tak ok 96 roku pokryłem mini i na to jakaś tam wierzchniego krycia- do dziś spokój.

Tak wiec myślę że pojdę w kierunku ocynk+malowanie bo i firma jakoś bardziej nastawiona pro-kliencko.

Pawlok