Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kłopoty z reklamacją desek elewacja-podbitka

rael_ww

Recommended Posts

W jednej z wrocławskich hurtowni kupiłem deski na część elewacji i podbitkę. Nawet mój wykonawca jest zbulwersowany niską jakością, a hurtowni robi problemy z uznaniem reklamacji, twierdząc że w klasie A-B mogą być drobne pęknięcia. Oczywiście punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. W rzeczywistości jest kora, uszkodzone krawędzie i podłużne pęknięcia.

Czy macie doświadczenia w skutecznym egzekwowaniu swoich praw w takiej sytuacji?

Powołać rzeczoznawcę? Ile to kosztuje i czy coś da?

Będę wdzięczny za szybkie komentarze.

Wykonawca nie jest autorytetem jeśli ma w tym interes. Jeśli będzie ją zakładał to wszelkie niedoróbki może wytłumaczyć kiepskim materiałem.

Jeśli jest kora to oczywiście jest to błąd.

Co do pęknięć to pewnie zależy od ich typu i wielkości. Pamiętaj, że to drewno, czyli materiał naturalny, który w zmiennych warunkach zewnętrznych ma prawo zachowywać się trochę inaczej niż materiały martwe.

Wykonawca nie jest autorytetem jeśli ma w tym interes. Jeśli będzie ją zakładał to wszelkie niedoróbki może wytłumaczyć kiepskim materiałem.

Jeśli jest kora to oczywiście jest to błąd.

Co do pęknięć to pewnie zależy od ich typu i wielkości. Pamiętaj, że to drewno, czyli materiał naturalny, który w zmiennych warunkach zewnętrznych ma prawo zachowywać się trochę inaczej niż materiały martwe.

No właśnie. Każdy ma swój interes, a drewno to drewno.

Właśnie szukam obiektywnej oceny sytuacji i takiej, która będzie zobowiązująca dla dostawcy: PIH, rzeczoznawca itp. Nie chcę jednak tracić czasu na marne.

ja też nie jestem znawcą ale widziałem spróchniałe drewno i wyglądało inaczej. Nie twierdzę że to jest ok ale jakoś nie wiedzę żeby było spróchniałe.

To te miejsca są pozostałością po martwej tkance drewna usunięte poprzez obróbkę mechaniczną lecz jeszcze widoczne

Dodam, że deski przyjechały z Niemiec. Pięknie ofoliowane. Są równe i dobrze obrobione mechanicznie: pióra i wpusty pasują idealnie. To jest sosna. Rozumiem, że to niska jakość samego surowca. Proszę dajcie mi argumenty do rozmów z hurtownią. Hurtownia reklamowała deski u producenta, ale on podał, że drobne pęknięcia to normalne, bo surowiec naturalny..

Grubość tych desek to 19mm - ponoć bardziej podatna na pęknięcia niż deska przykładowo 14mm

To jest sosna? Wygląda jak świerk :o . Zakorki dyskwalifikują drewno do wykorzystania w elementach widocznych. Powinny być wycięte podobnie jak powinny zostać usunięte pęcherze żywiczne. To co tu jest to materiał nieselekcjonowany do tego cięty ze szczytów. Tandeta której nikt nie powinien sprzedawać!

No ale jak napisano powyżej - deski przyjechały z Niemiec - bez urazy - ale jak widać Polnische szwajne łyknął kaszanę której żaden szanowany się dojcze arszloch nie raczył nawet zaszczycić spojrzeniem ...

A dlaczego kupowałeś deski z Niemiec ? - u nas w Polsce takowych nie ma ?? - rzekłbym że są i to nawet tańsze i jak widać o wiele lepsze ...

http://images46.fotosik.pl/219/d982ec5c624982b5med.jpg

To jest drzewo spróchniałe!!! wykonane z drzewa już uszkodzonego -nadającego się na opał-nie jestem znawcą ale widział tą fotkę ktoś kto się zna :-?

To jest świerk z pęcherzami żywicznymi. Zresztą wszystko lichy świerk.

Zakorki, martwe sęki, pęcherze żywiczne. Cięte z czuba, jak napisał perm

Może rósł koło sosny...