krakers003 27.10.2009 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Witam, Planuję w nowym domu kominek, który ma być vis-a-vis i stać pomiędzy salonem a jadalnią. Komin jest zakończony w suficie. Mam dylemat dotyczący dalszej realizacji - czy przedłużać komin do poziomu podłogi i wkład stawiać obok, czy też postawić wkład prosto pod kominkiem i podłączyć się do niego rurą. W drugim wariancie nie ma wyczystki, służy do tego sam wkład. W pierwszym dla odmiany są dodatkowe gabaryty, bo obudowa jest większa o szerokość komina. Czy są jakieś inna za/przeciw tym dwóm rozwiązaniom ? Może macie doświadczenia w tym temacie, bo od fachowców usłyszałem na razie 2 sprzeczne opinie i mam dylemat. PzdrM< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peeka 27.10.2009 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Mam u siebie wersje bez wyczystki, sadze wybieram przez wklad.Nie jestem zadowolony z tego rozwiazania - rura od kominka na pewnym odcinku jest dosyc poziomo, w efekcie czego sadze potrafia sie tam zatrzymac.Jest sporo brudnej "zabawy", zeby udroznic komin.Planuje zrobic wyczystke przedluzajac pion kominowy o ok. 0.5m -drzwiczki beda te 0.5m ponizej miejsca, w ktorym rura od kominka wchodzi do komina.Drzwiczki beda wiec na wysokosci okolo 2m od podlogi, bedzie mozna je zaslonic zegarem. Moze u ciebie da sie zrobic podobnie. Sam wklad jako wyczystka to nie jest moim zdaniem najlepsze rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakers003 27.10.2009 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 U mnie troszkę inaczej - wkład tuż pod rurą kominową, żadnych skosów, poziomów, czysta pionowa rura. Więc i szansa na osadzanie się brudu mniejsza. PzdrM< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts