m.grapa 27.10.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Witam.W przyszłym roku planuję budowę domu. Zastanawiam się z czego wymurować ściany piwnic (planuję podpiwniczenie pod połową budynku) i jak je dobrze odizolować. Myślałem o pustaku szalunkowym 30 cm + Styrodur 8 cm + folia kubełkowa? Co o tym sądzicie? Jak się to sprawdza?Z góry dziękuję za odpowiedzi.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDE 28.10.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 folia kubełkowa raczej zabezpieczy styropian przed bezpośrednim kontaktem z gruntem niż ściany przed wodą, u mnie poszła 2 razy papa na ściany i podłogę piwnicy. Oczywiście jeszcze lepiki pod papę . Piwnica była wymurowana z bloczka betonowego .Papa na zewnętrznych ścianach powinna być naciągnięta poniżej ścian i nachodzić na ławy piwnicy, tak aby woda opadowa była odprowadzana poniżej poziomu ścian.Pamiętaj również o zagęszczaniu gruntu już w trakcie zasypywania wykopu, u mnie brak tej czynności zemścił się przy pierwszych opadach, musieliśmy odkopać piwnicę i zagęszczać grunt przy ścianach. woda wokół piwnicy wydrążyła sobie kanały. teraz jest już ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość coolibeer 28.10.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Witam. W przyszłym roku planuję budowę domu. Zastanawiam się z czego wymurować ściany piwnic (planuję podpiwniczenie pod połową budynku) i jak je dobrze odizolować. Myślałem o pustaku szalunkowym 30 cm + Styrodur 8 cm + folia kubełkowa? Co o tym sądzicie? Jak się to sprawdza? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. Wejdź sobie na mój dziennik i zobacz. Mam piwnice na połowie domu. Piwnica powstała z betonitów i jest dobrze ocieplona. Na ławy podwójna papa. Na zewnątrz odpowiednik styroduru - Hydrostyr 200 z Genderki. W środku miałem problemy z szybkim zbieraniem się wody więc wylałem beton na dno piwnicy a później kilka warstw izolacji (folia, mapelastik, papa termozgrzewalna folia styropian i wylewka). Efekty takie że nie ma żadnej wigloci. Jak coś to odpowiem na pytania jak byś coś potrzebował wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts