Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WILGOĆ POD POSADZKA ?

dodi

Recommended Posts

A w ogóle...

PO CO tam łapy pachałeś?!

Teraz połowa forum będzie miała zgryza!

Zaczyna się już na etapie układania styropianu...

Papa, folia, styropian - zwykle na zakładkę. I - do domciu! Dniówa za nami!

A tymczasem pod tym styropianem powolutku wykrapla się woda z tej pary co zawarta w powietrzu.

A jak poczekać? - to naprawdę mokro się tam robi!

Potem - jak kto.

Folie, odblaski (ciekawe po co) rurki i ROBIENIE SITA Z FOLII tymi spinkami do rurek podłogowego.

A na to wylewka i sporo wody.

Eeee tam - Adam_mk - siejesz defetyzm i straszysz forumowiczów :D - teraz to pewnie z połowa aktywnych czytaczy FM zacznie kuć posadzki i ryć w styropianie w poszukiwaniu wilgoci :lol: :lol: :lol:

U mnie oczywiście folia też jest - po kilku miesiącach po wykończeniu się musiałem zrobić otwór rewizyjny w jastrychu do chudziaka - żadnej wilgoci - sucho jak pieprz , nie mówiąc o jakiejś stojącej wodzie ...

Oczywiście mówię o części domu na gruncie - tam gdzie mam piwnicę nie sprawdzałem :lol:

... przecież jest zalecane dawanie foli budowlanej na styropian np. tutaj.

http://www.styropiany.pl/index.cgi?oper=1&kod=publikacje

wiesz, ja już nieraz pytałem tych co tak zalecają dawac druga folie /na styropian/

"co sie dzieje, gdy ktos nie da tej drugiej folii ... ?"

i jak myslisz co odpowiedzieli ?

nie usłyszałem do tej pory żadnej odpowiedzi ... :D

sam nie dawałem i nie odczuwam z tego powodu żadnego dyskomfortu

natomiast Wielka powódź /1997 - Wrocław/,

pokazała, ze woda gdy juz sie jakimś sposobem dostanie pomiędzy dwie warstwy folii - to niełatwo jest ją stamtąd usunąc ...

• 9 years później...

Trochę lat minęło , chciałby odgrzać temat. Czy ktoś sprawdzał co się dzieje pod posadzka? ja mam ułożone

-beton

-papa

-folia

-styropian 2x5cm

-folia

-wylewka

Od jakiegoś czasu w jednym z pokoi było czuć wilgoć przy jednej ścianie , rozkułem kawałek wylewki i jest wilgoć miedzy papą a folią. Sadze że nie jest to od instalacji ponieważ woda stałaby na na folii, ponieważ instalacja jest prowadzona w styropianie który leży na tej folii .

Ktoś miał podobny problem?

Możliwe że skrapla się woda z otoczenia przy zimnym gruncie ?