dodi 27.10.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Hey Czy jest dopuszczalne w domu parterowym bez piwnic , że pod podłogą a dokładnie pod styropianem który leży na folii jest wigoć ? na palcach jest wyczuwalna woda. Instalacje są szczelne. warstwy podłogi od góry:panelewylewkafolia2x5cm styropianufoliapapachudy betongrunt Czy to jest normalne? dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 27.10.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Hey Czy jest dopuszczalne w domu parterowym bez piwnic , że pod podłogą a dokładnie pod styropianem który leży na folii jest wigoć ? na palcach jest wyczuwalna woda. Instalacje są szczelne. warstwy podłogi od góry: panele wylewka folia 2x5cm styropianu folia papa chudy beton grunt Czy to jest normalne? dodi A gdzie folia pod panelami? Jak wsadziłeś palce pod ten styropian przez wylewkę i panele? Wilgoć może tam być z wycieku (który odrzucasz), z technologii, z kondensacji, z rozlania no i wad wykonawczych skukujących podciąganiem z gruntu jeśli wody gruntowe są wysoko. Oczywiście wody tam nie powinno być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 27.10.2009 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 zapomniałem napisać że jest folia pod panelami. Woda jest wyczuwalna w najniższej warstwie styk folii i styropianu i papy czyli mozna powiedziec sam dół warstwy posadzki, nie jest tak że stoi tam powiedzmy 0,5 cm wody to jest jakby powiedziec "mokre".Instalacje wodną mam szczelną, kanalizacja to nie jest bo myślę żę woda ta miałaby inny zapach, padają jeszcze małe przypuszczenia komin i na c.o bo raz lub dwa razy w roku musze dobic instalacje ale jest to powiedzmy 1-1,5 L wody. Czy jest możliwe że woda gruntowa przbija się przez pape? mam dom na zboczu małej górki... dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 27.10.2009 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Jeśli papa uległa uszkodzeniu to jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dodi 27.10.2009 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 przypuszczam że masz na myśli wodę gruntowa... czyli można powiedzieć że w wielu domkach tak jest i nik nawet nie wie o tym... mam racje? dodi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irek.w 27.10.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 przypuszczam że masz na myśli wodę gruntowa... czyli można powiedzieć że w wielu domkach tak jest i nik nawet nie wie o tym... mam racje? dodi Śmię podejrzewać,że tak. Po położeniu styropianu nikt pod niego nie zagląda.U mnie na płycie betonowej położona jest papa na papie folia.I między folią a styropianem była wilgoć.Woda i CO nie było jeszcze położne.Wody gruntowe na kilku metrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwazar 27.10.2009 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 przypuszczam że masz na myśli wodę gruntowa... czyli można powiedzieć że w wielu domkach tak jest i nik nawet nie wie o tym... mam racje? dodi Ale to raczej nie jest poprawnie. Albo brak drenażu, albo źle wykonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.10.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Jak chałupa stara - to masz problem! Jak chałupa dopiero co zbudowana - to problemik! A w ogóle... PO CO tam łapy pachałeś?! Teraz połowa forum będzie miała zgryza! Zaczyna się już na etapie układania styropianu... Papa, folia, styropian - zwykle na zakładkę. I - do domciu! Dniówa za nami! A tymczasem pod tym styropianem powolutku wykrapla się woda z tej pary co zawarta w powietrzu. A jak poczekać? - to naprawdę mokro się tam robi! Potem - jak kto. Folie, odblaski (ciekawe po co) rurki i ROBIENIE SITA Z FOLII tymi spinkami do rurek podłogowego. A na to wylewka i sporo wody. Efekt jest taki - jaki opisujesz. Wyliczenia ciepłochronności podpodłogowej w pierwszym roku to sobie można... (do wyboru : w buty albo do kibla!) wstawić. Tylko, że o tym się NIE MÓWI!!! Po co komu nerwy szarpać? Diabli Cię podkusil i wsadziłes te łapy! I JAK TERAZ POŚPISZ SPOKOJNIE? Adam M. to wyparuje, ale łatwo nie będzie. Bywa, że i 3 lata się czeka na "suchość". A.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 27.10.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Adamie to co w jeden dzień zrobić styro, ogrzewanie i wylac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.10.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Jak umiesz - to tak.Jak nie dasz rady - to nie pchaj tam łap. (potem)Nie myśl o tym, grzej, płać i płacz i wierz - w następnym sezonie będzie lepiej!I śpij spokojnie.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 27.10.2009 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 Amen dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.10.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 ... czyli można powiedzieć że w wielu domkach tak jest i nik nawet nie wie o tym... mam racje? dodi masz rację /tych co pokusiło dac folie na styropian - pokarało ... :)/ dobrze mówi Adam_mk później nie trzeba było tam zaglądać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 28.10.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 ... I JAK TERAZ POŚPISZ SPOKOJNIE? Adam M. ... Cholera teraz ja nie mogę spać spokojnie, chyba jutro wiercę dziurę i sprawdzam, czy mam sucho pod spodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.10.2009 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Odkurz fotki z okresu budowy.Wierć tam, gdzie rur nie ma. Jak znam życie - to i tak jakaś się trafi...Wtedy dopiero będzie mokro... Adam M. Relanium - oczywiście- masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.10.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 ... czyli można powiedzieć że w wielu domkach tak jest i nik nawet nie wie o tym... mam racje? dodi masz rację /tych co pokusiło dac folie na styropian - pokarało ... :)/ Dlaczego podkusiło przecież jest zalecane dawanie foli budowlanej na styropian np. tutaj. http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=publikacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 28.10.2009 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 adam mk ma rację, wyschnie. Będzie to trochę latek trwało ale wyschnie.Pod warunkiem, że opaski wokół budynku są dobrze wykonane. Bo jeżeli tu jest błąd to nie wyschnie. Rozbierałem podłogę drewnianą, w starym domu z dobrze zrobionym odwodnieniem. Ziemia pod podłogą była sucha na tzw. pieprz.Natomiast w drugim budynku, ziemia była mokra. Budynek trochę młodszy ale parędziesiąt latek miał. Wody gruntowe nie były przyczyną.Przyczyną były, skopane opaski. Za wąskie, spady gruntu, na budynek, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 28.10.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 adam mk Przyczyną były, skopane opaski. Za wąskie, spady gruntu, na budynek, itd. Możesz temat bardziej rozwinąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 28.10.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 adam mk Przyczyną były, skopane opaski. Za wąskie, spady gruntu, na budynek, itd. Możesz temat bardziej rozwinąć W tym przypadku, opaski były wąskie ok 30 cm , wylewane na oko. Tam gdzie pod podłogą było najwięcej wilgoci, opaski były poniżej otaczającego je terenu. Czyli woda z opadów zamiast odpływać od budynku, spływała na fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dreju 28.10.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Mam to samo mieszkam 5 lat .Zrobiłem dziure i zrobiło mi się słabo,pod styropianem jest wilgoć,czy z tego nie będzie grzyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.10.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Grzyba to nie, ale ładny mostek (cieplny)Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts