Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ytong

Gość balbina 13

Recommended Posts

hmmm

albo dobrze albo tanio.Ja mam dom z ytong.a .Jak kupowałem wszyscy qmple co budowali domy z suporexu i cegły mowili... Ale przeplacasz stary.... te sciany i tak otynkujesz i nie bedzie ich widac.Po czterech latach Ci sami qmple juz maja bardziej kwasne miny po zaplaceniu swoich rachunkow za ogrzewanie i wysokiej temp.latem a ja im teraz mowie...Starzy co Wy tak przeplacacie za ogrzawnie...:).

Ytong to dobry wybór -oczywiscie projektant musi brac pod uwage z czego beda mury ....jesli masz jakies pytania. zadzwon-doradze jakies szczególy pozdrawiam

hmmm

albo dobrze albo tanio.Ja mam dom z ytong.a .Jak kupowałem wszyscy qmple co budowali domy z suporexu i cegły mowili... Ale przeplacasz stary.... te sciany i tak otynkujesz i nie bedzie ich widac.Po czterech latach Ci sami qmple juz maja bardziej kwasne miny po zaplaceniu swoich rachunkow za ogrzewanie i wysokiej temp.latem a ja im teraz mowie...Starzy co Wy tak przeplacacie za ogrzawnie...:).

Zbyt ogólnikowo piszesz, żeby z tego cokolwiek wynikało. Ściana z Ytonga ma wsp U zbliżony do 0.3 W*m2/K, a ściany 2-3 warstwowe w okolicach 0.25 W*m2/K (a można mniej) co oznacza, że ciepłochronność ścian wielowarstwowych jest o ca kilkanaście procent lepsza.

W sprawie kosztów również trudno sie wypowiadać. Biorąc pod uwagę ceny katalogowe to Ytong jest jednym z droższych materiałów. Ale z tego co ludzie piszą na forum na materiały na dom można dostać po 20-30% rabatu.

W sumie nie ma jednoznacznej i ogólnie obowiązującej odpowiedzi na pytanie "z czego taniej i lepiej". Wystarczy przejrzeć parę wątków na tym forum, żeby się przekonać, że każda technologia ma zarówno wrogów jak i przeciwników. A żeby było śmieszniej jedni i drudzy mają racje :)

Gość aaaandrzejj

Dyskusje akademickie są w zimie jak najbardziej OK.Chętnie pogadam.Niestety na budowie teoria często łaczy sie z praktyką i wtedy następuje trzecia opcja...taka wypadkowa.

Drogi jasiu,ten wsp k mozna srubować,tylko po co.Jesli ma on wartosc w okolicy 0,3koszt budowy sciany,jej paropprzepuszczalnosc,mozliwosc otynkowania jest optymalna.To wazne szczegolnie pod koniec budowy gdzie wszyscy mamy wtedy problemy ze szmalcem.Zapewniam ze wtedy nie bedziesz brał pod uwagę te 5 setnych ze wsp.k ..serdecznie pozdrawiam.andrzej-->ten co konczy budowe.Jeszcze jedno .Wazne zeby dobrze zacząć ale wazne jest rowniez zeby dobrze skonczyć :)

Dyskusje akademickie są w zimie jak najbardziej OK.Chętnie pogadam.Niestety na budowie teoria często łaczy sie z praktyką i wtedy następuje trzecia opcja...taka wypadkowa.

Drogi jasiu,ten wsp k mozna srubować,tylko po co.Jesli ma on wartosc w okolicy 0,3koszt budowy sciany,jej paropprzepuszczalnosc,mozliwosc otynkowania jest optymalna.To wazne szczegolnie pod koniec budowy gdzie wszyscy mamy wtedy problemy ze szmalcem.Zapewniam ze wtedy nie bedziesz brał pod uwagę te 5 setnych ze wsp.k ..serdecznie pozdrawiam.andrzej-->ten co konczy budowe.Jeszcze jedno .Wazne zeby dobrze zacząć ale wazne jest rowniez zeby dobrze skonczyć :)

przepraszam za aaaaa ale nie mogłem sie zalogować.pozdrawiam-andrzejj_

O tych wsp.napomknąłem w kontekście tych sąsiadów co to zbudowali nie wiadmo z czego i teraz mają wyższe rachunki. Chodziło mi o to, że bez powołania się na jakies konkrety (technologia, wsp, kubatura, itp.) wszelkie porównania nie mają sensu. Takie dyskusje nawet nie mozna nazwać akademickimi tylko kawiarnianymi ;)

Zapewniam ze wtedy nie bedziesz brał pod uwagę te 5 setnych ze wsp.k .... Wazne zeby dobrze zacząć ale wazne jest rowniez zeby dobrze skonczyć

Ja już skończyłem i jak sądzę dobrze :)

A te "5 setnych" to prawie 20% strat ciepła przez mury. W zależności od wielu czynników daje to od 100 do kilkuset zł oszczędności rocznie. Niby niewiele ale zawsze :)

0,3 - 20% = 0,24, czyli 0,25 to "prawie 20%" mniej niż 0,3

Trzeba jednak pamiętać, że straty przez mury to nie wszystko - są jeszcze straty przez stolarke, posadzkę na gruncie, dach i wentylacje. W kilku opracowaniach spotkałem się ze stwierdzeniem, że mury zewnętrzne są odpowiedzialne za mniej więcej 30% ogółu strat ciepła. 30% procent z 20% to 6% co przy (znowu szacunkowych) rocznych kosztach ogrzewania w okolicy 3000 daje około 180 złotych oszczędności.

To wszystko jest szacunkowe, ale jak najbardziej poparte praktyką i teorią. Reszta zależy od szczegółów - rodzaju paliwa (im droższe tym zysk/strata większa), kubatury, przyzwyczajeń domowników, dogrzewania kominkiem, używania rekuperatora, etc...

PS. Moje ściany mają wsp.U=0,23 W/Km2 :)

Tak w ogole to Ytong daje sciane o wsp. 0,28. Ale naprawde nie ma sie o co klocic. Sciana jednowarstwowa z Ytonga jest bardzo ciepla a dowodem na to jest ze moj dom jeszcze nieotynkowany z zewnatrz moze byc ogrzewany wylacznie samym kominkiem przy temp. na zewnatrz -18C i w srodku jest cieplutko (powierzchnia 160, wklad 14kW). Na pewno nie potrzebuje wiec cieplejszej sciany. I tak cieplo ucieka glownie przez okna, drzwi, wentylacje i dach. Kwestia czy warto placic wiecej za Ytong niz za "polskie" bloczki ? Przy scianie jednowarstwowej warto. Przy wielowarstwowej nie. A kwestie warstwowosci dyskutowalismy wielokrotnie i mozna przejrzec archiwum.

D.